Παιδιά

Π.Ο.Υ UNICEF Lancet: Έκθεση για τους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά

Π.Ο.Υ UNICEF Lancet: Έκθεση για τους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά

Η έκθεση με τίτλο «A Future for the World’s Children?» (Ένα μέλλον για τα παιδιά του κόσμου;) αναφέρει ότι η υγεία και το μέλλον κάθε παιδιού και εφήβου παγκοσμίως απειλείται από την οικολογική εξαχρείωση, την κλιματική αλλαγή και τις πρακτικές εμπορικής εκμετάλλευσης που προωθούν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, ζαχαρούχων ποτών, αλκοόλ και καπνού στα παιδιά.

Π.Ο.Υ UNICEF Lancet: Καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται και οι πολιτικές του μάρκετινγκ ξεφεύγουν από κάθε ηθικό περιορισμό, η Επιτροπή που συναποτελείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη UNICEF και τη Lancet πιέζουν για ριζική αναδιαμόρφωση των τακτικών που αφορούν στην υγεία των παιδιών.

Καμία χώρα δεν καταφέρνει να προστατεύσει επαρκώς την υγεία των παιδιών, το περιβάλλον και το μέλλον τους, σύμφωνα με σημαντική έκθεση από τον Π.Ο.Υ, τη UNICEF και το The Lancet. Η έκθεση με τίτλο «A Future for the World’s Children?» (Ένα μέλλον για τα παιδιά του κόσμου;) αναφέρει ότι η υγεία και το μέλλον κάθε παιδιού και εφήβου παγκοσμίως απειλείται από την οικολογική εξαχρείωση, την κλιματική αλλαγή και τις πρακτικές εμπορικής εκμετάλλευσης που προωθούν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, ζαχαρούχων ποτών, αλκοόλ και καπνού στα παιδιά.

«Παρά τις βελτιώσεις στην παιδική και εφηβική υγεία τα τελευταία 20 χρόνια, η πρόοδος έχει σταματήσει και μάλιστα τείνει προς την αντιστροφή, την κίνηση προς τα πίσω», αναφέρει η πρώην Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και συμπροεδρεύουσα της Επιτροπής, Helen Clark. «Υπολογίζεται ότι περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα κινδυνεύουν να μην φτάσουν ποτέ το αναπτυξιακό τους δυναμικό, σύμφωνα με μετρήσεις. Αλλά σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι κάθε παιδί παγκοσμίως τώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης λόγω της κλιματικής αλλαγής και των πιέσεων από τις διαφημίσεις».

«Οι χώρες πρέπει να αναδιαμορφώσουν την προσέγγισή τους ως προς την παιδική και εφηβική υγεία, να διασφαλίσουν ότι δεν φροντίζουμε τα παιδιά μόνο στο σήμερα, αλλά προστατεύουμε τον κόσμο που θα κληρονομήσουν στο μέλλον» προσθέτει. Η έκθεση περιλαμβάνει παγκόσμιους δείκτες 180 χωρών και τη σύγκρισή τους ως προς την ανάπτυξη των παιδιών, το ποσοστό επιβίωσης και την ευεξία, όπως υγεία, εκπαίδευση και διατροφή, αλλά και βιωσιμότητα σε σχέση με το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την έκθεση, αν και οι φτωχότερες χώρες χρειάζεται να στηρίξουν ακόμα περισσότερο την ικανότητα των παιδιών να κάνουν υγιεινή ζωή, οι μεγάλες ποσότητες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα – κυρίως από τις πλουσιότερες χώρες – απειλούν το μέλλον όλων των παιδιών. Αν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη ξεπεράσει τα όρια μέχρι το 2100 σε συνδυασμό με τα σημερινά προβλήματα, θα δημιουργηθούν τρομακτικές συνέπειες στην υγεία των παιδιών, λόγω της ανόδου της στάθμης των ωκεανών, του καύσωνα, της αύξησης των επιδημιών και του υποσιτισμού.

Οι δείκτες δείχνουν ότι τα παιδιά που ζουν στη Νορβηγία, τη Νότια Κορέα και την Ολλανδία έχουν τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και ευεξίας, ενώ τα παιδιά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία., στη Σομαλία, στο Μάλι, στο Chad και στον Νίγηρα αντιμετωπίζουν τα χειρότερα προβλήματα. Τέλος, και σύμφωνα με την έκθεση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, τα παιδιά σε μερικές χώρες βλέπουν έως 30.000 τηλεοπτικές διαφημίσεις ετησίως. Αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 11 φορές μεταξύ 1975-2016, από 11 σε 124 εκατομμύρια. Ανησυχητική θεωρείται από τους ειδικούς και η εξάπλωση του ηλεκτρικού τσιγάρου στους νέους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μειώθηκαν οι εμβολιασμοί στα παιδιά το τελευταίο τρίμηνο  

Προειδοποιητική έκθεση για τον κίνδυνο υγείας παιδιών – εφήβων

UNICEF: πνευμονία και διάρροια,δύο κύριες αιτίες θανάτου παιδιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η επιλογή της γραφής με το χέρι αντί της χρήσης πληκτρολογίου μας προσφέρει μόνο πλεονεκτήματα.

Η χρήση στυλό και χαρτιού δίνει στον εγκέφαλο περισσότερα ερεθίσματα για να διατηρήσει τις λεπτομέρειες και τις αναμνήσεις. Η γραφή με το χέρι δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα στα κιναισθητικά μέρη του εγκεφάλου. Ενεργοποιούνται πολλές αισθήσεις με την πίεση του στυλό πάνω στο χαρτί

Οι ειδικοί των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία του παιδιού.

"Χρειαζόμαστε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά. Τα δημόσια σχολεία είναι δημόσιο αγαθό, και ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας, μπορούμε να σας πούμε ότι τα ανοιχτά δημόσια σχολεία είναι ένα δίχτυ ασφαλείας."

Αυξήθηκε ο κίνδυνος για αναγνωστικές δυσκολίες των μαθητών εν μέσω πανδημίας covid

«Οι δάσκαλοι είχαν πάντα κρίσιμο ρόλο στην κοινωνία μας και πραγματικά πιστεύω ότι η πανδημία COVID-19 έχει ενισχύσει τη σημασία των δασκάλων και τον αντίκτυπό τους στην κάλυψη των ακαδημαϊκών, κοινωνικών και συναισθηματικών αναγκών όλων των μαθητών».

Ισχυρό πλήγμα στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των Aμερικανών μαθητών έφερε η πανδημία covid

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες όπως αθλήματα, κατασκηνώσεις, σύλλογοι, ομιλία και συζήτηση και άλλα προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να αναδειχθούν ως ηγέτες και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους ως επικοινωνιολόγοι. Τα παιδιά που συμμετείχαν σε εξωσχολικά μαθήματα είχαν καλύτερους βαθμούς, καλύτερη παρακολούθηση και γενικά καλύτερη ευημερία.

Τα ποσοστά ψυχολογικών διαταραχών των εφήβων επιδεινώνονται διαρκώς.

Όσο αρνητικό κι αν εξακολουθεί να είναι το στερεότυπο για την εφηβεία είναι τελικά οι σχέσεις γονέων-εφήβων τόσο κρίσιμες; Τα ευρήματα των ερευνών δείχνουν ότι στην μεγάλη πλειονότητα των οικογενειών θα υπάρξουν διαφωνίες αλλά δεν θα οδηγήσουν σε καταστροφή.

Τι είναι “φυσιολογικό” και πότε πρέπει οι γονείς να αναζητήσουν βοήθεια για το πείσμα και τις εμμονές του παιδιού

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς; Πρώτα από όλα να μην μαλώνουν το παιδί ή να του λένε να σταματήσει να επαναλαμβάνει ή να «συνέλθει». Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα ενοχοποιηθεί, θα αυξηθεί το άγχος του και θα ενταθούν οι εμμονές του, όπου ενώ μπορεί να υποχωρούσαν σε λίγο, τελικά να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή και να εγκατασταθούν.

Τα παιδιά με συμπτώματα αϋπνίας είναι πιθανό να συνεχίσουν να έχουν δυσκολίες ή διαταραχές ύπνου ως ενήλικες

Οι αιτίες, κατά τον δρα Φερνάντεθ-Μεντόθα, πιθανότατα ήταν «συμπεριφορικές» (π.χ. το παιδί ήθελε τον γονιό του στο δωμάτιο για να κοιμηθεί), ψυχικές ή άλλες διαταραχές (αυτισμός, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, διαταραχές διάθεσης κ.ά.) ή ιατρικές (πονοκέφαλοι, γαστρεντερικά προβλήματα κ.λπ.).

Το σύνδρομο MIS-C αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ή κρίσιμης Covid-19, ωστόσο, παρόμοια με τους ενήλικες, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις καταστάσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.