ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

1 Αυγούστου: Ημέρα κατά του καρκίνου του πνεύμονα

1 Αυγούστου: Ημέρα κατά του καρκίνου του πνεύμονα

1 Αυγούστου: Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν μια σπάνια ασθένεια στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά η συχνότητά του αυξήθηκε σταδιακά με την αύξηση του καπνίσματος και έγινε ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στον κόσμο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους παγκοσμίως, με περισσότερες ζωές ετησίως από τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη μαζί. Υπολογίζεται ότι ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για σχεδόν έναν στους πέντε θανάτους από καρκίνο παγκοσμίως. Το 2012, υπήρξαν 1,8 εκατομμύρια νεοδιαγνωσθείσες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα μόνο. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών Θώρακος (CHEST), μαζί με τα μέλη του Φόρουμ των Διεθνών Αναπνευστικών Εταιρειών (FIRS) τιμά, γιορτάζει και υποστηρίζει όσους έχουν επηρεαστεί από τον καρκίνο του πνεύμονα. Το FIRS εντάσσεται στις προσπάθειες βάσης της κοινότητας του καρκίνου του πνεύμονα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα και τον παγκόσμιο αντίκτυπό του, δημιουργώντας ένα εκπαιδευτικό κίνημα κατανόησης των κινδύνων του καρκίνου του πνεύμονα καθώς και έγκαιρης θεραπείας σε όλο τον κόσμο.

Η Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν μια σπάνια ασθένεια στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά η συχνότητά του αυξήθηκε σταδιακά με την αύξηση του καπνίσματος και έγινε ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στον κόσμο. Οι καρκίνοι του πνεύμονα ευθύνονται για το 12,8% των περιπτώσεων καρκίνου και το 17,8% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί. Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου περιλαμβάνουν τα προϊόντα καπνού, τα βιομηχανικά προϊόντα (ουράνιο, ακτινοβολία, αμίαντος), την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις διατροφικές ελλείψεις. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κρίσιμος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα είναι η μακροχρόνια αναπνοή καρκινογόνων υλικών.

Επιδημιολογικές μελέτες περιπτώσεων ελέγχου από τη δεκαετία του 1950 απέδειξαν ότι το κάπνισμα συσχετίστηκε ισχυρά με τον καρκίνο του πνεύμονα. Τα πρώτα ευρήματα ότι το κάπνισμα ήταν αιτία καρκίνου του πνεύμονα δημοσιεύθηκαν το 1962. Το κάπνισμα ευθύνεται για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα κατά 94%. Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι 24-36 φορές υψηλότερος στους καπνιστές από ότι στους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος είναι 3,5% στο παθητικό κάπνισμα. Η ηλικία για την έναρξη του καπνίσματος, η περίοδος καπνίσματος, ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζονται και το είδος του καπνού και του τσιγάρου επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο IASLC για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (WCLC) είναι η μεγαλύτερη συνάντηση στον κόσμο αφιερωμένη στον καρκίνο του πνεύμονα και σε άλλες κακοήθειες του θώρακα. Περισσότεροι από 7.000 σύνεδροι προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα για τη θωρακική κακοήθεια. Οι παρευρισκόμενοι περιλαμβάνουν χειρουργούς, ιατρούς ογκολόγους, ακτινοβολίας, πνευμονολόγους, ακτινολόγους, παθολόγους, επιδημιολόγους, επιστήμονες βασικής έρευνας, νοσηλευτές και συναφείς επαγγελματίες υγείας και ασθενείς.

Πώς να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα

Είναι σημαντικό τα μέλη της IASLC να βοηθούν στην επικοινωνία της τεράστιας απειλής που θέτει ο καρκίνος του πνεύμονα σε όλο τον κόσμο. Χρειάζονται το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης να κατανοήσουν ότι οι νέες ανακαλύψεις στην έρευνα, τη διάγνωση και τη θεραπεία τα τελευταία 10 χρόνια έχουν φέρει νέα ελπίδα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Για να βοηθήσει στη διάδοση του μηνύματος για τον καρκίνο του πνεύμονα, το IASLC δημιούργησε μια σειρά από ενημερωτικά δελτία που επικεντρώνονται σε διαφορετικές περιοχές σε όλο τον κόσμο και τα έχουν μεταφράσει σε πολλές διαφορετικές γλώσσες. Θα μπορούσατε να αναζητήσετε μερικά από αυτά και να ενημερώσετε τους φίλους και την οικογένειά σας για τους κινδύνους και τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συσχέτιση μεταξύ υψηλής δόσης ινσουλίνης και καρκίνου

Ανακαλύφθηκε ένζυμο μοχλός των καρκινικών μεταλλάξεων

Υπολογιστής εντοπίζει μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο

Καρκίνος & απώλεια ακοής: Νέα μελέτη

Καρκίνος: Γενετικές μεταλλάξεις & ανθεκτικότητα στη θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος ιός προκαλεί ανησυχία στην Κίνα – 35 άτομα θετικά με πιθανή μετάδοση από ζώο

Στη συγκεκριμένη μελέτη αναφέρεται πως «δεν υπήρχε στενή επαφή ή κοινό ιστορικό έκθεσης μεταξύ των ασθενών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μόλυνση στον ανθρώπινο πληθυσμό μπορεί να είναι σποραδική.

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Αποτροπή/πρόληψη ρήξεις πρόσθιου χιαστού

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα.

Η ξηρασία αναγκάζει την επανεξέταση της χρήσης του νερού στην Ισπανία

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ υιοθέτησε ένα στρατηγικό σχέδιο τον περασμένο μήνα για την προσαρμογή του συστήματος διαχείρισης του νερού της Ισπανίας στις «επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.