ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μετα-ανάλυση: Ο εμβολιασμός πριν τη λοίμωξη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για long COVID

Μετα-ανάλυση: Ο εμβολιασμός πριν τη λοίμωξη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για long COVID

Μετα-ανάλυση: Ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 πριν από τη λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για σύνδρομο παρατεταμένης (long) COVID-19, ενώ όσοι έπασχαν από long COVID και ακολούθως εμβολιάστηκαν δεν εμφάνισαν αλλαγές στη συμπτωματολογία τους.

Ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 πριν από τη λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για σύνδρομο παρατεταμένης (long) COVID-19, ενώ όσοι έπασχαν από long COVID και ακολούθως εμβολιάστηκαν δεν εμφάνισαν αλλαγές στη συμπτωματολογία τους σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μετα-ανάλυσης. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης των A. Watanabe και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Vaccine.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Atsuyuki Watanabe και συνεργάτες του από το Πανεπιστημιακό νοσοκομειακό του Tsukuba στην Ιαπωνία, μελέτησαν τις βάσεις δεδομένων PubMed και EMBASE για να εντοπίσουν προοπτικές μελέτες και μελέτες παρατήρησης που συνέκριναν
ασθενείς με και χωρίς εμβολιασμό πριν από λοίμωξη με τον SARS-CoV-2. Συμπεριλήφθηκαν επίσης μελέτες που ανέφεραν την επίδραση του εμβολιασμού σε άτομα που είχαν ιστορικό λοίμωξης με SARS-CoV-2 και έπασχαν από long COVID. Συνολικά, συμπεριελήφθησαν 6 μελέτες παρατήρησης που περιλάμβαναν 536.291 μη εμβολιασμένους και 84.603 εμβολιασμένους ασθενείς πριν από τη λοίμωξη με SARS-CoV-2 και 6 μελέτες παρατήρησης που περιλάμβαναν 8.199 ασθενείς με παρατεταμένη COVID-19 που εμβολιάσθηκαν μετά από λοίμωξη με SARS-CoV-2. Μεταξύ των ασθενών που εμβολιάστηκαν πριν από λοίμωξη με SARS-CoV- 2, το ποσοστό των ασθενών που εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για οξεία λοίμωξη COVID-19 κυμάνθηκε από 0,6% έως 6,0%.

Η διάρκεια παρακολούθησης μετά από οξεία λοίμωξη COVID-19 κυμάνθηκε από 28 ημέρες έως 6 μήνες. Μεταξύ των ασθενών που εμβολιάστηκαν μετά από λοίμωξη με SARS-CoV-2, το ποσοστό των ασθενών που εισήχθησαν στην ΜΕΘ για οξεία λοίμωξη κυμάνθηκε από 0,8% έως 2,3%. Η διάμεση διάρκεια μεταξύ της οξείας λοίμωξης COVID-19 και του εμβολιασμού έναντι του SARS-COV-2 κυμάνθηκε από 196 έως 483 ημέρες. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για Long COVID σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους ασθενείς (λόγος πιθανοτήτων [OR] 0,64) και τον μονοδοσικό εμβολιασμό (OR 0,60). Ωστόσο, ο εμβολιασμός με μία δόση εμβολίου σε σύγκριση με τον μη εμβολιασμό δε συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερη συχνότητα Long COVID.

Επιπλέον, ο εμβολιασμός με δύο δόσεις συγκριτικά με τη μη διενέργεια εμβολιασμού συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για επίμονη κόπωση (OR 0,62) και διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας (OR 0,50). Μεταξύ των ατόμων με συμπτώματα Long COVID, το 54,4% δεν ανέφερε αλλαγές στα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό, ενώ το 20,3% παρουσίασε βελτίωση των συμπτωμάτων μετά από δύο εβδομάδες έως έξι μήνες από τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2. Ωστόσο, σημειώνεται η σημαντική ετερογένεια στα αποτελέσματα των διαφόρων μελετών. Συμπερασματικά, παρόλο που ο εμβολιασμός πριν από τη λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για μακροχρόνια νόσο COVID-19, οι επιπτώσεις του εμβολιασμού σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από Long COVID χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γρίπη και COVID-19: Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία και για τις δύο λοιμώξεις

Κίνδυνος τους επόμενους μήνες αυτοάνοσης νόσου μετά οξεία λοίμωξη από κορωνοϊό, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η ανάλυση της πρόσληψης του εμβολίου από τις γυναίκες του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχει πολύτιμες πληροφορίες

Ολοκληρωμένη μελέτη παρέχει στοιχεία για την προστασία της φυσικής ανοσίας από την παραλλαγή SARS-CoV-2 και για το πώς αυτή εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιλογές που κάθε γονέας πρέπει να συμπεριλάβει στη διατροφή του παιδιού του στις εξετάσεις

Υπερτροφές παιδιά: Η προετοιμασία των παιδιών για ακαδημαϊκή επιτυχία υπερβαίνει τη μελέτη. περιλαμβάνει την καλλιέργεια της γνωστικής τους υγείας μέσω της σωστής διατροφής. 

Αύξηση 4.000% στα καθαρά έσοδα για την Fidelis Insurance Group

Fidelis Insurance Group: Το αποτέλεσμα περιελάμβανε καθαρό κέρδος από τη διανομή της Fidelis MGU ύψους 1,6 δισ. δολαρίων και τη δημιουργία καθαρού αναβαλλόμενου φορολογικού ενεργητικού ύψους 90 εκατ. δολαρίων.

Πώς αντιμετωπίζετε το άσθμα στην ενήλικη ζωή;

Άσθμα: Η ζωή με άσθμα στην ενήλικη ζωή μπορεί να παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις, αλλά με την κατάλληλη διαχείριση και υποστήριξη, πολλά άτομα μπορούν να ζήσουν ικανοποιητική και δραστήρια ζωή.

Ποια είναι η καλύτερη μέρα της εβδομάδας για να κάνει ένα παντρεμένο ζευγάρι σεξ;

Γάμος σεξ: Ο καθορισμός της καλύτερης ημέρας της εβδομάδας για ένα παντρεμένο ζευγάρι για να συμμετάσχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα και μπορεί να διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι.

Δρ Γεώργιος Κ. Σακκάς: Άσκηση για την υγεία των νεφροπαθών συνιστά ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Συμπερασματικά, τονίζει ο κ. Σακκάς, η θεραπευτική άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής θεραπείας των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και όχι προαιρετική επιλογή.