Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πεπτικό σύστημα: Γιατί κάνει θόρυβο το στομάχι μου;

Πεπτικό σύστημα: Γιατί κάνει θόρυβο το στομάχι μου;

Πεπτικό σύστημα: Οι θόρυβοι που προκαλούνται από το πεπτικό σας σύστημα είναι σημαντικοί - σημαίνουν ότι λειτουργεί σωστά.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους γουργουρίζει  και κάνει μερικές φορές περίεργους θορύβους το στομάχι σας. Ως επί το πλείστον, αυτά αποτελούν μέρος της κανονικής λειτουργίας όχι μόνο του στομάχου σας, αλλά και των εντέρων σας. Αυτά είναι μέρη του πεπτικού σας συστήματος, το οποίο ενεργοποιείται όταν τρώτε. Διασπά (χωνεύει) την τροφή με το γαστρικό οξύ και στη συνέχεια τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται από τον οργανισμό. Ό,τι περισσεύει βγαίνει σαν κόπρανα.

Ολόκληρο το πεπτικό σας σύστημα (ξεκινώντας από το στόμα σας και τελειώνοντας στον πρωκτό) είναι ένας κοίλος σωλήνας. Είναι κάπως παρόμοιο με τους σωλήνες νερού σε ένα σπίτι, που μπορεί να είναι άδειοι ή να ρέει νερό μέσα τους. Μερικές φορές το πεπτικό σας σύστημα είναι άδειο και τα όργανα είναι κούφια και μερικές φορές υπάρχει τροφή που κινείται μέσα από αυτό.

Όταν αρχίζει πραγματικά το φαγητό

Η διαδικασία της πέψης ξεκινά πραγματικά πριν φάτε οτιδήποτε! Όταν βλέπετε ή μυρίζετε ή σκέφτεστε φαγητό (ιδιαίτερα το φαγητό που σας αρέσει), ο εγκέφαλός σας ενεργοποιεί τα νεύρα που διεγείρουν το πεπτικό σας σύστημα, ώστε να μπορεί να προετοιμαστεί για την άφιξη του φαγητού.

Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει την αύξηση του σάλιου στο στόμα σας (αυτό το αίσθημα “στοματικού ποτίσματος”). Αυτό αναμιγνύεται με την τροφή και διευκολύνει τη μάσηση και την κατάποση.

Στη συνέχεια, τα κύτταρα στο στομάχι και τα έντερά σας παράγουν και απελευθερώνουν χημικές ουσίες που ονομάζονται ένζυμα για να διασπάσουν το φαγητό όταν φτάσει εκεί. Το στομάχι σας αρχίζει να κινείται σε «κύματα» για να αναμίξει όλες αυτές τις χημικές ουσίες μαζί.

Εδώ μπορεί να ακούσετε κάποιους θορύβους. Ο αέρας στο στομάχι σας μπορεί να παγιδευτεί στον τοίχο. Όταν ένα κύμα περνά μέσα από αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια φούσκα που σκάει ή να κάνει ένα γουργουρητό ή βουητό που μπορείτε να ακούσετε και μερικές φορές να αισθανθείτε. Η ιατρική ονομασία για αυτά είναι βορβορυγμοί.

Ένα άδειο στομάχι μπορεί να είναι πιο θορυβώδες στομάχι

Όταν το στομάχι σας είναι αρκετά άδειο και μετά φθάνει υγρό από το σάλιο, το οξύ και τα ένζυμα που καταπιείτε, μπορείτε να φανταστείτε ότι θα γλιστρήσει και θα δημιουργήσει κάποιο θόρυβο που μπορεί να ηχεί εκεί μέσα.

Όταν πεινάτε (και σκέφτεστε το φαγητό) το στομάχι σας μπορεί να «γρυλίζει». Ενώ το στομάχι σας περιμένει για φαγητό, κινεί υγρό για να ετοιμαστεί και δημιουργεί θύλακες αέρα που συμπιέζονται, δημιουργώντας θορύβους.

Πιο κάτω στο πεπτικό σας σύστημα, στο έντερο, τα μυϊκά κύματα σπρώχνουν τα πάντα προς τα κάτω στον σωλήνα, φροντίζοντας να υπάρχει χώρος για να φτάσει νέα τροφή. Αυτό μπορεί επίσης να δημιουργήσει θορύβους.

Μετά τρώτε κάτι (ελπίζουμε) νόστιμο

Η τροφή που τρώτε κινείται μέσα από το στομάχι σας και αργά στο έντερο, όπου συμβαίνουν παρόμοιες κινήσεις ανάμειξης το διασπούν στο σώμα. Ο αέρας (ονομάζεται επίσης αέριο) στο έντερο κάνει θόρυβο όταν κινείται, όπως έκανε στο στομάχι.

Παρόλο που αυτός ο θόρυβος μπορεί μερικές φορές να είναι ενοχλητικός ή ενοχλητικός και θα θέλατε να φύγει, η ανάμειξη που συμβαίνει στο έντερο είναι σημαντική. Είναι ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά (πράγματα όπως υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα) από τα τρόφιμα.

Η ανάμειξη (και οι θόρυβοι) σημαίνουν ότι το φαγητό αναμειγνύεται με τις χημικές ουσίες και σπάει όλα όσα έχετε φάει σε μικρές μονάδες, που ονομάζονται μόρια. Μόλις αυτά είναι αρκετά μικρά, τα κύτταρα που επενδύουν το έντερο σας μπορούν να τα προσλάβουν, μια διαδικασία που ονομάζεται απορρόφηση.

Μόλις τα θρεπτικά συστατικά εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας, όργανα όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος και τα νεφρά σας μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν τη δουλειά τους στο σώμα, από την άντληση αίματος έως την αναπνοή του αέρα και το να λένε στο σώμα τι να κάνει στη συνέχεια.

Πρέπει να ανησυχείτε για τους θορύβους της κοιλιάς;

Αυτές είναι οι πιο κοινές αιτίες του βουητού της κοιλιάς, αλλά μπορεί να συμβούν αφού καταπιείτε αέρα όταν μιλάτε, πίνετε ή τρώτε και ταξιδεύει στο στομάχι ή στα έντερα σας.

Οι θόρυβοι που προκαλούνται από το πεπτικό σας σύστημα είναι σημαντικοί – σημαίνουν ότι λειτουργεί σωστά. Ωστόσο, εάν οι θόρυβοι συνοδεύονται από πόνο ή καούρα και διάρροια, μπορεί να είναι σημάδι τροφικής δυσανεξίας ή άλλου πεπτικού ζητήματος και θα πρέπει να το ελέγξετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές για τη διαχείριση της παλινδρόμησης οξέος λόγω άγχους

Υψηλή χολερυθρίνη - Ποια τα συμπτώματα και τι σημαίνει για την υγεία σας;

Η σημασία του νερού πριν το γεύμα - Υγεία και ευεξία

Διατροφικά λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε όταν αλλάζει η εποχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η οικογενειακή οικονομική ανασφάλεια μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδιά: Οι οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία είχαν ένα δευτερογενές αποτέλεσμα που τελικά συνδέθηκε αρνητικά με την ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Αποκαλύφθηκε πιθανή συσχέτιση μεταξύ τατουάζ και λεμφώματος

Η ερευνητική ομάδα θα προχωρήσει τώρα σε μελέτες για το εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των τατουάζ και άλλων τύπων καρκίνου. Θέλουν, επίσης, να κάνουν περαιτέρω έρευνα για άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες για να δουν αν υπάρχει σχέση με τα τατουάζ.

Λόγοι που τα αναπνευστικά προβλήματα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ σήμερα

Αναπνευστικά προβλήματα: Οι επαγγελματικές εκθέσεις σε αναπνευστικούς κινδύνους, όπως σκόνη, χημικές ουσίες, αναθυμιάσεις και αλλεργιογόνα, ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία του αναπνευστικού.

Close Icon