ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός Τσεχία: Παραλλαγές του Covid-19 οδηγούν τα νοσοκομεία σε κατάρρευση

Κορωνοϊός Τσεχία: Παραλλαγές του Covid-19 οδηγούν τα νοσοκομεία σε κατάρρευση

Κορωνοϊός Τσεχία: Ενώ ο παγκόσμιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού μειώνεται για έξι συνεχόμενες εβδομάδες, το κράτος της Κεντρικής Ευρώπης των 10 εκατομμυρίων βιώνει επίπεδα ρεκόρ νέων μολύνσεων. Μια νέα, πιο μολυσματική παραλλαγή του ιού έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, ωθώντας τα τσεχικά νοσοκομεία στο χείλος της κατάρρευσης. Ο αριθμός των νεκρών της χώρας μόλις ξεπέρασε τους 20.000, ποσοστό θανάτου που είναι από τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί στον κόσμο.

Ενώ ο παγκόσμιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού μειώνεται για έξι συνεχόμενες εβδομάδες, το κράτος της Κεντρικής Ευρώπης των 10 εκατομμυρίων βιώνει επίπεδα ρεκόρ νέων μολύνσεων. Μια νέα, πιο μολυσματική παραλλαγή του ιού έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, ωθώντας τα τσεχικά νοσοκομεία στο χείλος της κατάρρευσης. Ο αριθμός των νεκρών της χώρας μόλις ξεπέρασε τους 20.000, ποσοστό θανάτου που είναι από τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί στον κόσμο.

Ως σχετικά πλούσιο κράτος και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τσεχική Δημοκρατία έχει πρόσβαση σε εμβόλια, ιατρικό εξοπλισμό και τεχνολογικές λύσεις παρακολούθησης. Έχει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι σεβαστό, η οικονομία της είναι αρκετά ισχυρή.

Αντίθετα, η τρέχουσα τσεχική καταστροφή μοιάζει με θάνατο από χίλιες περικοπές, αποτέλεσμα δεκάδων μικροσκοπικών λαθών, καθυστερημένων αποφάσεων και παραβίασης μηνυμάτων δημόσιας υγείας, λένε οι ειδικοί. Την Παρασκευή, 26/02, η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιβάλει ένα πολύ αυστηρό κλείσιμο από τη Δευτέρα, 1η Μαρτίου, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζει να μιλάει για χαλάρωση.

“Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια ατυχή στρατηγική λήψης αποφάσεων βάσει των τρεχουσών νοσοκομειακών ικανοτήτων, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά έρχονται πολύ αργά”, δήλωσε ο Jan Kulveit, ανώτερος ερευνητής του Future of Humanity Institute, ενός πολυτομεακού ερευνητικού ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην Αγγλία. “Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ της έγκαιρης έγκρισης των μέτρων και της αναμονής 10 ημερών. Μια καθυστέρηση 10 ημερών, όταν ο αριθμός αναπαραγωγής είναι 1,4 σημαίνει διπλασιασμός της επιδημίας”, είπε ο κ. Kulveit.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, 26/02, ο πρωθυπουργός της Τσεχικής Δημοκρατίας, Αντρέι Μπάμπιτ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει “πάρα πολλά λάθη”, αλλά είπε ότι δεν ήταν η ώρα να διαφωνήσει για το παρελθόν. Εξηγώντας την ανάγκη για το νέο lockdown, είπε: “Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο, αλλά είναι πολύ σημαντικό … πρέπει να το κάνουμε μαζί και ελπίζω ότι όλοι θα καταλάβουν και θα μας δώσουν μια τελευταία ευκαιρία, ώστε να μπορούμε να το διαχειριστούμε μαζί”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΚΠΑ : Μελέτη για την ανίχνευση αντισωμάτων

Διαφωνίες στην Ε.Ε. για τη στρατηγική εμβολιασμών

Έρχεται σκληρό lockdown 15 ημερών- Τι αλλάζει σε κωδικούς και μετακινήσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κίνδυνοι για το αναπνευστικό από την ηφαιστειακή αιθαλομίχλη στην Τόνγκα

Τόνγκα ηφαίστειο: Λίγες ημέρες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα λόγω της έντονης ηφαιστειακής αιθαλομίχλης.

Ποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρότερη επιπλοκή της COVID

Κορωνοϊός παιδιά: Στη νέα μελέτη, τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να είχαν σοβαρή επιπλοκή συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν χρόνια προβλήματα υγείας. Αυτές οι χρόνιες παθήσεις περιελάμβαναν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, γαστρεντερικές διαταραχές και νευρολογικές παθήσεις, μεταξύ άλλων.

Τα νευροφυσιολογικά οφέλη της κολύμβησης

Κολύμπι: Το τακτικό κολύμπι έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία, την ανοσολογική απόκριση και τη διάθεση. Η κολύμβηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση της βλάβης από το στρες και στη δημιουργία νέων νευρικών συνδέσεων στον εγκέφαλο. 

Οι στάσεις μας απέναντι στη γήρανση, μπορεί να επηρεάσουν το πώς μεγαλώνουμε

Γήρανση: Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι το σώμα και το μυαλό τους θα τους προδώσει με την πάροδο των χρόνων μπορεί να δημιουργούν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη.

Γιατί εάν αναμένετε παρενέργειες από το εμβόλιο Covid μπορεί και να έχετε

Κορωνοϊός Εμβόλιο «Nocebo»: Πριν κάνουν την πρώτη τους δόση εμβολίου για τον COVID, πολλοί Αμερικανοί ήταν νευρικοί σχετικά με το πώς θα αντιδρούσει ο οργανισμός τους στο εμβόλιο, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι οι φόβοι για παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες.

Ο ρόλος των παιδιάτρων στον έλεγχο και την προφύλαξη των νέων από τον HIV

ιός HIV νέοι: Σε όλους τους νέους ηλικίας 15 ετών και άνω θα πρέπει να προσφέρεται έλεγχος ρουτίνας τουλάχιστον μία φορά. Όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό θα πρέπει να επανεξετάζονται τουλάχιστον ετησίως.