Επιστημονικά Νέα

Έντερο: Μυκητες που ζουν στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο στην γαστρεντερική υγεία και πάθηση

Έντερο: Μυκητες που ζουν στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο στην γαστρεντερική υγεία και πάθηση

Έντερο: Μύκητες που ζουν στο εντερικό μας σύστημα καθορίζουν εξίσου με τα βακτήρια την εντερική υγεία, αλλά και την ανάπτυξη γαστρεντερικής νόσου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Είναι γνωστό ότι στο έντερό μας βιούν βακτηριακοί οργανισμοί, οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της εντερικής υγείας. Ωστόσο, νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι εξίσου σημαντική είναι η δράση και άλλων μικροοργανισμών που ενοικούν στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Αυτοί είναι οι μύκητες. Η σημασία τους δε δεν αφορά μόνον τη διατήρηση της υγείας του εντέρου, αλλά και την νόσηση του.

Ειδικότερα, όπως απέδειξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, οι μύκητες ευδοκιμούν στο υγιές έντερο, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν εντερική βλάβη που μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Τα ευρήματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν εχθές (14/07) στο επιστημονικό περιοδικό Νature. Πειράματα σε ποντίκια δείχνουν ότι κανονικά, το ανοσοποιητικό σύστημα διατηρεί τους πλυθησμούς των μυκήτων υπό έλεγχο, στοχεύοντας τους όταν ανιχνεύσει αλλαγή που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σύστημα. Όταν το σύστημα είναι εκτός ισορροπίας, είναι πιθανότερο να εμφανιστούν ασθένειες.

“Οι μύκητες έχουν εν μέρει υποτιμηθεί στην επιστημονική έρευνα σε σύγκριση με τα βακτήρια”, λέει ο June Round, Ph.D., καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. Κι ευελπιστεί πως τα ευρήματά τους θα δώσουν περισσότερο φως στην επιστήμη της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος και την πρόληψη και θεραπεία των εντερικών παθήσεων και διαταραχών.

Τούτο διότι, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες της εν λόγω έρευνας, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μια μέρα για την παραγωγή θεραπευτικών λύσεων που στοχεύουν στον περιορισμό της γαστρεντερικής νόσου ενισχύοντας τις φυσικές ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού διαμέσου της εξισορρόπησης τόσο των μυκητιασικών όσο και των βακτηριακών πληθυσμών που ενοικούν εντός του εντέρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, εμβόλια που εξισορροπούν τις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου θα μπορούσαν μελλοντικά να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της γαστρεντερικής υγείας.

Στόχος της ομάδας των ερευνητών είναι να αξιοποιήσουν τους τρόπους που τα κοινά μικρόβια αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή προκειμένου να ανακαλύψουν θεραπείες που θα ενισχύουν την ανοσολογική αντίδραση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μεγαλύτερο μουσείο αστρονομίας στον κόσμο μοιάζει με διάστημα

Λάδι αμυγδάλου: Καταπολεμά την ξηρότητα και ενισχύει την ανάπτυξη της τρίχας

Τι είναι η παλίνδρομη εκσπερμάτιση και ποια τα συμπτώματά της

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν ο τρόπος ζωής έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2

Στη συνέχεια, οι ερευνητές σκοπεύουν να διερευνήσουν πώς οι αλλαγές στην καθημερινή δραστηριότητα και την καθιστική ζωή επηρεάζουν τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων και τον μεταβολισμό, συγκρίνοντας δύο ομάδες σε μια μελέτη παρέμβασης μεγαλύτερης διάρκειας.

Πώς να λαμβάνετε όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σας

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένες έρευνες που συνιστούν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις όμως ίσως να χρειάζεται η πρόσληψη περισσότερων γραμμαρίων πρωτεΐνης ημερησίως συγκριτικά με όσους τη λαμβάνουν από το κρέας.

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο αυξάνει την εγκεφαλική ροή αίματος και βελτιώνει τη γνωστική απόδοση σε ηλικιωμένους ενήλικες με προβλήματα μνήμης

«Χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα», είπε, «προτού προταθεί η συγκεκριμένη θεραπεία σε άτομα με Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας».

Μελετούν ξανά τις νυχτερίδες για να βρουν πιθανή σύνδεση με τον κορωνοϊό

Οκταμελής ομάδα του IPC συγκεντρώνει δείγματα από νυχτερίδες και καταγράφει τα είδη τους, το φύλο, την ηλικία και άλλες λεπτομέρειες για αυτές επί μία εβδομάδα. Αντίστοιχη έρευνα διεξάγεται και στις Φιλιππίνες

"Έκκληση για αντικειμενική, ανοιχτή και διαφανή επιστημονική συζήτηση σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2" σε άρθρο του The Lancet

Μια έρευνα που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον ιό έλαβε πολύ έλεγχο για τα μη καταληκτικά αποτελέσματα τον Μάρτιο και η Κίνα απέρριψε μια δεύτερη φάση έρευνας για την προέλευσή του.

O ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην απώλεια βάρους σύμφωνα με έρευνα

"Τουλάχιστον, αυτή η εργασία μπορεί να οδηγήσει σε διαγνωστικά για τον εντοπισμό ατόμων που θα ανταποκριθούν καλά σε μετριοπαθείς αλλαγές υγιεινού τρόπου ζωής και εκείνων που μπορεί να απαιτήσουν πιο δραστικά μέτρα για να επιτύχουν απώλεια βάρους"