ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας: Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψή του

Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας: Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψή του

"Το εμβόλιο κατά του HPV είναι αποτελεσματικό κατά των υψηλών ογκογενετικών [καρκινογόνων] τύπων HPV και οι μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την παρατηρούμενη αύξηση των χαμηλών ογκογενετικών τύπων HPV, δεδομένου ότι πολύ σπάνια προκαλούν καρκίνο", δήλωσε ο Pimenoff.

Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας: Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες είναι να χορηγούνται εμβόλια κατά του ιού HPV τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, υποστηρίζει μια νέα μελέτη. Με αυτόν τον τρόπο, η ανοσία αγέλης θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη του ιού που προκαλεί καρκίνο, λένε οι ερευνητές. Τα στελέχη του HPV που σχετίζονται με τον καρκίνο μειώθηκαν σημαντικά σε φινλανδικές πόλεις όπου αγόρια και κορίτσια έλαβαν το εμβόλιο, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στις 8 Νοεμβρίου στο περιοδικό ‘Κύτταρο, Ξενιστής και Μικρόβιο’ Cell, Host and Microbe. “Αυτό δείχνει ότι επιτυγχάνεται ισχυρότερη ανοσία αγέλης εάν εμβολιάζονται τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βίλε Πιμένωφ, διδάκτωρ εξελικτικής ιατρικής στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας.

“Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, θα χρειάζονταν 20 χρόνια εμβολιασμού των κοριτσιών για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα που μπορεί να επιτευχθεί σε οκτώ χρόνια με ένα σχετικά μέτριο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του ουδέτερου εμβολιασμού ως προς το φύλο”, πρόσθεσε ο Pimenoff σε δελτίο τύπου του Karolinska. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε για πρώτη φορά το εμβόλιο κατά του HPV για χρήση σε κορίτσια το 2006. Το 2011, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ διεύρυναν τη σύστασή τους ώστε να συμπεριλάβει και τα αγόρια. Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν πώς ο εμβολιασμός θα μπορούσε να προστατεύσει από συγκεκριμένα στελέχη HPV που συνδέονται με τον καρκίνο. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, εξήγησαν οι ερευνητές σε σημειώματα ιστορικού. Ορισμένοι τύποι μπορούν να προκαλέσουν διάφορα είδη καρκίνου, με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας να είναι ο πιο κοινός. Το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης προστάτευε από τους τύπους HPV 16 και 18, οι οποίοι προκαλούν το 70% όλων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Παρέχει επίσης διασταυρούμενη προστασία έναντι των τύπων HPV 31 και 45, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν ορισμένους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας. Για τη μελέτη, σε 33 διαφορετικές πόλεις της Φινλανδίας ανατέθηκε τυχαία να εμβολιάσουν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, να εμβολιάσουν μόνο τα κορίτσια ή να μην προσφέρουν καθόλου εμβολιασμό. Στη μελέτη συμμετείχαν παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1992 και 1994, τα οποία παρακολουθήθηκαν τέσσερα και οκτώ χρόνια μετά τον εμβολιασμό.

“Το γεγονός ότι στη μελέτη για το εμβόλιο HPV οι κοινότητες τοποθετήθηκαν τυχαία σε διαφορετικά προγράμματα θεραπείας είναι αυτό που μας επέτρεψε να μελετήσουμε τις επιπτώσεις του εμβολιασμού”, δήλωσε ο Pimenoff. Οκτώ χρόνια μετά τον εμβολιασμό, οι τύποι HPV 16 και 18 είχαν μειωθεί σημαντικά στις 22 πόλεις στις οποίες χορηγήθηκε το εμβόλιο. Υπήρξε επίσης μείωση του HPV 31 στις 11 πόλεις που εμβολιάστηκαν μόνο τα κορίτσια, ενώ στις 11 πόλεις που εμβολιάστηκαν αγόρια και κορίτσια υπήρξε σαφής μείωση τόσο του HPV 31 όσο και του 45. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι καρκινογόνοι τύποι HPV που εξαλείφθηκαν από το εμβόλιο αντικαταστάθηκαν από άλλους τύπους HPV που δεν συνδέονται στενά με τον καρκίνο. “Το εμβόλιο κατά του HPV είναι αποτελεσματικό κατά των υψηλών ογκογενετικών [καρκινογόνων] τύπων HPV και οι μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την παρατηρούμενη αύξηση των χαμηλών ογκογενετικών τύπων HPV, δεδομένου ότι πολύ σπάνια προκαλούν καρκίνο”, δήλωσε ο Pimenoff. Τα εμβόλια κατά του HPV στοχεύουν πλέον σε εννέα διαφορετικούς τύπους ιών, σημείωσαν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η υψηλή διάδοση των κονδυλωμάτων στους νέους εμποδίζει την εξάλειψη του καρκίνου του τραχηλου της μήτρας

Νέο τεστ υπόσχεται την ανίχνευση ενός τύπου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δύσκολα ανιχνεύσιμου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρώτη κλινική δοκιμή ιατρικής ακριβείας στον καρκίνο του πνεύμονα με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

"Το Lung-MAP έφερε σε επαφή την ακαδημαϊκή κοινότητα, την υπεράσπιση, τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τη βιομηχανία, με κοινό στόχο να φέρει νέες εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου σε όλους τους ασθενείς όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ασφαλέστερα. Είμαι υπερήφανος για τα επιτεύγματα που πετύχαμε μαζί την τελευταία δεκαετία και ανυπομονώ να βοηθήσω άλλους να διαμορφώσουν προγράμματα που βασίζονται στην επιτυχία του Lung-MAP", δήλωσε ο Herbst.

Ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε για υγιή καρδιά;

Υψηλή χοληστερόλη: Με τη σωστή διατροφή και τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την υψηλή χοληστερόλη και να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.