Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παιδική παχυσαρκία: Μιλήστε στο παιδί σας για το βάρος, αλλά αποφεύγοντας το στίγμα

Παιδική παχυσαρκία: Μιλήστε στο παιδί σας για το βάρος, αλλά αποφεύγοντας το στίγμα

Παιδική παχυσαρκία: Οι γονείς θα πρέπει να βλέπουν την παχυσαρκία ως πρόβλημα υγείας ή ιατρικού χαρακτήρα, παρά ως ζήτημα δύναμης της θέλησης.

Το να βοηθάς ένα παιδί να αντιμετωπίσει ένα θέμα βάρους, ενώ αποφεύγει την αρνητικότητα για την εικόνα του σώματός του, μπορεί να είναι πρόκληση, λέει ένας ειδικός. Ωστόσο, η παχυσαρκία επηρεάζει το 20% των Αμερικανών παιδιών, προκαλώντας βλάβη στη σωματική και ψυχική υγεία. Ο Δρ Marsha Novick, ιατρικός διευθυντής του προγράμματος Healthy Weight for Children and Teens στο Penn State Health Children’s Hospital, στο Hershey, Pa., που πρόσφερε μερικές προτάσεις στους γονείς που βοηθούν το παιδί τους να διατηρήσει ένα υγιές βάρος. Οι γονείς θα πρέπει να βλέπουν την παχυσαρκία ως πρόβλημα υγείας ή ιατρικού χαρακτήρα, παρά ως ζήτημα δύναμης της θέλησης”, είπε ο Νόβικ σε δελτίο τύπου του νοσοκομείου.

“Η παχυσαρκία δεν φταίει το παιδί τους – τα άμεσα διαθέσιμα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι το πρόβλημα. Τα κέντρα ανταμοιβής στον ανθρώπινο εγκέφαλο διεγείρονται από επεξεργασμένα τρόφιμα, τροφοδοτώντας καλά συναισθήματα και λαχτάρα”. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν περιορίζοντας την πρόσβαση σε αυτά τα είδη τροφίμων. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κανόνα 5-2-1-0 από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ως οδηγό. Αυτό είναι πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, δύο ώρες ή λιγότερο χρόνο οθόνης την ημέρα, μία ώρα σωματικής δραστηριότητας ή περισσότερο την ημέρα και μηδενικά ποτά με ζάχαρη.

“Τα παιδιά που περνούν ώρες παρακολουθώντας οθόνες αφιερώνουν λιγότερο χρόνο παίζοντας και κάνοντας τη σωματική δραστηριότητα που χρειάζονται για να είναι υγιή”, είπε ο Novick. Τα παιδιά που παλεύουν με την παχυσαρκία κινδυνεύουν να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη, άγχος και διαταραχές της διάθεσης, καθώς και περισσότερα από 300 ιατρικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου. Ένα παιδί μπορεί να διαγνωστεί με παχυσαρκία όταν παίρνει βάρος πέρα ​​από αυτό που οι γιατροί θεωρούν υγιές. Οι γιατροί χρησιμοποιούν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) για να μετρήσουν το σωματικό λίπος με βάση την αναλογία βάρους προς ύψος ενός ατόμου.

Οι γιατροί μπορεί να ανησυχούν όταν ο ΔΜΣ ενός παιδιού είναι πάνω από το 85ο εκατοστημόριο. “Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο άλλων ιατρικών προβλημάτων”, είπε ο Novick. Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση μπορεί επίσης να συμβάλει στην παχυσαρκία, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά σε μειονοτικές κοινότητες και τα παιδιά που ζουν με επισιτιστική ανασφάλεια αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Μιλήστε με τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης του παιδιού σας εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να συμβαδίσει με άλλα παιδιά ή αν δείτε ότι αρχίζουν να αγωνίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας και αυτοεκτίμησης.

Προσέξτε επίσης για πονοκεφάλους, δυσκοιλιότητα, ροχαλητό και καούρες, είπε ο Novick. Η εργαστηριακή εργασία, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μπορεί να ελέγξει για υψηλή χοληστερόλη, λιπώδη ηπατική νόσο, προδιαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο γιατρός σας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη μπορεί ακόμη και να παραπέμψει έναν διαιτολόγο για να σας βοηθήσει με την υγιεινή διατροφή. Ο Novick προτείνει επίσης να είστε ανοιχτοί στη δοκιμή συνταγογραφούμενων φαρμάκων απώλειας βάρους, τα οποία μπορεί να μειώσουν την πείνα. “Η έγκαιρη παρέμβαση είναι πραγματικά σημαντική”, είπε ο Νόβικ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσουν την μελλοντική υγεία του νεογέννητου

Γιατί οι φοιτητές ιατρικής παίρνουν πολύ πιο σοβαρά τη διατροφική εκπαίδευση

Ο αυστηρός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα ενισχύει την εγκεφαλική δύναμη των εφήβων με διαβήτη τύπου 1

Τα σνακ μεγάλου μεγέθους τροφοδοτούν το κύμα παιδικής παχυσαρκίας στις Η.Π.Α.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να προκαλέσουν διαταραχή προσωπικότητας Oistrian; 

Οι άνθρωποι που περνούν υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποσυνδεθούν από τις πραγματικές σχέσεις και δραστηριότητες, οδηγώντας σε μια αίσθηση αποσύνδεσης και απομάκρυνσης από τον κόσμο γύρω τους.

Πώς η online αυτοβοήθεια είναι ευεργετική για τη διαταραχή υπερφαγίας;

Υπερφαγία: Μια διαδικτυακή παρέμβαση γνωσιακής συμπεριφοράς αυτοβοήθειας οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στα επεισόδια υπερφαγίας και βελτιώσεις στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Close Icon