Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μικροπλαστικά: Πώς συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και θανάτου;

Μικροπλαστικά: Πώς συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και θανάτου;

Μικροπλαστικά: Οι άνθρωποι που είχαν ανιχνεύσιμα μικροπλαστικά και νανοπλαστικά στην πλάκα στις αρτηρίες τους είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και θανάτου.

Τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά υπάρχουν παντού στο περιβάλλον μας—συμπεριλαμβανομένων των ωκεανών και των λιμνών μας, των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ακόμη και των αρκτικών παγοφυκών. Μικροπλαστικά έχουν επίσης βρεθεί μέσα μας – με μελέτες που τα ανιχνεύουν σε διάφορους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του αίματος, της καρδιάς και του πλακούντα. Όπως είναι λογικό, αυξάνεται η ανησυχία για τους πιθανούς κινδύνους των μικροπλαστικών για την υγεία μας.

Ωστόσο, ενώ ένας αυξανόμενος όγκος έρευνας έχει επικεντρωθεί στα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη άμεσων αποδείξεων ότι η παρουσία τους στους ανθρώπινους ιστούς είναι επιβλαβής για την υγεία μας – και είναι αβέβαιο εάν σχετίζονται με συγκεκριμένες ασθένειες. Ωστόσο, μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ μικροπλαστικών και υγείας της καρδιάς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν ανιχνεύσιμα μικροπλαστικά και νανοπλαστικά στην πλάκα στις αρτηρίες τους είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και θανάτου.

Υγεία της καρδιάς

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά 257 άτομα. Όλοι οι ασθενείς υποβάλλονταν ήδη σε προληπτική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση πλάκας από τις καρωτίδες τους (τις κύριες αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα). Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να συλλέξουν δείγματα πλάκας και να πραγματοποιήσουν μια χημική ανάλυση. Στη συνέχεια ακολούθησαν τους συμμετέχοντες 34 μήνες αργότερα.

Από τους 257 συμμετέχοντες, οι 150 βρέθηκαν να είχαν την παρουσία μικροπλαστικών και νανοπλαστικών στην αρτηριακή τους πλάκα—κυρίως θραύσματα δύο από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πλαστικά στον κόσμο, το πολυαιθυλένιο (που χρησιμοποιείται σε σακούλες παντοπωλείων, μπουκάλια και συσκευασίες τροφίμων) και χλωριούχο πολυβινύλιο (χρησιμοποιείται σε δάπεδα, επενδύσεις και σωλήνες).

Μια στατιστική ανάλυση αυτών των δεδομένων διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με μικροπλαστικά και νανοπλαστικά στην πλάκα τους είχαν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή θάνατο από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν μικροπλαστικά ή νανοπλαστικά στην πλάκα τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τα μακροφάγα (ένας τύπος κυττάρου του ανοσοποιητικού που βοηθά στην απομάκρυνση των παθογόνων από το σώμα) στις αρτηρίες των ασθενών. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν μικροπλαστικά και νανοπλαστικά στην πλάκα τους είχαν επίσης ενδείξεις πλαστικών θραυσμάτων στα μακροφάγα τους.

Εξέτασαν επίσης εάν ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με φλεγμονή (η οποία μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας) ήταν ενεργοποιημένα στους συμμετέχοντες. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν μικροπλαστικά και νανοπλαστικά στην πλάκα τους είχαν επίσης σημάδια φλεγμονής στα γονίδιά τους.

Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να υποδηλώνουν ότι η συσσώρευση νανοπλαστικών και μικροπλαστικών στην καρωτιδική πλάκα θα μπορούσε εν μέρει να προκαλέσει φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή μπορεί στη συνέχεια να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η πλάκα στο σώμα, καθιστώντας την λιγότερο σταθερή και προκαλώντας τη δημιουργία θρόμβου αίματος – ο οποίος μπορεί τελικά να εμποδίσει τη ροή του αίματος, οδηγώντας σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η παρουσία νανοπλαστικών και μικροπλαστικών ήταν πιο συχνή σε συμμετέχοντες που είχαν διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα που πρέπει ακόμη να απαντηθούν – όπως γιατί τα μικροπλαστικά ήταν πιο κοινά σε αυτούς τους συμμετέχοντες και εάν μπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ άλλων ασθενειών και της παρουσίας μικροπλαστικών στο σώμα.

Άλλοι κίνδυνοι για την υγεία

Αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο σε ασθενείς που είχαν νόσο της καρωτιδικής αρτηρίας και υποβάλλονταν ήδη σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της συσσώρευσης πλάκας. Ως εκ τούτου, δεν είναι σαφές εάν τα ευρήματα αυτής της μελέτης μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγαλύτερο πληθυσμό ανθρώπων. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει μια σχέση μεταξύ μικροπλαστικών και νανοπλαστικών με κακή υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι μέρος αυτής της βλάβης μπορεί να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά αλληλεπιδρούν με τις πρωτεΐνες στο σώμα.

Για παράδειγμα, ορισμένες ανθρώπινες πρωτεΐνες προσκολλώνται στην επιφάνεια των νανοπλαστικών από πολυστυρένιο, σχηματίζοντας ένα στρώμα που περιβάλλει το νανοσωματίδιο. Ο σχηματισμός αυτού του στρώματος μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα και τη μεταφορά των νανοπλαστικών στα ανθρώπινα όργανα. Μια άλλη μελέτη πρότεινε ότι τα νανοπλαστικά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται άλφα-συνουκλεΐνη, η οποία σε μελέτες σε ποντίκια έχει αποδειχθεί ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Αυτές οι συστάδες νανοπλαστικών και πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον.

Δεδομένου του γεγονότος ότι τα νανοπλαστικά και τα μικροπλαστικά βρίσκονται στην καρωτιδική πλάκα, τώρα πρέπει να διερευνήσουμε πώς αυτά τα πλαστικά μπήκαν σε τέτοιους ιστούς. Σε ποντίκια, έχει αποδειχθεί ότι τα μακροφάγα του εντέρου (ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων) μπορούν να απορροφήσουν μικροπλαστικά και νανοπλαστικά στην κυτταρική τους μεμβράνη. Ίσως ένας παρόμοιος μηχανισμός λαμβάνει χώρα στις αρτηρίες, αφού έχουν εντοπιστεί νανοπλαστικά σε δείγματα μακροφάγων καρωτιδικής πλάκας.

Τα ευρήματα από αυτή την τελευταία μελέτη προσθέτει σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν μια σχέση μεταξύ πλαστικών προϊόντων και υγείας μας. Είναι σημαντικό τώρα για τους ερευνητές να διερευνήσουν τους συγκεκριμένους μηχανισμούς με τους οποίους τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά προκαλούν βλάβη στο σώμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια η επίδραση της ρύπανσης των πλαστικών στην υγεία της καρδιάς;

Έρευνα αποκαλύπτει τη σύνδεση της παιδικής παχυσαρκίας με BPA πλαστικά

  Η έκθεση σε BPA συνδέεται με τη μικροχλωρίδα του εντέρου και την παιδική παχυσαρκία

1/4 εκατομμυρίου αόρατα νανοπλαστικά σωματίδια σε ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντιμετώπιση διαρροής που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου;

Ουροδόχος κύστη: Η διαρροή που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και του κόλπου, όπως τα κυστεοκολπικά συρίγγια (VVFs) και τα ουρηθροκολπικά συρίγγια (UVFs), μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν, συχνά με σημαντική επιτυχία.

Η επιστήμη πίσω από την ενσυναίσθηση 

Ενσυναίσθηση: Ξετυλίγοντας τις γνωστικές, συναισθηματικές και νευρολογικές διεργασίες που αποτελούν τη βάση της ενσυναίσθησης, οι ερευνητές ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους και πλοηγούμαστε στην πολυπλοκότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Τι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι ασθενείς με καρκίνο εγκεφάλου;

Καρκίνος εγκέφαλος: Οι ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις που απαιτούν προσεκτική διαχείριση και προσοχή για να διασφαλιστεί η βέλτιστη υγεία και ποιότητα ζωής.

Close Icon