ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μυοκαρδίτιδα Περικαρδίτιδα: Αιτίες και Συμπτώματα [vid]

Μυοκαρδίτιδα Περικαρδίτιδα: Αιτίες και Συμπτώματα [vid]

Μυοκαρδίτιδα Περικαρδίτιδα: Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονώδεις ασθένειες της καρδιάς που μπορεί να εμφανιστούν μετά από λοιμώξεις ή ανοσολογικές ασθένειες. 

Η μυοκαρδίτιδα αποτελεί μια σοβαρή σπάνια πάθηση που προκαλείται από φλεγμονή του μυοκαρδίου και μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Η περικαρδίτιδα είναι πάθηση που οφείλεται σε φλεγμονή του περικαρδίου, της μεμβράνης δηλαδή που περιβάλλει την καρδία. Αμφότερες οι παθήσεις αποτελούν σπάνιες επιπλοκές ιογενών λοιμώξεων.

Ανάλογα με την πηγή, η συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας κυμαίνεται από 1 έως 10 στα 100.000 άτομα ετησίως.

Μυοκαρδίτιδα Περικαρδίτιδα: Ποια είναι τα αίτια;

Αιτία πρόκλησης της μυοκαρδίτιδας μπορεί να είναι μικροοργανισμοί ή/και τοξίνες. Ειδικότερα, οι ιογενείς λοιμώξεις είναι η συνηθέστερη αιτία πρόκλησης μυοκαρδίτιδας. Οι ιοί της οικογένειας των εντερικών ιών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι ιοί coxsackieοι ιοί echovirus και οι αδενοϊοί αποτελούν τη συχνότερη αιτία της μυοκαρδίτιδας.

Μεταξύ αυτών, οι ιοί coxsackie B είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση σοβαρών ή και θανατηφόρων περιστατικών μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας. Συνήθως, αυτοί οι ιοί προκαλούν γαστρεντερίτιδες, έχουν ωστόσο και τη δυνατότητα να προσβάλουν το μυοκάρδιο και το περικάρδιο.

Άλλοι παράγοντες, που μπορούν να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα

Τα βακτηρίδια, τα παράσιτα, άλλοι ιοί, η ακτινοβολία, οι χημικές ουσίες, τα φάρμακα, αλλά και ορισμένες ασθένειες, όπως οι κολλαγονώσεις μπορούν επίσης να είναι αιτίες πρόκλησης μυοκαρδίτιτδας.

Η περικαρδίτιδα μπορεί να προκληθεί από ιούς, όπως οι ιοί coxsackie και οι αδενοϊοί.

Επιπλέον, τραυματισμοί και διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος, η λευχαιμία και το AIDS είναι δυνατόν να προκαλέσουν περικαρδίτιδα.

Μυοκαρδίτιδα Περικαρδίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας;

  • Ο πυρετός και ο πόνος στην περιοχή του στήθους αναφέρονται και στις δύο παθήσεις.
  • Επίσης, μια αίσθηση κούρασης, συνοδευόμενη συνήθως από μυϊκούς πόνους που οφείλονται πολύ συχνά στην ίωση που προκαλεί την μυοκαρδίτιδα ή την περικαρδίτιδα.
  • Οι ασθενείς με μυοκαρδίτιδα είναι δυνατόν να παρουσιάσουν ταχυκαρδίααρρυθμία και καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, ευτυχώς σπάνιες, μπορεί να επέλθει ο θάνατος.
  • Οι καταστάσεις συνήθως βελτιώνονται μόνες τους ή με θεραπεία.

 

Ακολουθεί βίντεο για τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

16/06: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Κορωνοϊός 16/06 – 549 νέα κρούσματα – 13 νεκροί – 330 διασωληνωμένοι

Ένωση Ασθενών Ελλάδας για AstraZeneca: Οι φορείς να συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.

Τι μπορεί να βοηθήσει στην ουρολοίμωξη;

Λοιμώξεις ουροποιητικού: Όχι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και τα ροφήματά σας έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία της ουροδόχου κύστης και στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.