ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Περίοδος: Η νεαρή ηλικία στον πρώτο εμμηνορροϊκό κύκλο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη στα μέσα της ζωής

Περίοδος: Η νεαρή ηλικία στον πρώτο εμμηνορροϊκό κύκλο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη στα μέσα της ζωής

Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να καθορίσει αιτιώδεις παράγοντες. Όμως, οι ερευνητές προτείνουν: "Η νωρίτερη ηλικία κατά την [πρώτη έμμηνο ρύση] μπορεί να είναι ένας από τους πρώιμους δείκτες της ζωής για την πορεία της καρδιομεταβολικής νόσου στις γυναίκες".

Περίοδος: Η έναρξη των εμμηνορροϊκών κύκλων σε νεαρή ηλικία -πριν από την ηλικία των 13 ετών- συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στη μέση ηλικία, διαπιστώνει αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται online στο περιοδικό Διατροφή Πρόληψη & Υγεία BMJ (BMJ Nutrition Prevention & Health). Και φαίνεται επίσης να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου πριν από την ηλικία των 65 ετών σε όσους πάσχουν από τη νόσο, ιδίως σε όσους ξεκίνησαν να έχουν περίοδο πριν από την ηλικία των 10 ετών ή νεότεροι, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Ο διαβήτης και οι επιπλοκές του αυξάνονται μεταξύ των νεαρών και μεσήλικων ενηλίκων των ΗΠΑ, ενώ η ηλικία στην οποία οι γυναίκες αρχίζουν να έχουν περίοδο μειώνεται παγκοσμίως, σημειώνουν οι ερευνητές Θέλησαν, λοιπόν, να διαπιστώσουν αν μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο αυτών φαινομένων στις νεότερες γυναίκες και βασίστηκαν στις απαντήσεις της εθνικά αντιπροσωπευτικής Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) 1999-2018. Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 17.377 γυναίκες ηλικίας 20 έως 65 ετών, οι οποίες προσδιόρισαν όλες την ηλικία κατά την οποία είχαν τον πρώτο τους έμμηνο κύκλο. Αυτή κατηγοριοποιήθηκε ως 10 ετών ή μικρότερη, 11, 12, 13, 14 και 15 ετών και άνω. Από το σύνολο, 1.773 (10%) ανέφεραν διάγνωση διαβήτη τύπου 2. Και από αυτές, 205 (11,5%) ανέφεραν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου. Η έναρξη της περιόδου πριν από τη μέση ηλικία των 13 ετών σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διhttps://www.healthweb.gr/%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%b7%cf%84%ce%b1/kyklos-emminorroikos-mporoun-ta-emvolia-covid-19-na-epireasoun-tin-emmino-rysiαβήτη τύπου 2, μετά από συνεκτίμηση μιας σειράς παραγόντων που ενδέχεται να επηρεάσουν, όπως η ηλικία, η φυλή/εθνικότητα, η εκπαίδευση, η μητρότητα, η εμμηνόπαυση και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα, η κατανάλωση αλκοόλ και το βάρος (ΔΜΣ). Το ποσοστό αυτό κυμαινόταν από 32% μεγαλύτερο (10 ετών ή μικρότερο) μέσω 14% μεγαλύτερου (11 ετών) έως 29% μεγαλύτερου (12 ετών). Μεταξύ των γυναικών με διαβήτη, η προγενέστερη ηλικία κατά τον πρώτο εμμηνορροϊκό κύκλο σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αν και όχι καρδιαγγειακής νόσου γενικά, μετά από συνεκτίμηση του ίδιου συνόλου δυνητικά επιδραστικών παραγόντων. Η πολύ πρώιμη ηλικία κατά τον πρώτο εμμηνορροϊκό κύκλο – 10 ετών ή μικρότερη – συσχετίστηκε με υπερδιπλασιασμό του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των γυναικών κάτω των 65 ετών με διαβήτη, μετά από παρόμοιες προσαρμογές για παράγοντες επιρροής. Ο κίνδυνος αυτός μειώθηκε παράλληλα με την αύξηση της ηλικίας: 81% μεταξύ εκείνων με την πρώτη εμμηνορροϊκή αιμορραγία στην ηλικία των 11 ετών, σε 32% στην ηλικία των 12 ετών και σε 15% στην ηλικία των 14 ετών.

Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να καθορίσει αιτιώδεις παράγοντες. Όμως, οι ερευνητές προτείνουν: “Η νωρίτερη ηλικία κατά την [πρώτη έμμηνο ρύση] μπορεί να είναι ένας από τους πρώιμους δείκτες της ζωής για την πορεία της καρδιομεταβολικής νόσου στις γυναίκες”. Εξηγούν: “Μια πιθανή εξήγηση της οδού μπορεί να είναι ότι τέτοιες γυναίκες εκτίθενται σε οιστρογόνα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και η πρώιμη έμμηνος ρύση έχει συσχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων”. Επισημαίνουν ότι ενώ οι παρατηρούμενες συσχετίσεις μεταξύ της ηλικίας κατά τον πρώτο εμμηνορροϊκό κύκλο και των επιπλοκών του εγκεφαλικού επεισοδίου εξασθένησαν ελαφρώς μετά τη συνεκτίμηση του βάρους, αυτές παρέμειναν ακόμη στατιστικά σημαντικές. “Επομένως, η παχυσαρκία μπορεί, επίσης, να παίζει ρόλο στην παρατηρούμενη συσχέτιση μεταξύ της πρώιμης ηλικίας κατά τον [πρώτο εμμηνορροϊκό κύκλο] και των επιπλοκών του εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς η υψηλότερη παιδική παχυσαρκία σχετίζεται με πρώιμη ηλικία κατά την [εμμηνόρροια] και με καρδιομεταβολικά νοσήματα αργότερα στη ζωή”, προτείνουν. “Τα ευρήματα αυτά προσθέτουν μια άλλη διάσταση στους δυνητικά λιγότερο καλά κατανοητούς προσδιοριστικούς παράγοντες του καρδιομεταβολικού κινδύνου, ιδίως στις γυναίκες, οι οποίες έχουν σχετικά υποεκπροσωπηθεί σε αυτόν τον τομέα της έρευνας”, σχολιάζει η καθηγήτρια Sumantra Ray, εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Κέντρου Διατροφής και Υγείας NNEdPro, το οποίο είναι συνιδιοκτήτης του BMJ Nutrition Prevention & Health. “Και παρέχουν μια σαφή καθοδήγηση σχετικά με την ανάγκη σχεδιασμού παρεμβατικών μελετών που εξετάζουν την πρόληψη καρδιομεταβολικών νοσημάτων σε εθνοτικά διαφορετικές ομάδες γυναικών που αρχίζουν την έμμηνο ρύση σε νεαρή ηλικία”, προσθέτει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι διαμορφώνουν τη μνήμη και τον εγκέφαλο των γυναικών

Μπορεί η διαλείπουσα νηστεία να επηρεάσει την γυναικεία γονιμότητα;

Μπορεί η περίοδος να επηρεάσει την ψυχολογία μας;

Τι σημαίνει ένας σύντομος εμμηνορροϊκός κύκλος για τις πιθανότητες εγκυμοσύνης σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η βία και το τραύμα μας επηρεάζουν ακόμα και από απόσταση

Ενώ μπορεί όλοι να είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια καταιγίδα, δεν βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά πλεονεκτήματα και διαφορετικές ανάγκες.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Η σχέση του καπνίσματος από τους γονείς και της παιδικής παχυσαρκίας ξεπερνά τα κοινωνικοοικονομικά όρια

«Είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι επαγγελματίες υγείας, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παιδικής παχυσαρκίας».