ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νεφρική νόσος:Η αρτηριακή δυσκαμψία συνδέεται με τη νεφρική νόσο στα παιδιά

Νεφρική νόσος:Η αρτηριακή δυσκαμψία συνδέεται με τη νεφρική νόσο στα παιδιά

Νεφρική νόσος: Η ταχύτητα του παλμού δεν σχετίζεται με την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Η ταχύτητα των κυμάτων παλμού είναι αυξημένη σε παιδιά με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 25 Αυγούστου στο Clinical Journal of the American Society of Nephrology. Ο Karolis Azukaitis, M.D., Ph.D., από το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία, και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τη διαμήκη δυναμική και τους καθοριστικούς παράγοντες της ταχύτητας των παλμικών κυμάτων σε παιδιά με ΧΝΝ και τη συσχέτισή της με την εξέλιξη της ΧΝΝ.

Αρτηριακή δυσκαμψία και νεφρική νόσος

Η ανάλυση περιελάμβανε 667 παιδιά ηλικίας 6 έως 17 ετών με ΧΝΝ σταδίων 3 έως 5. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ταχύτητα του κύματος παλμού ήταν πάνω από το 95ο εκατοστημόριο στο 20 τοις εκατό των ασθενών κατά την έναρξη. Κατά τη διάρκεια των διάμεσων 2,7 ετών παρακολούθησης, η απόλυτη ταχύτητα κύματος παλμού αυξήθηκε σταδιακά, ενώ η βαθμολογία z της ταχύτητας κύματος παλμού παρέμεινε σχετικά σταθερή. Με την πάροδο του χρόνου, η απόλυτη ταχύτητα παλμικού κύματος συσχετίστηκε με το χρόνο, τη μεγαλύτερη ηλικία, τη χαμηλότερη φερριτίνη και την υψηλότερη μέση αρτηριακή πίεση, τη λιποπρωτεϊνική χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας και τη λευκωματουρία.

Παρόμοιες συσχετίσεις παρατηρήθηκαν για το σκορ ταχύτητας παλμικού κύματος z συν υψηλότερη βαθμολογία διαστολικής αρτηριακής πίεσης z, χαμηλότερο ύψος z βαθμολογία, μικρότερη ηλικία και κορίτσια. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (58,8 τοις εκατό) έφτασαν στο σύνθετο τελικό σημείο της εξέλιξης της ΧΝΝ κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 2,4 ετών. Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της βαθμολογίας z της ταχύτητας παλμικού κύματος και της εξέλιξης της ΧΝΝ.

«Η ταχύτητα του παλμικού κύματος είναι αυξημένη σε παιδιά με ΧΝΝ, αλλά δεν σχετίζεται με τον εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης ή την εξέλιξη της ΧΝΝ», γράφουν οι συγγραφείς. Αρκετοί συγγραφείς αποκάλυψαν οικονομικούς δεσμούς με τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μειώστε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας με αλλαγές στον τρόπο ζωής

Τροφές που ενισχύουν την υγεία των νεφρών σας [Μελέτη]

Πέτρα στα νεφρά: Η διατροφή που προλαμβάνει την υποτροπή

Υπέρταση, ο σιωπηλός δολοφόνος: Τι είναι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο εύκολο είναι να μην ανησυχούμε και να νιώθουμε ευτυχισμένοι;

Ευτυχία: Είναι η ευτυχία κάτι για το οποίο πρέπει να εργαστείτε σκληρά και να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου ή είναι κάτι παροδικό και φευγαλέο που πρέπει να απολαμβάνετε αυτή τη στιγμή;