ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Προγεννητική ανάπτυξη: H επίδραση της χαμηλής έως μέτριας χρήσης αλκοόλ στην προγεννητική ανάπτυξη

Προγεννητική ανάπτυξη: H επίδραση της χαμηλής έως μέτριας χρήσης αλκοόλ στην προγεννητική ανάπτυξη

Προγεννητική ανάπτυξη: Aνεπαίσθητες αλλαγές στη διάρκεια της γέννησης και στη διάρκεια της κύησης μεταξύ των βρεφών που εκτέθηκαν στο αλκοόλ in utero

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού με επικεφαλής τη Ludmila Bakhireva διεξήγαγαν μια μελέτη για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της χαμηλής έως μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην προγεννητική ανάπτυξη. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Alcohol Clinical & Experimental Research, αποκάλυψαν ανεπαίσθητες αλλαγές στη διάρκεια της γέννησης και στη διάρκεια της κύησης μεταξύ των βρεφών που εκτέθηκαν στο αλκοόλ in utero. Η μελέτη αποκάλυψε διαφορές που σχετίζονται με το φύλο στον αντίκτυπο της προγεννητικής έκθεσης στο αλκοόλ στα βρέφη. Ενώ τα αρσενικά βρέφη εμφάνισαν πιο έντονη επίδραση στην ηλικία κύησης, τα θηλυκά βρέφη έδειξαν ισχυρότερη συσχέτιση με μειωμένη διάρκεια γέννησης. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή στην ερμηνεία αυτών των ευρημάτων λόγω περιορισμένης στατιστικής ισχύος και παραγόντων σύγχυσης.

Μεθοδολογία Έρευνας

Η έρευνα περιελάμβανε τρεις προοπτικές μελέτες που διεξήχθησαν στο UNM για μια δεκαετία, στις οποίες συμμετείχαν 281 συμμετέχουσες που στρατολογήθηκαν κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι συμμετέχοντες και τα παιδιά τους παρακολουθήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα για να αξιολογηθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της προγεννητικής έκθεσης στο αλκοόλ.

Εστιάστε στη μέτρια χρήση αλκοόλ

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που επικεντρώθηκαν κυρίως στη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που ορίστηκε ως 14 ποτά την εβδομάδα ή υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, αυτή η μελέτη στόχευε τη χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η οποία είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των εγκύων ατόμων. Η κρίσιμη περίοδος για την έκθεση στο αλκοόλ προσδιορίστηκε ως η πρώιμη εγκυμοσύνη, δίνοντας έμφαση στην ευπάθεια του αναπτυσσόμενου εμβρύου κατά το σχηματισμό οργάνων.

Μοτίβα κατανάλωσης γύρω από τη σύλληψη

Η μελέτη εξέτασε τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ πριν και μετά την αναγνώριση της εγκυμοσύνης, αποκαλύπτοντας ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες μείωσαν ή σταμάτησαν την κατανάλωση αλκοόλ μόλις έμαθαν για την εγκυμοσύνη τους. Ωστόσο, ακόμη και με μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ, ελλείμματα στην προγεννητική ανάπτυξη παρατηρήθηκαν τόσο σε αρσενικά όσο και σε θηλυκά βρέφη.

Πρόσκληση για Μεγαλύτερες Σπουδές

Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία μεγαλύτερων, πολλαπλών μελετών για την αναπαραγωγή των ευρημάτων και την περαιτέρω διερεύνηση των επιδράσεων που σχετίζονται με το φύλο. Η μελέτη Healthy Brain and Child Development στο UNM, μέρος μιας εθνικής πρωτοβουλίας, στοχεύει στη στρατολόγηση 7.500 ζευγαριών γονέα-παιδιού για τη διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της προγεννητικής έκθεσης στο αλκοόλ.

Συνέπειες για την ανταλλαγή μηνυμάτων δημόσιας υγείας

Τα ευρήματα ενισχύουν το μήνυμα από το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού ότι καμία ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ασφαλής. Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης της χρήσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς στίγμα και την προώθηση της αποχής για τη βελτιστοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων για την υγεία των παιδιών. 

Η μελέτη ρίχνει φως στις λεπτές αλλά σημαντικές επιπτώσεις της χαμηλής έως μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην προγεννητική ανάπτυξη. Κατανοώντας τον αντίκτυπο της προγεννητικής έκθεσης στο αλκοόλ, οι ερευνητές μπορούν να ενημερώσουν τις πολιτικές και τις παρεμβάσεις δημόσιας υγείας για να δώσουν προτεραιότητα στην αποχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διασφαλίζοντας έτσι την υγεία και τα αναπτυξιακά αποτελέσματα των παιδιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εφαρμογή βοηθάει τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ

Μπορεί όντως η κατανάλωση αλκοόλ να προκαλέσει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη;

Είναι το κρασί πλούσιο σε φυτικές ίνες;

Οι σύμβουλοι του FDA συζητούν την τεχνολογία τεχνητής μήτρας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου;

Το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου (SBS) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζονται από άτομα που περνούν χρόνο σε ένα συγκεκριμένο κτίριο ή κλειστό χώρο.

Τι είναι οι διαταραχές εξάλειψης και πώς αντιμετωπίζονται;

Η θεραπεία για διαταραχές εξάλειψης μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό συμπεριφορικών παρεμβάσεων, όπως εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, προγραμματισμένη τουαλέτα και θετική ενίσχυση, καθώς και ιατρικές παρεμβάσεις, όπως φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία.

Είναι τα υγρά όνειρα κάτι το φυσιολογικό ή όχι;

Υγρά όνειρα: Τα υγρά όνειρα, γνωστά και ως οργασμοί ύπνου, είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, αλλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

  Η εκσπερμάτιση μειώνει συχνά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Έτσι, ενώ η σχέση μεταξύ της συχνότητας της εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη δεν είναι πλήρως κατανοητή και υπάρχει πραγματική ανάγκη για περισσότερη έρευνα, η συχνή εκσπερμάτιση (εντός λογικής) σίγουρα δεν θα βλάψει, πιθανώς κάνει καλό και επομένως θα πρέπει να αποτελεί μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής ενός άνδρα.