Επιστημονικά Νέα

ΔΕΠΥ: Η παχυσαρκία και ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσουν την μελλοντική υγεία του νεογέννητου

ΔΕΠΥ: Η παχυσαρκία και ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσουν την μελλοντική υγεία του νεογέννητου

ΔΕΠΥ: Τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με διαβήτη κύησης και παχυσαρκία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με ΔΕΠΥ από εκείνα που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν έπασχαν από αυτές τις καταστάσεις.

Τα παιδιά των γυναικών με διαβήτη κύησης και παχυσαρκία μπορεί να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD) σε σύγκριση με εκείνες των οποίων οι μητέρες δεν είχαν παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Διαβήτης και παχυσαρκία

Ο εκτιμώμενος αριθμός των παιδιών ηλικίας 3–17 ετών που έχουν διαγνωστεί ποτέ με ΔΕΠΥ είναι 6 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία 2016-2019. Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ΔΕΠΥ στα παιδιά είναι η μητρική παχυσαρκία. Περίπου το 30% των γυναικών έχουν παχυσαρκία κατά την πρώτη τους επίσκεψη στον γιατρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 47% σε γυναίκες με διαβήτη κύησης. Η υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε αυτόν τον πληθυσμό είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τα παιδιά να αναπτύξουν ΔΕΠΥ.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι έγκυες γυναίκες με παχυσαρκία και διαβήτη κύησης είχαν παιδιά με μακροχρόνιες διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η ΔΕΠΥ», δήλωσε η Verónica Perea, M.D., Ph.D., του Hospital Universitari MutuaTerrassa στη Βαρκελώνη, Ισπανία. «Δεν βρήκαμε αυτή τη συσχέτιση όταν αυτές οι γυναίκες κέρδισαν ένα υγιές ποσό βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης». Οι ερευνητές μελέτησαν 1.036 παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με διαβήτη κύησης. Το 13 τοις εκατό αυτών των παιδιών διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των γυναικών με διαβήτη κύησης και παχυσαρκία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ΔΕΠΥ σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν από μητέρες χωρίς παχυσαρκία.

Οι ερευνητές βρήκαν αυτή τη συσχέτιση μόνο σε γυναίκες με διαβήτη κύησης, παχυσαρκία και υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν υψηλότερο κίνδυνο ADHD σε παιδιά γυναικών με διαβήτη κύησης και παχυσαρκία, εάν το βάρος που πήραν αυτές οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν εντός του φυσιολογικού εύρους. «Είναι σημαντικό για τους κλινικούς γιατρούς να συμβουλεύουν τις ασθενείς τους σχετικά με τη σημασία της υγιούς αύξησης βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», είπε ο Perea.

Άλλοι συγγραφείς αυτής της μελέτης περιλαμβάνουν τους Andreu Simó-Servat, Carmen Quirós, Nuria Alonso-Carril, Maite Valverde, Maria-José Barahona, Xavier Urquizu, Eva López και Maria-José Barahona του Hospital Universitari Mútua de Terrassa. και Antonio J. Amor του Hospital Clínic de Barcelona στη Βαρκελώνη, Ισπανία. Η μελέτη έλαβε χρηματοδότηση από το Fundació Docència i Recerca Mútua Terrassa.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ερευνητές ζητούν έλεγχο του κινδύνου περιγεννητικής κατάθλιψης για γυναίκες με επίμονη κατάθλιψη

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν διαφορές στη «νευρική ευελιξία», δείχνει νέα μελέτη

Το άγχος της εγκύου επηρεάζει την ικανότητα του εμβρύου να απορροφά σίδηρο

4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα γονίδια του χρώματος των ματιών είναι κρίσιμα για την υγεία του αμφιβληστροειδούς

Αμφιβληστροειδής: Πολλές ανθρώπινες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών του αμφιβληστροειδούς ή των νευροεκφυλιστικών, σχετίζονται με ανισορροπίες στις μεταβολικές οδούς.

Τα κρούσματα φυματίωσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια

Φυματίωση: Ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης αυξήθηκε ξανά το 2022 με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται σε παιδιά, σε κρατούμενους φυλακών και σε ορισμένες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα έρευνα σχετικά με τον καφέ και τους καρδιακούς κινδύνους

Ο συν-συγγραφέας Marcus προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Είπε ότι συμβουλεύει τους ασθενείς του με καρδιακές αρρυθμίες να πειραματιστούν μόνοι τους για να δουν πώς τους επηρεάζει η καφεΐνη. "Συχνά χαίρονται όταν λαμβάνουν τα καλά νέα ότι είναι εντάξει να δοκιμάσουν τον καφέ και να πίνουν καφέ", είπε.zzz

Το παιδί σας ακόμη "βρέχει" το κρεβάτι του;

Παιδιά: Οι γιατροί χρησιμοποιούν την ηλικία, τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό ενός παιδιού για να διαγνώσουν ένα πρόβλημα ελέγχου της ουροδόχου κύστης.