Παθήσεις

Σημάδια στα νύχια που ελλοχεύουν κινδύνους

Σημάδια στα νύχια που ελλοχεύουν κινδύνους

Το σώμα μας λειτουργεί με μυστήριους τρόπους. Αν και δεν μπορούμε να διαγνώσουμε ασθένειες στον εαυτό μας, σίγουρα μπορούμε να δούμε κάποια πρώιμα σημάδια από κάποιες ασθένειες, παρατηρώντας μέρη του σώματος.

Για παράδειγμα, σημάδια στην γλώσσα και το δέρμα. Πολλές από τις σωματικές ενδείξεις μπορεί να υποδηλώνουν σημαντικές διατροφικές ελλείψεις και πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό.

Σε μια αποκλειστική ματιά παρακάτω, εξετάζουμε μερικές από τις πιο ενδεικτικές ανωμαλίες πάνω στο πιο αποκαλυπτικό μέρος του σώματός μας: τα νύχια.

Λαμβάνουμε υπ’ όψιν τα στοιχεία από τον Jenny Hills, συγγραφέα και ερευνητή που ειδικεύεται στην εναλλακτική ιατρική και θεραπεία που βασίζεται στην φύση και βλέπουμε ποια σημάδια είναι ακίνδυνα και ποια δείχνουν πρόβλημα και σοβαρές ασθένειες.

Επειδή υπάρχουν αρκετές διαφορετικές εξηγήσεις για κάθε ανωμαλία, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για τα κατάλληλα βήματα που πρέπει εσείς προσωπικά να κάνετε.

Αλλά τώρα διαβάστε για κάθε ένα νύχι.

Αποχρωματισμένα νύχια

Τα αποχρωματισμένα νύχια μπορεί να δείχνουν διάφορα πράγματα όπως σημάδια μόλυνσης, διατροφικής ανεπάρκειας ή πρόβλημα σε ένα από τα όργανά σας.

Μπορεί να έχετε κιτρινωπά νύχια, για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα βερνίκι νυχιών. Αλλά μπορεί να είναι μια λοίμωξη από μύκητες ή ακόμα και ψωρίαση.

Τα σκούρα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα στον θυρεοειδή ή υποσιτισμό.

Τα λευκά νύχια μπορεί να δείχνουν ανεπάρκεια σιδήρου και τα πιο παράξενα από όλα τα νύχια με μια μπλε μαύρη απόχρωση μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να πάρει αρκετό οξυγόνο. Αυτό το χρώμα θα μπορούσε επίσης να δείχνει κάποιο ζήτημα με τους πνεύμονες ή την καρδιά.

Εύθραυστα, ξηρά νύχια.

Τα εύθραυστα ξηρά νύχια που συχνά σπάζουν συνδέονται με ασθένειες του θυρεοειδούς ή μολύνσεις από μύκητες.

Μπορεί όμως και να είναι ήπια μορφή λειχήνας, μιας πάθησης που οδηγεί σε εξανθήματα

με φαγούρα στο δέρμα ή γύρω από το στόμα.

Φυσικά, τα εύθραυστα νύχια μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα γήρανσης, ή μακροχρόνιας έκθεσης σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στα βερνίκια νυχιών και απορρυπαντικών ρούχων.

Νύχια με πάχυνση.

Και πάλι εδώ είναι μια άλλη σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από μυκητιασική λοίμωξη. Μεταξύ των άλλων αιτιών η πάχυνση στα νύχια μπορεί να σχηματισθεί λόγω αντιδραστικής αρθρίτιδας, (ένα πραγματικά οδυνηρό είδος φλεγμονώδους αρθρίτιδας) ή ασθένειας των πνευμόνων.

Ωστόσο, κιτρινωπά, χοντρά νύχια που αναπτύσσονται δύσκολα μπορεί να είναι από μακροχρόνιο τραυματισμό ή αν έχετε δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα και ψωρίαση. Αυτές οι δερματοπάθειες μπορεί να ερεθίσουν σημαντικά το δέρμα γύρω από το δάχτυλο ή τα νύχια, τα οποία αν αφεθούν ανεξέλεγκτα ή χωρίς θεραπεία, μπορεί να γίνουν επώδυνα παχιά νύχια.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι η κακή κυκλοφορία. Ασθένειες όπως ο διαβήτης μπορεί να επιβραδύνουν την ροή του αίματος δια μέσου των δακτύλων των χεριών ή των ποδιών και να επηρεάσουν την ποιότητα του δέρματος.

Νύχια καμπυλωτά σαν κουτάλι.

Τα νύχια αυτά δείχνουν μια ασθένεια που ονομάζεται κοιλονυχία και μπορεί να είναι ένας δείκτης της υποχρωμικής αναιμίας η οποία κάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια πιο ανοιχτόχρωμα από το κανονικό.

Επιπλέον, αυτά τα νύχια μπορεί να είναι ένα σημάδι της αιμοχρωμάτωσης, μια κατάσταση του ήπατος που προκαλείται από πλεόνασμα σιδήρου.

Μπορεί να είναι επίσης σημάδι καρδιακής νόσου ή υποθυρεοειδισμού.

Νύχια με σημαδάκια ή μικρές κοιλότητες.

Εάν εντοπίσετε σημαδάκια ή λακκάκια στα νύχια σας δεν υπάρχει άμεσος λόγος να ανησυχείτε. Αυτό μπορεί να είναι μια γενετική περίπτωση και όχι μια ιατρική κατάσταση.

Ωστόσο, ιατρικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και η αντιδραστική αρθρίτιδα μπορεί πιθανό να είναι ο λόγος που βλέπετε λίγα χτυπήματα στα νύχια σας.

Άλλες πιθανότητες είναι το έκζεμα και η γυροειδής αλωπεκία, μια γενετική ασθένεια που οδηγεί σε φαλάκρα κατά τόπους.

Αυλακιές στα νύχια.

Ονομάζονται και ‘γραμμές του Beau’, αυτές οι οριζόντιες αυλακώσεις.

Υπάρχουν πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των δυσλειτουργιών κατά την κυτταρική διαίρεση, λοιμώξεις στην άκρη του νυχιού ή τραυματισμοί.

Πιστεύεται επίσης ότι σχηματίζονται λόγω θρεπτικής ανεπάρκειας, χημειοθεραπείας, διαβήτη ή παρατεταμένης παραμονής σε ακραίες θερμοκρασίες.

Νύχι του Ιπποκράτη.

Ο Ιπποκράτης ήταν ίσως ο πρώτος που τεκμηριώνει ‘clubbing’ όπως ονομάζεται αυτή η κατάσταση των νυχιών, ως ένα σημάδι της νόσου, και το φαινόμενο αυτό ως εκ τούτου, μερικές φορές ονομάζεται δάχτυλα του Ιπποκράτη.

Τα νύχια δηλαδή είναι κυρτά στην άκρη των δακτύλων.

Θα μπορούσε να είναι εντελώς ακίνδυνο – θα μπορούσε να υπάρχει μια αυξημένη ροή του αίματος προς τις άκρες των δακτύλων ή ακόμη και να είναι μια γενετική ανωμαλία.

Ωστόσο, αν ξαφνικά παρατηρείτε ότι τα νύχια σας αρχίζουν να μαλακώνουν και να έχουν διακυμάνσεις σε μέγεθος, αυτό ίσως σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας.

Θα μπορούσε να είναι και νόσος στο συκώτι ή τους πνεύμονες, καρδιά ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου σύμφωνα με τον Hills.

Άσπρες γραμμές κατά πλάτος των νυχιών.

Ονομάζονται και ‘γραμμές Muehrcke’ αυτές οι διπλές λευκές γραμμές που διασχίζουν τα νύχια κατά πλάτος και είναι πιο ευδιάκριτες στον δείκτη, μεσαίο και παράμεσο δάχτυλο.

Αυτές οι γραμμές βρίσκονται στην αγγειακή βάση των νυχιών και δεν αναπτύσσονται ταυτόχρονα με τα νύχια.

Συνήθως οι γραμμές αυτές δείχνουν χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα που μπορεί να προκληθεί από ασθένεια του συκωτιού ή κακή διατροφή ή σε περίοδο στρες.

Σκούρες κάθετες γραμμές.

Σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι κάθετες ρίγες είναι αβλαβείς. Ωστόσο υπάρχει μια πιθανότητα να είναι μελάνωμα κάτω από το νύχι, μια εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου που εμφανίζεται στα νύχια ή στα δάχτυλα.

Γενικά, αυτό το είδος του μελανώματος επηρεάζει μόνο ένα νύχι κάθε φορά και προκαλεί αλλαγές στο χρώμα των λωρίδων στην επιφάνεια του νυχιού, σύμφωνα με την Βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας.

Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα των πτυχών στα νύχια σας ή εμφανιστούν τέτοιες σκούρες ρίγες, συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.

Κόκκινες ή καφέ γραμμές κάτω από τα νύχια.

Οι λεπτές κοκκινωπές ραβδώσεις κάτω από τα νύχια είναι κυρίως μικρά κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και συνήθως προκαλούνται από μικροσκοπικούς θρόμβους ή κατεστραμμένα τριχοειδή αγγεία κάτω από τα νύχια σύμφωνα με το MedlinePlus.

Ωστόσο, μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρότερης αιτίας όπως φλεγμονές ή οιδήματα καθώς και ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

Η κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια στους άνδρες περισσότερο από ό,τι στις γυναίκες

"Η ελπίδα μας είναι ότι τα ευρήματα αυτής της μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης θα οδηγήσουν σε μια βαθύτερη εμβάθυνση στις πιο αποτελεσματικές συστάσεις φαρμακολογικής θεραπείας με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας", κατέληξε ο καθηγητής Ritchie.

Παλιά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προσφέρουν νέα επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Το εργαστήριο του Ussher σχεδιάζει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια τροποποιημένη έκδοση της κατηγορίας φαρμάκων που δεν φτάνει στον εγκέφαλο και έχει λιγότερες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. "Για εμάς, ο ενθουσιασμός είναι ότι φαίνεται πως ολόκληρη η οικογένεια αυτών των ενώσεων αλληλεπιδρά με αυτή την πρωτεΐνη [SCOT] και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2".

Ζήτημα τρόπου προετοιμασίας τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πατάτες

"Οι άνθρωποι μιλούν για τους υδατάνθρακες που είναι κακοί, αλλά το θέμα είναι περισσότερο το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε- σε σύγκριση με κάτι όπως το λευκό ρύζι, οι βραστές πατάτες είναι καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Ορισμένες δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά άλλες μπορεί να τον αυξάνουν

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια και θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή μη λιπαρών και άπαχα κρέατα. Ενθαρρύνει την επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον περιορισμό της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκοόλ.

Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση του διαβήτη

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια θεραπεία που θα στοχεύει σε τέτοιες πρωτεΐνες θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη όσο και για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί σε όσους πάσχουν.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε εξωτερικό τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν την άμεση μέτρηση της ατομικής έκθεσης στο LAN για να επιβεβαιωθεί εάν η σχέση του με τον διαβήτη είναι αιτιώδης".

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET - Tελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για τον διαβήτη

Άρα, θα μπορέσουν να τα πάρουν και τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα κι έτσι να προλάβουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε διαβήτη. Η γνώση μας για το χάπι είναι πάνω από δεκαετία και όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για την προστασία από στεφανιαία επεισόδια».

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναλαμβάνουν μια μελέτη που θα βοηθήσει να βελτιωθεί ποιοι νέοι μπορεί να ωφεληθούν από έναν τέτοιο έλεγχο, έγραψαν η Shah και οι συνεργάτες της στο κύριο άρθρο τους.