ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νύχια Κορωνοϊός: Τι είναι τα αποκαλούμενα καρφιά covid ή οι γραμμές του Beau

Νύχια Κορωνοϊός: Τι είναι τα αποκαλούμενα καρφιά covid ή οι γραμμές του Beau

Οι κορυφογραμμές των νυχιών, γνωστές και επίσημα ως γραμμές του Beau, μπορούν να εμφανιστούν μετά από οποιαδήποτε λοίμωξη, τραύμα ή ασθένεια "που αναστατώνει το ανοσοποιητικό σύστημα."

Νύχια Κορωνοϊός:  Ένας νέος όρος κυκλοφορεί όταν ένας επιστήμονας στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι έλαβε ανέκδοτες αναφορές για καρφιά covid ή οριζόντιες γραμμές που εμφανίζονται στα νύχια των επιζώντων κορωνοϊού αρκετούς μήνες μετά τη μόλυνση. Ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, είναι ένας από τους ειδικούς πίσω από την εφαρμογή Μελέτη Συμπτωμάτων  Zoe Covid και ανέφερε πρώτα ότι οι χρήστες ανέφεραν “καρφιά covid” στη σελίδα του στο Twitter

“Τα νύχια σου φαίνονται περίεργα;” έγραψε στις 3 Μαΐου. “Τα καρφιά covid αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο καθώς τα νύχια ανακάμπτουν μετά τη μόλυνση και η ανάπτυξη ανακάμπτει αφήνοντας μια σαφή γραμμή. Μπορεί να συμβεί χωρίς δερματικά εξανθήματα και φαίνεται αβλαβές.” Σε απάντηση, ο Spector είπε ότι «έπαιρνε μερικές ωραίες εικόνες νυχιών covid» και πρόσθετες αναφορές για «κορυφογραμμές νυχιών 4-8 εβδομάδες μετά το εμβόλιο».

Αργότερα είπε σε έναν ακόλουθο ότι οι κορυφογραμμές των νυχιών, γνωστές και επίσημα ως γραμμές του Beau, μπορούν να εμφανιστούν μετά από οποιαδήποτε λοίμωξη, τραύμα ή ασθένεια “που αναστατώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.” Οι γραμμές του Beau είναι αυλακώσεις που εκτείνονται οριζόντια κατά μήκος των νυχιών και μπορούν να εμφανιστούν όταν η ανάπτυξη στην περιοχή κάτω από την επιδερμίδα διακόπτεται από τραυματισμό ή σοβαρή ασθένεια, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.

Προηγούμενες καταστάσεις που σχετίζονται με την εμφάνιση περιλαμβάνουν μη ελεγχόμενο διαβήτη, περιφερική αγγειακή νόσο, οστρακιά, ιλαρά, παρωτίτιδα και πνευμονία. Μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τα φαινόμενα και συνήθως αυτοδιαλύεται εάν η υποκείμενη κατάσταση εκκαθαριστεί. Άλλοι έχουν τεκμηριώσει τις αλλαγές των νυχιών που σχετίζονται με τη μόλυνση από την covid-19, όπως η Ιατρική Ένωση Καναδά, η οποία δημοσίευσε μια αναφορά περίπτωσης σχετικά με την εμφάνιση στο περιοδικό του Σεπτεμβρίου 2020.

Στην έκθεση, οι ερευνητές περιγράφουν λεπτομερώς έναν 45χρονο άνδρα που παρουσίασε οριζόντια αυλάκωση στα νύχια και τα δάχτυλά του. Τρεις και μισό μήνα πριν από την τεκμηρίωση της αλλαγής, είχε διαγνωστεί με covid-19. Τα πολλαπλά συμπτώματά του περιελάμβαναν πυρετό, αλλά δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “η απόσταση των γραμμών Beau από τις εγγύς πτυχές των νυχιών στον ασθενή μας αντικατοπτρίζει τη χρονική στιγμή του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου λοίμωξης από κορωνοϊό.”

Ο Spector είπε ότι δεν είναι σαφές εάν το περιστατικό συσχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου, “αλλά θα ήταν πιο χρήσιμο αν δεν ήταν”, είπε στο Business Insider. “Εάν έχουμε αρκετούς αριθμούς που σχετίζονται με την ασυμπτωματική covid-19, αυτό είναι ένα φτηνό τεστ αντισωμάτων”, είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. “Οι άνθρωποι πρέπει απλώς να κοιτάξουν τα νύχια τους.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αλλοιώσεις στα νύχια που απαιτούν επίσκεψη σε δερματολόγο

Σημάδια στα νύχια που ελλοχεύουν κινδύνους

Λευκά σημάδια στα νύχια, είναι ανησυχητικό; (βίντεο)

Τα χέρια και τα νύχια μας προδίδουν την υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα