ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νέα μελέτη: Ο COVID-19 “έπεισε” αρκετούς καπνιστές να κόψουν τη βλαβερή συνήθεια

Νέα μελέτη: Ο COVID-19 “έπεισε” αρκετούς καπνιστές να κόψουν τη βλαβερή συνήθεια

Νέα μελέτη: Το κάπνισμα καθιστά πιο πιθανό ένα άτομο να έχει σοβαρά συμπτώματα COVID-19, να χρειάζεται νοσηλεία ή να πεθάνει, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει μια απότομη μείωση της καπνιστικής συμπεριφοράς στον πληθυσμό της Δανίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη από το Rady School of Management του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο. αποκαλύπτει ότι οι αγορές τσιγάρων μεταξύ των τακτικών καπνιστών μειώθηκαν κατά περίπου 20-30% και τα ποσοστά διακοπής αυξήθηκαν κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021. Οι τακτικοί καπνιστές όχι μόνο αγόραζαν τσιγάρα λιγότερο συχνά, αλλά μείωσαν και την ποσότητα.

«Η πανδημία οδήγησε σε μειώσεις της σωματικής δραστηριότητας, αύξηση του στρες και μείωση της ψυχικής ευεξίας, όλοι οι παράγοντες που συνδέονται συνήθως με την πρόκληση υψηλότερης χρήσης καπνού· ωστόσο, βρίσκουμε ενδείξεις παρατεταμένης μείωσης του καπνίσματος, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα φωτεινό σημείο στο πανδημία», δήλωσε η Sally Sadoff, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια οικονομικών και στρατηγικής στο Rady School of Management. «Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τον COVID-19 και το κάπνισμα μπορεί να βοηθήσουν ορισμένους καπνιστές να ξεπεράσουν ένα βασικό εμπόδιο για τη διακοπή του καπνίσματος – ότι η απόλαυση του καπνίσματος γίνεται αισθητή στο παρόν και το κόστος για την υγεία είναι συνήθως αισθητό στο μέλλον».

Η εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Medicine, δείχνει ότι οι μειώσεις στο κάπνισμα διατηρήθηκαν τουλάχιστον για το πρώτο έτος της πανδημίας και τα ποσοστά διακοπής διήρκεσαν τουλάχιστον έξι μήνες. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη μείωση του καπνίσματος. Στη Δανία, περίπου το 17% του πληθυσμού καπνίζει και στις ΗΠΑ, περίπου το 12,5% του πληθυσμού είναι καπνιστές. «Αν και δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση, λόγω περιορισμών δεδομένων, υποπτευόμαστε ότι υπήρξε μείωση του καπνίσματος σε αυτή τη χώρα και σε άλλες χώρες κατά την ίδια χρονική περίοδο», είπε η Σάντοφ.

Η μελέτη είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί δεδομένα πωλήσεων τσιγάρων τόσο για καπνιστές όσο και για μη καπνιστές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντί για πληροφορίες έρευνας. Τα δεδομένα της μελέτης έγιναν διαθέσιμα μέσω της Spenderlog, μιας εφαρμογής που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τις δαπάνες τους σε είδη παντοπωλείου. Η Sadoff και η ομάδα της ανέλυσαν τα δεδομένα αγορών παντοπωλείου 4.042 κατοίκων της Δανίας που χρησιμοποιούν την εφαρμογή Spenderlog. Το δείγμα είναι σε μεγάλο βαθμό αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού της Δανίας όσον αφορά την ηλικία, την εθνικότητα, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο.

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι τα εβδομαδιαία ποσοστά αγοράς τσιγάρων μειώθηκαν κατά 24% και οι μέσες ποσότητες μειώθηκαν κατά 12% μεταξύ Μαρτίου 2020 και του τέλους του ίδιου έτους. Ωστόσο, τα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης ότι το κοινωνικό κάπνισμα είχε μια μικρή αύξηση κατά την ίδια περίοδο. «Σε αντίθεση με ορισμένες υποθέσεις, η κοινωνική απόσταση δεν ήταν ο λόγος που σημειώθηκε πτώση του καπνίσματος, επειδή τα δεδομένα μας αποκαλύπτουν ότι οι τακτικοί καπνιστές, όσοι είναι πιο πιθανό να καπνίζουν μόνοι και όσοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για την υγεία από το κάπνισμα, είχαν την ισχυρότερη αντίδραση στην απειλή του COVID. -19», εξήγησε η Σάντοφ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ημέρα κατά του καρκίνου του πνεύμονα

212 εκατ. άνθρωποι νοσούν παγκοσμίως από ΧΑΠ

Φόβος αύξησης καπνίσματος, λόγω υψηλότερης φορολόγησης των ηλεκτρονικών τσιγάρων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν