Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ορισμένα γονίδια αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Ορισμένα γονίδια αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Το άγχος ή η κατάθλιψη ευθύνεται για σχεδόν το ένα τέταρτο της σχέσης μεταξύ του γενετικά προκαλούμενου στρες και των καρδιακών προσβολών που προκαλούνται από το στρες.

Οι άνθρωποι με γενετικό στρες είναι πιο πιθανό να υποστούν καρδιακές προσβολές μετά από γεγονότα που καταστρέφουν τα νεύρα ή περιόδους αναταραχής, δείχνει μια νέα μελέτη. Άτομα με γενετικές βαθμολογίες άνω του μέσου όρου που συνδέονται με νευρωτισμό και στρες είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή μετά από στρεσογόνες περιόδους, ανακάλυψαν ερευνητές.

Επιπλέον, αυτά τα νευρικά άτομα είχαν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων, εάν είχαν επίσης άγχος ή κατάθλιψη. «Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που έχουν γενετική προδιάθεση στο στρες τείνουν να έχουν μια εντυπωσιακά μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν έμφραγμα μετά από αυτά τα αγχωτικά γεγονότα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Shady Abohashem από το Χάρβαρντ.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 18.500 συμμετέχοντες στο Mass General Brigham Biobank, ένα πρόγραμμα που συλλαμβάνει γενετικά δεδομένα για χρήση στην ιατρική έρευνα. Οι ερευνητές συνέκριναν τις βαθμολογίες γενετικού στρες μεταξύ των ανθρώπων που έπαθαν έμφραγμα μετά από στρεσογόνες στιγμές με εκείνους που είχαν καρδιακή προσβολή σε πιο ήρεμους καιρούς και εκείνους που δεν είχαν ποτέ καρδιακό επεισόδιο.

Για τη μελέτη, οι περίοδοι που θεωρήθηκαν ιδιαίτερα στρεσογόνες περιλάμβαναν:

  • Το 10ήμερο μετά τα Χριστούγεννα.
  • Πέντε μέρες μετά τις προεδρικές εκλογές.
  • Πέντε ημέρες μετά τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως τα Super Bowls ή τα πλέι οφ του NBA, στα οποία συμμετέχουν ομάδες της περιοχής της Βοστώνης.

 

Τα άτομα με βαθμολογίες γενετικού στρες πάνω από το μέσο όρο είχαν 34% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων από ό,τι σε άλλες περιόδους του έτους, ακόμη και αφού οι ερευνητές υπολόγισαν άλλους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιά.

Οι υψηλές βαθμολογίες γενετικού στρες κάνουν επίσης τους ανθρώπους πιο πιθανό να βιώσουν άγχος και κατάθλιψη, είπαν οι ερευνητές. Το άγχος ή η κατάθλιψη ευθύνεται για σχεδόν το ένα τέταρτο της σχέσης μεταξύ του γενετικά προκαλούμενου στρες και των καρδιακών προσβολών που προκαλούνται από το στρες. Τα άτομα με συνδυασμό γενετικού κινδύνου πάνω από το μέσο όρο για άγχος και άγχος ή κατάθλιψη είχαν 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή μετά από μια στρεσογόνο περίοδο, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

«Τώρα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που οδηγούν αυτή την αύξηση των καρδιακών προσβολών σε όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο», δήλωσε ο Abohashem σε δελτίο τύπου της συνάντησης. «Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να στοχεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους με προληπτικούς ελέγχους και παρεμβάσεις διπλού οφέλους, όπως άσκηση, γιόγκα, ενσυνειδητότητα ή άλλες προσεγγίσεις που σχετίζονται με μείωση του άγχους και της κατάθλιψης και επίσης με μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούν η βιταμίνη D και τα συμπληρώματα ασβεστίου να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια οργάνων;

Μικροπλαστικά: Πώς συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και θανάτου;

Μια ματιά σε κάθε εποχή για το πώς η ατμόσφαιρα επηρεάζει το σώμα και την υγεία σας

Το αρωματικό κόκκινο φρούτο που διαλύει τα λίπη στις αρτηρίες μέσα σε 1 ώρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μηχανική υποστήριξη: Η απόφαση για τερματισμό θα έπρεπε να διαρκεί περισσότερο

Μηχανική υποστήριξη: Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον κλινικό κόσμο σχετικά με το ποιοι ασθενείς πρόκειται να αναρρώσουν, σε ποιο βαθμό θα αναρρώσουν και πότε θα αναρρώσουν.

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Νέος κύκλος του προγράμματος προ των πυλών

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Στον πρώτο κύκλο του εν λόγω προγράμματος ενισχύθηκαν 45.509 δικαιούχοι με συνολικό ποσό της επιχορήγησης που έφτασε τα 92.990.407,56 ευρώ, δηλαδή το 78,37% της συνολικής εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.

Close Icon