ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μελάνωμα: Πώς μπορεί το μελάνωμα να σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη;

Μελάνωμα: Πώς μπορεί το μελάνωμα να σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη;

Μελάνωμα: Η διάγνωση μελανώματος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επακόλουθου καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η διάγνωση μελανώματος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επακόλουθου καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά την 1η Νοεμβρίου στο British Journal of Cancer.

Καρκίνος του προστάτη

Ο Sam Egger, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, και οι συνεργάτες του στρατολόγησαν άνδρες από το 2006 έως το 2009 για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ του δερματικού μελανώματος και του επακόλουθου κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Συμπεριλήφθηκαν δεδομένα από 96.548 επιλέξιμους άνδρες, από τους οποίους οι 1.899 διαγνώστηκαν με μελάνωμα κατά την περίοδο διάγνωσης μελανώματος. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, διαγνώστηκαν 3.677 περιστατικά καρκίνου του προστάτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος μιας επακόλουθης διάγνωσης καρκίνου του προστάτη ήταν αυξημένος για τους άνδρες με διάγνωση μελανώματος έναντι αυτών που δεν είχαν μελάνωμα (πλήρως προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου, 1,32, διάστημα εμπιστοσύνης 95 τοις εκατό, 1,09 έως 1,60). Παρατηρήθηκαν αδύναμα στοιχεία για υψηλότερους κινδύνους επακόλουθης διάγνωσης καρκίνου του προστάτη για άνδρες που διαγνώστηκαν με περισσότερα από ένα μελάνωμα έναντι ενός. Η συσχέτιση διαπιστώθηκε επίσης εάν η πρώτη διάγνωση μελανώματος ήταν 10 έως 15 χρόνια πριν από την πρόσληψη της μελέτης (πλήρως προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου, 2,05, 95 τοις εκατό διάστημα εμπιστοσύνης, 1,35 έως 3,12).

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι η θετική συσχέτιση μεταξύ του μελανώματος και του επακόλουθου κινδύνου διάγνωσης καρκίνου του προστάτη είναι απίθανο να οφείλεται σε σύγχυση από την αυξημένη ιατρική παρακολούθηση μετά τη διάγνωση μελανώματος», γράφουν οι συγγραφείς. «Η θετική συσχέτιση παρέμεινε σημαντική ακόμη και μετά την υπερπροσαρμογή για το ποσοστό των ειδικών για τον προστάτη δοκιμών παρακολούθησης αντιγόνων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος μαστού: Πρόληψη, διάγνωση, αντιμετώπιση

Μελάνωμα: Η καθοριστική συμμετοχή του χειρουργείου

Υπολογιστής εντοπίζει μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που ενεργοποιείται στους περισσότερους καρκίνους

App στο κινητό βοηθά στην ανίχνευση καρκίνου του δέρματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα