Επιστημονικά Νέα

Συμβουλές για τη διαχείριση της παλινδρόμησης οξέος λόγω άγχους

Συμβουλές για τη διαχείριση της παλινδρόμησης οξέος λόγω άγχους

Κάθε φορά που νιώθετε άγχος, αισθάνεστε ποτέ στομαχική ενόχληση ή καούρα; Αυτό συμβαίνει επειδή το αίσθημα άγχους μπορεί να οδηγήσει σε οξύτητα, μια άβολη και εξουθενωτική κατάσταση.

Κάθε φορά που νιώθετε άγχος, αισθάνεστε ποτέ στομαχική ενόχληση ή καούρα; Αυτό συμβαίνει επειδή το αίσθημα άγχους μπορεί να οδηγήσει σε οξύτητα, μια άβολη και εξουθενωτική κατάσταση. «Το άγχος μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της οξύτητας στο στομάχι λόγω της επίδρασής του στη φυσιολογική απόκριση του σώματος. Όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας μπορεί να παράγει περισσότερες ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, η οποία μπορεί να διεγείρει την παραγωγή οξέος στομάχου», δήλωσε ο Δρ Tibdewal, Σύμβουλο Γαστρεντερολόγο, Wockhardt Hospitals, Mira Road.

 • Καούρα, η οποία είναι μια αίσθηση καψίματος στο στήθος σας, συνήθως αφού φάτε ή ξαπλώνετε. 
 • Τρόφιμα και υγρά επανέρχονται στο στόμα σας.
 • Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα ή στο στήθος.
 • Δυσκολία στην κατάποση.
 • Νιώθετε ένα κομμάτι στο λαιμό σας.

Το άγχος αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες

«Επιπλέον, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές που αυξάνουν την οξύτητα, όπως η υπερκατανάλωση τροφής, η κατανάλωση πικάντικων ή λιπαρών τροφών ή το κάπνισμα, που μπορεί να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος», είπε ο Δρ Tibdewal. Αυτό συμβαίνει γιατί, ως αμυντικός μηχανισμός, το σώμα αναζητά άνεση όποτε νιώθει άγχος. Με τη σειρά σας, βρίσκετε τον εαυτό σας να στρέφεται σε αναπαυτικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά ή τσιγάρα, τα οποία και τα δύο μπορούν να επιδεινώσουν την οξύτητα.

Διαχείριση της οξύτητας που προκαλείται από το στρες

Το άγχος είναι μια πάντα παρούσα πτυχή της σύγχρονης ζωής. Από τις προθεσμίες εργασίας έως τις προσωπικές ευθύνες, η καθημερινότητά μας μπορεί να γεμίσει με καταστάσεις που προκαλούν άγχος. Σύμφωνα με την India Fit Report 20-23 του GOQii , ένα τεράστιο 24% των Ινδών αντιμετωπίζει άγχος. Εάν είστε ένας από αυτούς, εδώ είναι μερικές συμβουλές που κοινοποίησε ο Dr Tibdewal που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την αυξημένη οξύτητα λόγω του στρες:

 • Ασκηθείτε σε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως βαθιά αναπνοή, διαλογισμό ή γιόγκα.
 • Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή με μικρότερα, πιο συχνά γεύματα και αποφύγετε τα τρόφιμα που προκαλούν ενεργοποίηση.
 • Μείνετε ενυδατωμένοι, αλλά αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση όξινων ροφημάτων.
 • Αποφύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα.
 • Ανυψώστε το κεφάλι του κρεβατιού σας για να μειώσετε την παλινδρόμηση οξέος κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 • Μη συνταγογραφούμενα αντιόξινα ή φάρμακα, εάν συνιστώνται από πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
 • Ασκηθείτε τακτικά για να μειώσετε το άγχος και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Το άγχος και η οξύτητα συνδέονται στενά, με το στρες να λειτουργεί συχνά ως έναυσμα για πεπτική δυσφορία. Η κατανόηση αυτής της σχέσης και η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης για τη διαχείριση του στρες και τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει πολύ στην πρόληψη και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της οξύτητας. Ολοκληρώνοντας τις συμβουλές της, η Δρ Tibdewal συνέστησε ότι εάν αντιμετωπίζετε χρόνια ή σοβαρή οξύτητα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για σωστή διάγνωση και διαχείριση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ένοχα συμπτώματα ανεπάρκειας γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα

Γαστρικό οξύ επόμενης γενιάς - πώς βοηθά η τεχνητή νοημοσύνη;

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Μπορούμε να πάθουμε παλινδρόμηση οξέος από το στρες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».

Γιατί τα παιδικά τραγούδια στα μωρά τα βοηθούν να μάθουν τη γλώσσα

Βρεφική ανάπτυξη: Η φωνητική κωδικοποίηση στα μωρά εμφανίστηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, ξεκινώντας με τους ήχους των χειλιών (π.χ. d για το «μπαμπά») και τους ρινικούς ήχους (π.χ. m για τη «μούμια»), με το «διάβασμα» σταδιακά να φαίνεται περισσότερο όπως αυτή των ενηλίκων. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες για τις κολπικές κράμπες

Εγκυμοσύνη κράμπες: Τα ταξίδια εγκυμοσύνης μπορεί να φαίνονται διαφορετικά για διαφορετικές γυναίκες, όσον αφορά το είδος των εμπειριών που έχουν. Για πολλές, η περίοδος κύησης είναι ομαλή.

Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.