ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μετάλλαξη Καμερούν: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νέα παραλλαγή;

Μετάλλαξη Καμερούν: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νέα παραλλαγή;

Μετάλλαξη Καμερούν: Νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εντοπίστηκε στη Νότια Γαλλία με προέλευση από το Καμερούν, με 46 μεταλλάξεις του στελέχους.

Η παραλλαγή Όμικρον, ενώ είναι πιο μεταδοτική, συχνά παίρνει μια πιο ήπια πορεία από τη Δέλτα. Μόλις αρχίσαμε να συνηθίζουμε αυτή τη μετάλλαξη του ιού, έχει εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο επικίνδυνο είναι, ούτε καν από πού προήλθε. Η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε στη Γαλλία από το Καμερούν, ανακοίνωσε το νοσοκομείο IHU Mediterranee στη Μασσαλία. Επιστρέφοντας από το Καμερούν, φέρεται να μόλυνε 12 άτομα στη Νότια Γαλλία.

Αυτή η νέα μετάλλαξη, που ονομάζεται B.1.640.2, έχει 46 μεταλλάξεις σε έναν άτυπο συνδυασμό. Πρόκειται για πολλές περισσότερες μεταλλάξεις από την Όμικρον, που έχει 37, σύμφωνα με μια προεκτυπωμένη μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, οι δύο ήδη γνωστές μεταλλάξεις πρωτεΐνης ακίδας N501Y και E484K βρίσκονται επίσης στη νέα παραλλαγή του κορώνα. Η μετάλλαξη N501Y, για παράδειγμα, εντοπίστηκε πολύ νωρίς στην παραλλαγή Άλφα παραλλαγή. Αναγκάζει το παθογόνο να δεσμεύεται πιο ισχυρά με τα ανθρώπινα κύτταρα και έτσι να εξαπλώνεται πιο εύκολα στο σώμα.

Το E484K είναι μία από τις μεταλλάξεις διαφυγής που εντοπίζονται απευθείας στην πρωτεΐνη ακίδας και έτσι πιθανώς μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19. Αλλά τι σημαίνουν αυτές οι μεταλλάξεις και εάν η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού B.1.640.2 είναι στην πραγματικότητα πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό SARS-CoV-2, δεν μπορεί να ειπωθεί ακόμη με πραγματική σιγουριά, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων δεδομένων και του μικρού αριθμού περιπτώσεις.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη τίποτα για την προέλευση αυτής της νέας παραλλαγής. Το γεγονός ότι το B.1.640.2 εντοπίστηκε τώρα για πρώτη φορά σε έναν παλιννοστούντα από το Καμερούν δεν σημαίνει ότι η παραλλαγή εμφανίστηκε και στη χώρα της Κεντρικής Αφρικής. Ωστόσο, τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού γενικά ευνοούν την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Στο Καμερούν, μόνο το 2,4% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσο η εκστρατεία εμβολιασμού δεν έχει προχωρήσει παγκοσμίως, νέες παραλλαγές θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Άλλοτε είναι πιο αβλαβή, άλλοτε πιο επικίνδυνα. Μένει να δούμε πόσο επιζήμια θα είναι αυτή η νέα παραλλαγή. Γνωρίζουμε ήδη ότι η παραλλαγή της Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο. Αλλά ταυτόχρονα, τα μαθήματα είναι πολύ πιο ήπια στους περισσότερους ασθενείς, όπως επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερες μελέτες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα παραλλαγή του ιού από το Καμερούν εντοπίστηκε στη Γαλλία

Χριστούγεννα σε όλον τον πλανήτη υπό την παραλλαγή "όμικρον"

Η Κίνα εξακολουθεί να διατηρεί μια πολιτική εξάλειψης κάθε κρούσματος COVID-19 πολύ καιρό

Στις ΗΠΑ, ειδικοί προειδοποίησαν αυτόν τον χειμώνα για ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή «διδυδημία»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι επαναλοιμώξεις Covid μπορεί να γίνουν ο κανόνας

Κορωνοϊός: «Θα γίνει ένας από τους πολλούς αναπνευστικούς ιούς με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι και θα γίνεται όλο και περισσότερο διαχειρίσιμος με ιατρικά αντίμετρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο Δρ Amesh Adalja, από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Ιδρύματος Johns Hopkins.

Καρδιακή προσβολή: Η οικονομική επισφάλεια σημαίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα

Καρδιακή προσβολή: Οι φτωχότεροι ασθενείς που επιβίωσαν της καρδιακής προσβολής είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες — 11,8%, σε σύγκριση με 10,4% για εκείνους που ανήκουν στην πιο εύπορη ομάδα, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Σε πλήρη λειτουργία ξανά o e-ΕΦΚΑ

e-ΕΦΚΑ: Το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων τόσο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και των λοιπών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που υποστηρίζονται από τα συστήματα του φορέα, είναι σε ξανά σε λειτουργία.

Υψηλό κόστος ζωής για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Οι Αμερικανοί που ζουν με δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ιδιωτική ασφάλιση αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο κόστος 1.300 $ ετησίως και $44.000 στο σύνολο της ζωής τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;

Vegan διατροφή: Μια vegan διατροφή αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών. Όταν οι άνθρωποι την ακολουθούν σωστά, μια vegan δίαιτα μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτική, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες ακόμη αναζητούν τα αίτια πίσω από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Παιδική ηπατίτιδα: Υπήρξε κάποια αύξηση στον αδενοϊό 41 που προκαλεί περισσότερες περιπτώσεις ενός προηγουμένως μη ανιχνευμένου προβλήματος; Είναι τα παιδιά πιο ευάλωτα λόγω των lockdown;