ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πεπτικό σύστημα: Γαστρεντερικά προβλήματα μετά από γεύμα για 1 στους 10

Πεπτικό σύστημα: Γαστρεντερικά προβλήματα μετά από γεύμα για 1 στους 10

Πεπτικό σύστημα: Γαστρεντερικά προβλήματα και κοιλιακό άλγος φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το 10% του πληθυσμού. 1 στους 10 δυσκολεύεται να απολαύσει ένα γεύμα, καθώς ακολουθούν προβλήματα με το πεπτικό του σύστημα.

Εάν έχετε συχνά στομαχόπονο μετά το φαγητό, δεν είστε οι μόνοι. Αυτό διαπιστώνει μια νέα έρευνα, όπου αποδεικνύεται πως 1 στους 10 ανθρώπους βιώνει συχνό πόνο που σχετίζεται με το γεύμα. Αυτό περιλαμβάνει το 13% των γυναικών και το 9% των ανδρών. Είναι μάλιστα πιο συνηθισμένο σε ηλικίες 18 έως 28 ετών (15%), σύμφωνα με μια διαδικτυακή έρευνα σε περισσότερους από 54.000 ανθρώπους από 26 χώρες. Το μήνυμα που παίρνουμε από αυτή τη μελέτη είναι ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κοιλιακό άλγος που σχετίζεται με το γεύμα εμφανίζουν συχνότερα και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα. Αυτά τα άτομα ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν φούσκωμα, πρήξιμο στο στομάχι, αίσθημα υπερβολικού κορεσμού μετά το φαγητό ή να χορταίνουν πολύ γρήγορα. Ανέφεραν επίσης ότι έχουν δυσκοιλιότητα και διάρροια, καθώς και περισσότερη ψυχολογική δυσφορία και άλλα συμπτώματα.

Συνολικά, το 36% των ερωτηθέντων στην έρευνα με συχνό πόνο που σχετίζεται με το γεύμα είχε άγχος, σε σύγκριση με το 25% αυτών με περιστασιακά επεισόδια και το 18% αυτών με κανένα. Τα άτομα με συχνές κρίσεις κοιλιακού άλγους ανέφεραν επίσης υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης (35%) σε σύγκριση με εκείνα με περιστασιακά συμπτώματα (24%) και εκείνα με κανένα (17%). Έχουν επίσης μεγαλύτερο φορτίο ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν πόνο στην πλάτη ή δύσπνοια, τα οποία συνδέονται με μεγάλη δυσφορία και προβλήματα λειτουργίας. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούν αγωνία και αναστάτωση στην καθημερινή ζωή.

Συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια εμφανίστηκαν στο 30% αυτών που ανέφεραν συχνό πόνο μετά το φαγητό. Αυτό έρχεται σε σύγκριση με το 20% αυτών με περιστασιακά συμπτώματα και το 10% άλλων. Το ίδιο ισχύει για τα συμπτώματα φούσκωμα και κοιλιακή διάταση, έδειξαν τα ευρήματα. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με το γεύμα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν διαγιγνώσκονται διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και το φούσκωμα. Πρόκειται για μια κατηγορία προβλημάτων υγείας γνωστά ως DGBI, δηλαδή διαταραχές των αλληλεπιδράσεων εντέρου-εγκεφάλου.

Στην κλινική πράξη, η αξιολόγηση της συσχέτισης γεύματος σε όλους τους ασθενείς με DGBI θα μπορούσε να είναι μείζονος σημασίας για τη βελτίωση και την εξατομίκευση της θεραπείας. Εδώ, οι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια προσέγγιση πολυεπιστημονικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, ψυχολογική υποστήριξη και φαρμακολογική θεραπεία. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα σε μια διαδικτυακή συνάντηση της United European Gastroenterology. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε περιοδικό και υποβληθούν σε κριτική από ομότιμους ερευνητές και επιστήμονες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σπιτικές και αποτελεσματικές θεραπείες για την καούρα και τη δυσπεψία

Τρία βότανα που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Πώς να ανακουφιστούμε από μια δυσπεψία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκπληκτική σύνδεση του ανοσοποιητικού με την ανάπτυξη μαλλιών

Ανοσοποιητικό σύστημα: Σε οξείες περιπτώσεις αλωπεκίας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στον ιστό του δέρματος, προκαλώντας απώλεια μαλλιών. Η συνήθης θεραπεία είναι η χρήση γλυκοκορτικοειδών για την αναστολή της ανοσολογικής αντίδρασης στο δέρμα, ώστε να μην συνεχίσουν να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Τα συμπτώματα της μακράς Covid επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους

Long Covid: . Μια μελέτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και το Σύστημα Υγείας Βετεράνων Υποθέσεων του Σεντ Λούις υποδεικνύει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του μπορεί να μην είναι αρκετός για να σταματήσει την ανακάλυψη λοιμώξεων COVID-19 και να αποτρέψει τη μακροχρόνια COVID-19.

Μέχρι 30/6 οι αιτήσεις για τους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Μέχρι την Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 23:59, μπορούν οι δικαιούχοι γονείς και κηδεμόνες να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για τη σχολική χρονιά 2022- 2023.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.