ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: Σπάνια η οξεία μυοκαρδίτιδα σε όσους νοσηλεύονται

Κορωνοϊός: Σπάνια η οξεία μυοκαρδίτιδα σε όσους νοσηλεύονται

Κορωνοϊός: Καθώς οι γιατροί μαθαίνουν περισσότερα για τις συνέπειες του COVID-19, επιβεβαιώνουν ότι η φλεγμονή της καρδιάς είναι σπάνια μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών. Αυτά είναι τα καλά νέα, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, όσοι αναπτύσσουν καρδιακή φλεγμονή είναι πολύ πιο πιθανό να χρειαστούν εντατική θεραπεία.

 

Η φλεγμονή του καρδιακού μυός (οξεία μυοκαρδίτιδα) συνήθως προκαλείται από έναν ιό και μπορεί να δυσκολέψει την καρδιά να αντλήσει αίμα, εξηγούν οι συγγραφείς της εργασίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Circulation. «Ενώ ο COVID-19 είναι ένας ιός που οδηγεί κυρίως σε οξεία αναπνευστική νόσο, υπήρξε μια μικρή ομάδα ατόμων που εμφανίζουν επίσης καρδιακές επιπλοκές», δήλωσε ο συγγραφέας Δρ Enrico Ammirati, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Niguarda στο Μιλάνο της Ιταλίας.

“Μια μικρή μελέτη έδειξε νωρίτερα ότι η οξεία μυοκαρδίτιδα είναι ένα σπάνιο περιστατικό σε άτομα που έχουν μολυνθεί με COVID-19. Η ανάλυσή μας των διεθνών δεδομένων προσφέρει καλύτερη εικόνα για την εμφάνιση οξείας μυοκαρδίτιδας κατά τη νοσηλεία λόγω COVID-19, ιδιαίτερα πριν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό καταστούν ευρέως διαθέσιμα », πρόσθεσε ο Ammirati.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 57.000 ασθενείς με COVID-19 που εισήχθησαν σε 23 νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021. Η οξεία μυοκαρδίτιδα εμφανίστηκε μόνο σε 2,4 ανά 1.000 ασθενείς και ήταν πιο συχνή σε άτομα με πνευμονία (57%). Οι ασθενείς με οξεία μυοκαρδίτιδα και πνευμονία είχαν ποσοστό θνησιμότητας περίπου 15%. Κανένας θάνατος δε σημειώθηκε μεταξύ εκείνων που δεν είχαν πνευμονία, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Ένας στους πέντε ασθενείς με μυοκαρδίτιδα, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν επίσης πνευμονία, χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη ή πέθανε ενώ ήταν στο νοσοκομείο, ανέφεραν οι ερευνητές. Το πραγματικό ποσοστό μυοκαρδίτιδας μπορεί να είναι μεταξύ 1,2 και 5,7 ανά 1.000 άτομα που νοσηλεύονται με COVID-19, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι ίδιοι εξήγησαν ότι ορισμένοι ασθενείς που θεωρήθηκε ότι είχαν μυοκαρδίτιδα βάσει των προκαταρκτικών δοκιμών δεν συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση επειδή δεν πληρούσαν όλα τα πρωτόκολλα της μελέτης. «Αυτή η ανάλυση δείχνει ότι, αν και σπάνια, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με οξεία μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με λοίμωξη από COVID-19 έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη εισαγωγής στη μονάδα εντατικής θεραπείας, σε ποσοστό έως και 70,5», δήλωσε ο επίσης συγγραφέας της μελέτης Δρ Μάρκο Μέτρα, καθηγητής καρδιολογίας στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Μπρέσια στην Ιταλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς μετά τον Covid

Όλες οι παρενέργειες των εμβολίων κατά του COVID

Το CDC των ΗΠΑ πρότεινε ένα διάστημα οκτώ εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης ενός προγράμματος πρωτογενούς εμβολίου mRNA.

Ο COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές ακόμη και 1 χρόνο μετά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές θεραπείας

Καρκίνος νεφρού: Ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία συνδέουν την αντίσταση στη θεραπεία σε μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του νεφρού με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε μιτοχόνδρια στο κύτταρο. Όταν αύξησαν το μιτοχονδριακό περιεχόμενο με έναν αναστολέα, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο Nature Metabolism, προσφέρουν ελπίδα για πιο στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Ανακαλύφθηκαν νέοι DNA παράγοντες κινδύνου για Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Τα ευρήματα νέας μελέτης για τη νόσο του Πάρκινσον έχουν ανοίξει μια συναρπαστική οδό για την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων παρέμβασης στην εξέλιξη της κοινής κινητικής διαταραχής.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.