ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κλιματικές αλλαγές: Η επίδραση της πανδημίας στην αύξηση του CO2

Κλιματικές αλλαγές: Η επίδραση της πανδημίας στην αύξηση του CO2

Κλιματικές αλλαγές: Η επίδραση της πανδημίας στην αύξηση του CO2. Η παγκόσμια απόκριση στην κρίση Covid-19 είχε μικρό αντίκτυπο στη συνεχή αύξηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων CO2, αναφέρει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Φέτος, οι εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν δραματικά λόγω των κλειδωμάτων που έχουν μειώσει σημαντικά τις μεταφορές και τη βιομηχανία. Ωστόσο, αυτό έχει επιβραδύνει ελάχιστα τη συνολική αύξηση των συγκεντρώσεων, αναφέρουν επιστήμονες. Οι συγκεντρώσεις αερίων  είναι το σωρευτικό αποτέλεσμα παλαιότερων και σημερινών εκπομπών μιας σειράς ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου και του οξειδίου του αζώτου.

 

Μέσω της Συμφωνίας του Παρισιού, οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές αυτών των ρύπων που παράγονται, για παράδειγμα, μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων. Αυτά τα αέρια παγιδεύουν τη θερμότητα κοντά στην επιφάνεια της γης, αυξάνοντας τις θερμοκρασίες. Αυτή η πλανητική υπερθέρμανση απειλεί τον εφοδιασμό σε παγκόσμια τρόφιμα, καθιστά τα καιρικά φαινόμενα -όπως οι τροπικές καταιγίδες και οι καύσωνες- πιο ακραία και αυξάνει τον κίνδυνο πλημμύρας που προκαλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τα επίπεδα CO2 μετρούνται σε μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) – ένδειξη της συνολικής ατμοσφαιρικής αφθονίας τους. Σύμφωνα με τον WMO, ο παγκόσμιος μέσος όρος το 2019 ήταν 410,5 ppm, αύξηση 2,6 ppm σε σύγκριση με το 2018. Αυτό το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο από το 2017 έως το 2018 και μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

 Χάρη  στα lockdown στις αρχές του 2020, οι εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν κατά 17% στο ανώτατο επίπεδό τους, αλλά η συνολική επίδραση στις συγκεντρώσεις ήταν πολύ μικρή. Προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι το CO2 θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος, αλλά η αύξηση αυτή θα μειωθεί κατά 0,08 σε 0,23 ppm. Οι συγκεντρώσεις μεθανίου αυξήθηκαν περισσότερο από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, αν και η αύξηση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τα προηγούμενα έτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η πανδημία ανέδειξε ένα νέο τοπίο για τις κλινικές μελέτες

O κορωνοϊός "θερίζει" και τους νέους

Η δραστηριότητα των βλαστικών κυττάρων ενισχύει τα οφέλη της ανοσοθεραπείας

Ο Άγιος Βασίλης από την Φιλανδία στέλνει το μήνυμα του

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τέξας: Άρση μέτρου αναγκαίας χρήσης μάσκας - Κανονική επαναλειτουργία αγορών

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Το Τέξας θα άρει το μέτρο για αναγκαία χρήση μάσκας και θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να ανοίξουν εκ νέου με πλήρη χωρητικότητα την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Greg Abbott. Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε το Τέξας 100%", δήλωσε ο ίδιος την Τρίτη (02/03). Ωστόσο, το κύμα των επαναλειτουργιών έχει θέσει τις πολιτειακές δοικήσεις σε αντίθεση με τη διοίκηση του Μπάιντεν και τα ανώτερα στελέχη δημόσιας υγείας, που αντέδρασαν με απογοήτευση στη χαλάρωση των μέτρων σε μια επισφαλή στιγμή στην πανδημία.

Η συμβολή της Γυναίκας στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.Σηματοδοτείται μια νέα περίοδος για τα θέματα ισότητας των φύλων και αναδεικνύεται η ανάγκη για βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης.

Η συμβολή της Γυναίκας στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σηματοδοτείται μια νέα περίοδος για τα θέματα ισότητας των φύλων και αναδεικνύεται η ανάγκη για βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης.

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Ευθύνεται και το στρες;

Η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες νεαρής ηλικίας, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και άρα -θεωρητικά τουλάχιστον- θα «έπρεπε» να απολαμβάνουν μια υγιή σεξουαλική ζωή, φέρνει στο φως πιο έντονα από ποτέ τις αιτίες του προβλήματος.

Αρνητικό ρεκόρ ανά την υφήλιο η πανδημία στην Βραζιλία

Η πανδημία COVID-19 έχει κοστίσει ήδη πολλές ανθρώπινες ζωές στη Βραζιλία, με αρνητικό ρεκόρ ανά την υφήλιο. Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας η χώρα μαστίζεται από μία νέα έξαρση του ιού, με μαζικούς θανάτους και το σύστημα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Πώς κατασκευάζεται το κρέας στο εργαστήριο

Οι  ερευνητές χρησιμοποιούν τεχνικές που αναπτύχθηκαν για την αναγεννητική ιατρική, επιτυγχάνοντας την καλλιέργεια κομματιών κρέατος μεγέθους χιλιοστών, όπου η διάταξη των μυοσωλήνων είναι τέτοια που βοηθά στην προσομοίωση της αίσθησης του κρέατος.

Η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα έχει αντιγηραντική δράση

Η υγιής σεξουαλική ζωή, ιδιαίτερα καθώς τα χρόνια περνούν, μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε 5-8 χρόνια νεότεροι από την πραγματική μας ηλικία υποστηρίζει ο ψυχολόγος Δρ. David Weeks από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου.