ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ωτίτιδα: Από τι προκαλείται η φλεγμονή στα αυτιά μας;

Ωτίτιδα: Από τι προκαλείται η φλεγμονή στα αυτιά μας;

Ωτίτιδα: Η μέση ωτίτιδα είναι μια λοίμωξη του μέσου αυτιού που προκαλεί φλεγμονή (ερυθρότητα και οίδημα) και συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο.

Η μέση ωτίτιδα είναι μια λοίμωξη του μέσου αυτιού που προκαλεί φλεγμονή (ερυθρότητα και οίδημα) και συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο. Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει λοίμωξη του μέσου ωτός, αλλά τα βρέφη μεταξύ έξι και 15 μηνών προσβάλλονται συχνότερα. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά εμφανίζει τουλάχιστον μία λοίμωξη του μέσου ωτός μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Συμπτώματα λοίμωξης του μέσου ωτός

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μιας λοίμωξης του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα) αναπτύσσονται γρήγορα και υποχωρούν σε λίγες ημέρες. Αυτό είναι γνωστό ως οξεία μέση ωτίτιδα. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • ωταλγία
 • υψηλή θερμοκρασία (πυρετός)
 • είμαι άρρωστος
 • έλλειψη ενέργειας
 • ελαφρά απώλεια ακοής – εάν το μέσο αυτί γεμίσει με υγρό

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί μια τρύπα στο τύμπανο του αυτιού (διάτρητο τύμπανο) και το πύον να τρέχει έξω από το αυτί. Ο πόνος στο αυτί, που προκαλείται από τη συσσώρευση υγρού που τεντώνει το τύμπανο, υποχωρεί.

Σημάδια σε μικρά παιδιά

Καθώς τα μωρά δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν την πηγή της ταλαιπωρίας τους, μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε τι τους συμβαίνει. Τα σημάδια ότι ένα μικρό παιδί μπορεί να έχει λοίμωξη στο αυτί περιλαμβάνουν:

 • αυξημένη θερμοκρασία
 • τραβώντας ή τρίβοντας το αυτί τους
 • ευερεθιστότητα, κακή σίτιση ή ανησυχία τη νύχτα
 • βήχα ή καταρροή
 • μη ανταπόκριση σε ήσυχους ήχους ή άλλα σημάδια δυσκολίας στην ακοή, όπως απροσεξία
 • απώλεια ισορροπίας

Πότε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή

Οι περισσότερες περιπτώσεις μέσης ωτίτιδας περνούν μέσα σε λίγες ημέρες, επομένως συνήθως δεν χρειάζεται να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Ωστόσο, επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε:

 • συμπτώματα που δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης μετά από δύο ή τρεις ημέρες
 • πολύς πόνος
 • μια εκροή πύου ή υγρού από το αυτί – μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μια επίμονη και ανώδυνη εκκένωση από το αυτί που διαρκεί για πολλούς μήνες, γνωστή ως χρόνια πυώδης μέση ωτίτιδα
 • μια υποκείμενη κατάσταση υγείας, όπως η κυστική ίνωση ή η συγγενής καρδιοπάθεια, η οποία θα μπορούσε να κάνει πιο πιθανές επιπλοκές

Πώς αντιμετωπίζονται οι λοιμώξεις του μέσου ωτός

Οι περισσότερες λοιμώξεις του αυτιού υποχωρούν μέσα σε τρεις έως πέντε ημέρες και δεν χρειάζονται ειδική θεραπεία. Εάν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για την ανακούφιση του πόνου και της υψηλής θερμοκρασίας. Βεβαιωθείτε ότι τυχόν παυσίπονα που δίνετε στο παιδί σας είναι κατάλληλα για την ηλικία του. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το να δίνετε στο παιδί σας παυσίπονα. Τα αντιβιοτικά δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων του μέσου ωτός, αν και μπορεί περιστασιακά να συνταγογραφούνται εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή είναι ιδιαίτερα σοβαρά.

Τι προκαλεί τις λοιμώξεις του μέσου ωτός;

Οι περισσότερες λοιμώξεις του μέσου ωτός συμβαίνουν όταν μια λοίμωξη, όπως το κρυολόγημα, οδηγεί σε συσσώρευση βλέννας στο μέσο αυτί και προκαλεί πρήξιμο της ευσταχιανής σάλπιγγας (ένας λεπτός σωλήνας που εκτείνεται από το μέσο αυτί στο πίσω μέρος της μύτης). ή μπλοκαρισμένο. Αυτό σημαίνει ότι η βλέννα δεν μπορεί να αποστραγγιστεί σωστά, καθιστώντας ευκολότερη την εξάπλωση μιας λοίμωξης στο μέσο αυτί. Ένα διευρυμένο αδενοειδές (μαλακός ιστός στο πίσω μέρος του λαιμού) μπορεί επίσης να φράξει την ευσταχιανή σάλπιγγα. Το αδενοειδές μπορεί να αφαιρεθεί εάν προκαλεί επίμονες ή συχνές λοιμώξεις του αυτιού. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων.

Τα μικρότερα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις λοιμώξεις του μέσου ωτός όπως:

 • η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι μικρότερη στα παιδιά από ότι στους ενήλικες
 • οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ενός παιδιού είναι σχετικά πολύ μεγαλύτερες από τους ενήλικες

Ορισμένες καταστάσεις μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του μέσου ωτός, όπως:

 • με σχισμή υπερώας – ένας τύπος γενετικής ανωμαλίας όπου ένα παιδί έχει σχίσιμο στην οροφή του στόματός του
 • με σύνδρομο Down – μια γενετική πάθηση που συνήθως προκαλεί κάποιο επίπεδο μαθησιακής δυσκολίας και ένα χαρακτηριστικό φάσμα σωματικών χαρακτηριστικών

Μπορούν να προληφθούν οι λοιμώξεις του μέσου ωτός;

Δεν είναι δυνατό να αποφευχθούν οι λοιμώξεις του μέσου ωτός, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο του παιδιού σας να αναπτύξει την πάθηση. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι ενημερωμένο με τους συνήθεις εμβολιασμούς του – ιδιαίτερα το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο και το εμβόλιο DTaP/IPV/Hib/HepB (6-σε-1)
 • αποφύγετε την έκθεση του παιδιού σας σε περιβάλλοντα με καπνό (παθητικό κάπνισμα)
 • Μην δίνετε στο παιδί σας ένα ομοίωμα όταν είναι μεγαλύτερο από έξι έως 12 μηνών
 • μην ταΐζετε το παιδί σας ενώ είναι ξαπλωμένο ανάσκελα
 • εάν είναι δυνατόν, ταΐστε το μωρό σας με μητρικό γάλα αντί για γάλα τύπου φόρμουλα

Η αποφυγή επαφής με άλλα παιδιά που δεν είναι καλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων του παιδιού σας να κολλήσει μια λοίμωξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόλυνση του μέσου ωτός.

Περαιτέρω προβλήματα

Οι επιπλοκές των λοιμώξεων του μέσου ωτός είναι αρκετά σπάνιες, αλλά μπορεί να είναι σοβαρές εάν εμφανιστούν. Οι περισσότερες επιπλοκές είναι το αποτέλεσμα της εξάπλωσης της λοίμωξης σε άλλο μέρος του αυτιού ή του κεφαλιού, συμπεριλαμβανομένων:

 • τα οστά πίσω από το αυτί (μαστοειδίτιδα)
 • το εσωτερικό αυτί (λαβυρινθίτιδα)
 • οι προστατευτικές μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό (μηνιγγίτιδα)

Σπάνια, οι λοιμώξεις μπορεί να αφήσουν διάτρηση ή τρύπα στο τύμπανο. Εάν αναπτυχθούν επιπλοκές, συχνά χρειάζεται να αντιμετωπιστούν αμέσως με αντιβιοτικά στο νοσοκομείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι να προσέξετε για να αποφύγετε την εξωτερική ωτίτιδα;

Ποια συμπτώματα σχετίζονται με τη φλεγμονή του εγκεφάλου;

CDC: Mειώθηκαν οι παιδικοί εμβολιασμοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Οι ειδικοί φοβούνται μια επερχόμενη επιδημία ιλαράς στα Βαλκάνια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.