ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πώς οι οσμές ωθούν ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα να λάβουν αποφάσεις;

Πώς οι οσμές ωθούν ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα να λάβουν αποφάσεις;

Ο καταλύτης για τη λήψη αποφάσεων είναι η οσμή που ταξιδεύει στη μύτη, στέλνοντας νευρικά σήματα στον οσφρητικό βολβό και στον ιππόκαμπο. Τα δύο όργανα συνδέονται στενά.

Ερευνητές στην Ιατρική Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Anschutz ανακάλυψαν ότι οι οσμές διεγείρουν συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα που μπορεί να παίζουν ρόλο στην ταχεία λήψη αποφάσεων “go/no-go”. Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά την Τρίτη (6 Φεβρουαρίου) στο περιοδικό Current Biology. Οι επιστήμονες εστίασαν στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και τη μάθηση. Γνώριζαν ότι τα λεγόμενα «χρονικά κύτταρα» έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ιππόκαμπου, αλλά δεν γνώριζαν τον ρόλο τους στη συνειρμική μάθηση.

«Αυτά είναι κύτταρα που θα σας υπενθυμίσουν να πάρετε μια απόφαση—κάντε αυτό ή κάντε εκείνο», είπε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Ντιέγκο Ρεσρέπο, Ph.D., νευροεπιστήμονας και καθηγητής κυτταρικής και αναπτυξιακής βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν στα ποντίκια δόθηκε η επιλογή να ανταποκριθούν σε μια φρουτώδη μυρωδιά γλείφοντας ένα στόμιο που έδινε γλυκό νερό, έμαθαν γρήγορα να γλείφουν τη φρουτώδη μυρωδιά σε αντίθεση με τη μυρωδιά του ορυκτέλαιου.

«Πρέπει να συσχετίσουν τη μυρωδιά με το αποτέλεσμα αυτού που κάνουν, γι’ αυτό μαθαίνουν τη λήψη αποφάσεων», είπε ο Ming Ma, Ph.D., πρώτος συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος εκπαιδευτής στην κυτταρική και αναπτυξιακή βιολογία στο την Ιατρική Σχολή του CU. “Όταν είναι μια μυρωδιά φρούτου, γλείφουν και παίρνουν ανταμοιβή. Όταν είναι ορυκτέλαιο, σταματούν να γλείφουν.” «Όσο περισσότερα μάθαιναν, τόσο περισσότερο διεγείρονταν τα κύτταρα, οδηγώντας σε πιο γρήγορη αποκωδικοποίηση των οσμών και επιτρέποντας στα ποντίκια να γίνουν γρήγορα ικανά στην επιλογή της μυρωδιάς του φρούτου», δήλωσε ο Fabio Simoes de Souza, DSc, ένας άλλος πρώτος συγγραφέας της μελέτης. και επίκουρος καθηγητής ερευνητής στην κυτταρική και αναπτυξιακή βιολογία στην Ιατρική Σχολή CU.

Ο καταλύτης για τη λήψη αποφάσεων είναι η οσμή που ταξιδεύει στη μύτη, στέλνοντας νευρικά σήματα στον οσφρητικό βολβό και στον ιππόκαμπο. Τα δύο όργανα συνδέονται στενά. Οι πληροφορίες επεξεργάζονται γρήγορα και ο εγκέφαλος παίρνει μια απόφαση με βάση τα δεδομένα. «Πριν από αυτό δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν κύτταρα λήψης αποφάσεων στον ιππόκαμπο», είπε ο Restrepo. «Ο ιππόκαμπος κάνει πολλαπλές εργασίες». Τα κελιά δεν είναι πάντα ενεργοποιημένα, υπέθεσε ο Restrepo, γιατί διαφορετικά τα ερεθίσματα μπορεί να γίνουν συντριπτικά.

Η μελέτη επεκτείνει τις τρέχουσες γνώσεις για το τι εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων στον εγκέφαλο, ειδικά εκείνες τις γρήγορες αποφάσεις που παίρνουν τα ποντίκια και οι άνθρωποι όλη την ώρα. “Ο ιππόκαμπος ενεργοποιεί τα χρονικά κύτταρα πρόβλεψης αποφάσεων που θα σας έδιναν μια υπόδειξη για το τι πρέπει να θυμάστε”, είπε ο Restrepo. “Στο παρελθόν, τα χρονικά κύτταρα θεωρούνταν ότι σας υπενθυμίζουν μόνο γεγονότα και χρόνο. Εδώ βλέπουμε τη μνήμη να κωδικοποιείται στους νευρώνες και στη συνέχεια να ανακτάται αμέσως όταν παίρνετε μια απόφαση.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η επιληψία επηρεάζει τη ζωή μας;

Πώς να ενισχύσετε τη γνωστική σας λειτουργία;

Συμβουλές για να αυξήσετε τη συγκέντρωσή σας

Απαλλαγείτε από τους πονοκεφάλους με απλά και αποτελεσματικά βήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Η σχέση του καπνίσματος από τους γονείς και της παιδικής παχυσαρκίας ξεπερνά τα κοινωνικοοικονομικά όρια

«Είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι επαγγελματίες υγείας, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παιδικής παχυσαρκίας».