Ρεπορτάζ Υγείας

Γιώργος Σουρβίνος: Εκτίμηση της κατάστασης της πανδημίας από τον πανεπιστημιακό καθηγητή ιολογίας Κρήτης

Γιώργος Σουρβίνος: Εκτίμηση της κατάστασης της πανδημίας από τον πανεπιστημιακό καθηγητή ιολογίας Κρήτης

«Θεωρώ ότι η πτώση των κρουσμάτων θα είναι σχετικά αργή. Ακόμα και με περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων δεν θα είναι εύκολο να δούμε γρήγορες αλλαγές», καταλήγει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό θα είναι το τελευταίο αυστηρό lockdown που εφαρμόζει η κυβέρνηση».

Γιώργος Σουρβίνος: «Συναγερμός» έχει σημάνει για τις μεταλλάξεις στη χώρα μας, που φαίνεται ότι αποτελούν σημαντικό παράγοντα «πυροδότησης» του τρίτου κύματος της πανδημίας, παρά τη συνέχιση του lockdown. Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το στέλεχος με τη βρετανική μετάλλαξη φαίνεται ότι εξαπλώνεται με σημαντική ταχύτητα στη χώρα μας και σε ορισμένες περιοχές επικρατεί, γεγονός το οποίο δεν υπήρχε τον περασμένο Νοέμβριο.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε αυτή τη χρονική φάση σε τι ποσοστό υπάρχει στην κοινότητα επί του συνόλου, αλλά σύντομα με τη χρήση αλγορίθμων θα γνωρίζουμε τη διασπορά του στον γενικό πληθυσμό. Μπορώ όμως να πω, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ότι η μετάλλαξη εντοπίζεται σε σημαντικό ποσοστό των θετικών δειγμάτων».

Όπως αναφέρει ο κ. Σουρβίνος, υπάρχουν περιοχές στη χώρα όπου η μετάλλαξη κυριαρχεί.

«Στην Κρήτη με βεβαιότητα γνωρίζω, από τα στοιχεία του εργαστηρίου μου, ότι η βρετανική μετάλλαξη κυριαρχεί, αλλά και σε μεγάλες περιοχές, όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, βλέπουμε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας ανιχνεύεται σε σημαντικά ποσοστά», σημειώνει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης χαρακτηρίζει κρίσιμες τις επόμενες δύο εβδομάδες. Όπως λέει: «Ο ΕΟΔΥ αμέσως ενεργοποίησε το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-Cov-2. Η γονιδιωματική επιτήρηση συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό και θα ανακοινωθούν επιπλέον αποτελέσματα τις επόμενες μέρες, με σημαντικό αριθμό δειγμάτων να έχουν ισχυρή πιθανότητα για μεταλλαγμένα στελέχη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τις μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μολυσματικότητα, υπάρχει πλημμελής τήρηση των μέτρων. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι βρισκόμαστε «στην «καρδιά» της εποχικότητας των αναπνευστικών παθογόνων ιών, με χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασία, «πυροδοτεί» την πανδημία.

«Θεωρώ ότι η πτώση των κρουσμάτων θα είναι σχετικά αργή. Ακόμα και με περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων δεν θα είναι εύκολο να δούμε γρήγορες αλλαγές», καταλήγει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό θα είναι το τελευταίο αυστηρό lockdown που εφαρμόζει η κυβέρνηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γ. Σουρβίνος αποκλειστικά: ‘Βιομηχανικού τύπου το έργο των τεστ για τους τουρίστες!’

Σε συναγερμό οι επιστήμονες για τις πανδημίες

3 Oκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατανόησης των Ιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα κάνουμε Πάσχα και πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Ως «μήνας απελευθέρωσης» μπορεί να θεωρηθεί ο Μάιος αφού από την Δευτέρα του Πάσχα ξεκινά η επιστροφή στην κανονικότητα καθώς αίρονται σταδιακά πολλά από τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν έως σήμερα.

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης λιποϋπερτροφίας

Μια μελέτη του 2020 στην οποία συμμετείχαν 1.227 άτομα που έλαβαν ινσουλίνη για διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι οι δομικές αλλαγές στη γήρανση του δέρματος ενδέχεται να θέσουν άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης των εξογκωμάτων.

Η μόλυνση από έρπητα πιθανώς συνδέεται με το εμβόλιο covid-19, λέει η μελέτη

Ο Furer είπε ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα και μία επίπτωση θα μπορούσε να είναι ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσες φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνονται να εμβολιάζονται κατά του έρπητα ζωστήρα πριν πάρουν το εμβόλιο COVID-19.

Παραλήπτρια εμβολίου Johnson & Johnson covid-19 στη Νεβάδα υποβάλλεται σε 3 εγχειρήσεις εγκεφάλου μετά από τον εμβολιασμό

" Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων μαζί με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν μια συνιστώμενη παύση για το εμβόλιο J&J COVID-19 μετά από έξι περιπτώσεις σπάνιου, σοβαρού θρόμβου αίματος σε φόντο πάνω από 6,8 εκατομμύρια παραλήπτες.