Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ω3 ALS: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με βραδύτερη εξέλιξη της ALS

Ω3 ALS: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με βραδύτερη εξέλιξη της ALS

Ω3 ALS: Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε ασθενείς με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).


Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων -ιδιαίτερα του άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως οι λιναρόσποροι, τα καρύδια και τα έλαια chia, canola και σόγιας- μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε ασθενείς με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) , σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Harvard. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουνίου 2023 στο Neurology.

«Προηγούμενα ευρήματα από την ερευνητική μας ομάδα έδειξαν ότι μια δίαιτα υψηλή σε ALA και αυξημένα επίπεδα αυτού του λιπαρού οξέος στο αίμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ALS. Σε αυτή τη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι μεταξύ των ατόμων που ζουν με ALS, υψηλότερα επίπεδα ALA στο αίμα ήταν σχετίζεται επίσης με βραδύτερη εξέλιξη της νόσου και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου εντός της περιόδου της μελέτης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Kjetil Bjornevik, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής. «Αυτά τα ευρήματα, μαζί με την προηγούμενη έρευνά μας, υποδηλώνουν ότι αυτό το λιπαρό οξύ μπορεί να έχει νευροπροστατευτικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τα άτομα με ALS».

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη μεταξύ 449 ατόμων που ζουν με ALS που συμμετείχαν σε μια κλινική δοκιμή. Ως μέρος αυτής της δοκιμής, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους και η εξέλιξη της νόσου τους δοκιμάστηκαν και στη συνέχεια βαθμολογήθηκαν από 0 έως 40, με υψηλότερες βαθμολογίες που υποδεικνύουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα της νόσου. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα των συμμετεχόντων και τοποθέτησαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες, από τα υψηλότερα έως τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Στη συνέχεια παρακολούθησαν 18 μήνες αργότερα για να παρακολουθήσουν τη φυσική λειτουργικότητα και την επιβίωση των ομάδων σύμφωνα με την κλινική δοκιμή.

Διαπίστωσαν ότι το ALA έδειξε τα περισσότερα οφέλη από όλα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς συνδέθηκε ισχυρότερα με βραδύτερη πτώση και μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Από τους 126 συμμετέχοντες που πέθαναν μέσα σε 18 μήνες από την έναρξη της μελέτης, το 33% ανήκε στην ομάδα με τα χαμηλότερα επίπεδα ALA, ενώ το 19% στην ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα ALA. Προσαρμόζοντας παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, ο ΔΜΣ, η διάρκεια των συμπτωμάτων και το οικογενειακό ιστορικό ALS, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα ALA είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με το χαμηλότερο επίπεδα ALA.

Δύο επιπλέον λιπαρά οξέα συσχετίστηκαν επίσης με μειώσεις του κινδύνου θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης: το εικοσαπεντανοϊκό οξύ, ένα άλλο ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια και το ιχθυέλαιο και το λινολεϊκό οξύ, ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα φυτικά έλαια. ξηροί καρποί και σπόροι. «Η σχέση που βρήκε η μελέτη μας μεταξύ της διατροφής και του ALS είναι ενδιαφέρουσα», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Alberto Ascherio, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής. “Τώρα απευθυνόμαστε σε κλινικούς ερευνητές για να προωθήσουμε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή για να προσδιορίσουμε εάν το ALA είναι ωφέλιμο σε άτομα με ALS. Η απόκτηση χρηματοδότησης θα είναι δύσκολη, επειδή το ALA δεν είναι κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φάρμακο, αλλά ελπίζουμε να το κάνουμε.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 τροφές που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε μέχρι τα 100

Διασκεδαστικές δραστηριότητες για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε εκγρήγορση

1 στα 5 παιδιά έχει επίπεδα "χημικών ουσιών για πάντα" πάνω από τα όρια ασφαλείας, διαπιστώνει μελέτη

Μπορούν οι άνθρωποι να γεφυρώσουν τις διαφορές τους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Όργανα διατροφή: Τα τρόφιμα που μοιάζουν με τα όργανα που υποστηρίζουν

Όργανα διατροφή: Η σύνδεση μεταξύ της μορφής των τροφίμων και των οργάνων που υποστηρίζουν δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά έχει αποδειχθεί και επιστημονικά. Η φύση φαίνεται να μας παρέχει έναν πολύτιμο οδηγό για το πώς να διατηρήσουμε την υγεία μας μέσω της διατροφής μας.

Ανασφάλεια παιδιά: Πώς εκδηλώνεται η ανασφάλεια στα παιδιά;

Ανασφάλεια παιδιά: Η ανασφάλεια στα παιδιά είναι ένα συχνό φαινόμενο και μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, όπως το οικογενειακό περιβάλλον, οι εμπειρίες στο σχολείο ή οι προσωπικές τους ιδιαιτερότητες.

Δέρμα ορμονικά: Ποια σημάδια στο πρόσωπο φανερώνουν πως ίσως έχετε ορμονικές ανωμαλίες

Δέρμα ορμονικά: Ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση του προσώπου μας με διάφορους τρόπους. Εδώ είναι έξι κοινά σημάδια που εμφανίζονται στο πρόσωπο και ενδέχεται να υποδεικνύουν ορμονικές διαταραχές

Πόσα είδη μνήμης υπάρχουν;

Μνήμη: Η μνήμη είναι μια σύνθετη διαδικασία που επιτρέπει στους ανθρώπους να αποθηκεύουν, να ανακαλούν και να χρησιμοποιούν πληροφορίες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μνήμης, οι οποίοι διακρίνονται βάσει του χρόνου διάρκειας

Πώς να αντιμετωπίσετε τον κνησμό στο έκζεμα

Έκζεμα: Ο κνησμός είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του εκζέματος και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η σωστή αντιμετώπιση του κνησμού είναι βασική για τη διαχείριση της νόσου και την αποφυγή επιπλοκών

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Close Icon