Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος: Πώς ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Καρκίνος: Πώς ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Καρκίνος: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σε πρώιμο στάδιο μπορεί να μην προκαλεί αισθητά συμπτώματα.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια διάγνωση που καμία γυναίκα δεν θέλει να αντιμετωπίσει και παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις. Η κατανόηση της νόσου, των παραγόντων κινδύνου της, των συμπτωμάτων και των διαθέσιμων θεραπειών είναι απαραίτητη για όσους επηρεάζονται από αυτήν.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

 • Βασικά στοιχεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας:
  Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προέρχεται από τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, το κάτω μέρος της μήτρας που συνδέεται με τον κόλπο. Συνήθως αναπτύσσεται αργά, ξεκινώντας συχνά με προκαρκινικές αλλαγές γνωστές ως δυσπλασία. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, αυτά τα μη φυσιολογικά κύτταρα μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινικά και να εξαπλωθούν στον τράχηλο και τις γύρω περιοχές.
 • Τύποι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας:
  Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας χωρίζεται σε δύο βασικούς τύπους:
 • Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα: Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και προέρχεται από τα κύτταρα που καλύπτουν το εξωτερικό μέρος του τραχήλου της μήτρας.
 • Αδενοκαρκίνωμα του τραχήλου της μήτρας: Αυτοί οι καρκίνοι ξεκινούν στα αδενικά κύτταρα που καλύπτουν τον αυχενικό σωλήνα.
 • Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας:
  Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), έναν κοινό ιό που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο HPV μπορεί να κατηγοριοποιηθεί είτε ως “μη ογκογόνος” (που προκαλεί κονδυλώματα) ή ως “ογκογόνος” (καρκινογόνος). Αν και οι περισσότερες λοιμώξεις από τον HPV εξαφανίζονται φυσικά από το ανοσοποιητικό σύστημα, οι ογκογόνοι τύποι μπορεί να επιμείνουν και να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνουν:

 • Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω διαταραχών του ανοσοποιητικού ή ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
 • Οικονομικά μειονεκτήματα.
 • Κάπνισμα.
 • Έκθεση στη διαιθυλοστιλβεστρόλη (DES) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ενός σπάνιου τύπου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή του κόλπου (καθαροκυτταρικό καρκίνωμα).
 • Ο αυξημένος κίνδυνος ξεκινά συνήθως στα τέλη της εφηβείας και συνεχίζεται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’30.

Συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας:

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σε πρώιμο στάδιο μπορεί να μην προκαλεί αισθητά συμπτώματα. Ωστόσο, καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν:

 • Αυξημένη κολπική έκκριση με έντονη οσμή.
 • Κολπική αιμορραγία μετά την επαφή, μεταξύ περιόδου ή μετά την εμμηνόπαυση.
 • Επώδυνη ούρηση ή αίμα στα ούρα.
 • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • Πυελικός ή πόνος στην πλάτη.

Θεραπείες για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας:

Η θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως το στάδιο του καρκίνου, η εξάπλωση, οι πιθανές παρενέργειες και η γενική υγεία του ασθενούς. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Χειρουργική επέμβαση: Συχνά η κύρια θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του τραχήλου της μήτρας και του περιβάλλοντος υγιούς ιστού. Οι χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν βιοψία κώνου, τραχελεκτομή και υστερεκτομή. Οι λεμφαδένες μπορούν επίσης να αφαιρεθούν.
 • Ακτινοθεραπεία: Χρησιμοποιεί κύματα υψηλής ενέργειας για να στοχεύσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Οι τύποι ακτινοθεραπείας περιλαμβάνουν θεραπεία με εξωτερική ακτινοβολία (EBRT), χημειοακτινοβολία (συνδυασμός ακτινοβολίας με χημειοθεραπεία) και εσωτερική ακτινοθεραπεία (βραχυθεραπεία).
 • Χημειοθεραπεία: Μια συστηματική θεραπεία που χρησιμοποιείται συνήθως για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η χημειοθεραπεία περιλαμβάνει ενδοφλέβια φάρμακα που στοχεύουν και σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα ή αναστέλλουν την ανάπτυξή τους.
 • Ανοσοθεραπεία: Αυτή η θεραπεία στοχεύει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς ώστε να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα πιο αποτελεσματικά. Συχνά περιλαμβάνει τον αποκλεισμό συγκεκριμένων πρωτεϊνών στα καρκινικά κύτταρα.
 • Αντι-αγγειογενετική θεραπεία: Αυτή η θεραπεία αναστέλλει την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων που παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα καρκινικά κύτταρα.

 

Ζώντας με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας:

Οι μέθοδοι παρηγορητικής φροντίδας μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για άτομα που ζουν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτές οι μέθοδοι επικεντρώνονται στη διαχείριση των συμπτωμάτων, στην υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους και στην αντιμετώπιση μη ιατρικών αναγκών όπως η συμβουλευτική και η πνευματική καθοδήγηση.

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μια παγκόσμια προσπάθεια για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσω εμβολιασμού, προσυμπτωματικού ελέγχου και θεραπείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έθεσε στόχους για την επίτευξη αυτού του στόχου έως το 2030, δίνοντας έμφαση στον εμβολιασμό, τον τακτικό έλεγχο και την έγκαιρη θεραπεία ως βασικές στρατηγικές για τη μείωση της επιβάρυνσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η πλοήγηση στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά η κατανόηση της νόσου, η αναζήτηση της κατάλληλης ιατρικής φροντίδας και η τήρηση των συνιστώμενων προληπτικών μέτρων είναι βασικά βήματα για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο προστάτης επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία;

Ερευνητική ανακάλυψη πυροδοτεί νέες ελπίδες για ασθενείς με καρκίνο του εντέρου

Όλες οι γυναίκες οφείλουν να κάνουν εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού

Οι καλύτερες ασκήσεις για τη βελτίωση της στυτικής δυσλειτουργίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».

Γιατί τα παιδικά τραγούδια στα μωρά τα βοηθούν να μάθουν τη γλώσσα

Βρεφική ανάπτυξη: Η φωνητική κωδικοποίηση στα μωρά εμφανίστηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, ξεκινώντας με τους ήχους των χειλιών (π.χ. d για το «μπαμπά») και τους ρινικούς ήχους (π.χ. m για τη «μούμια»), με το «διάβασμα» σταδιακά να φαίνεται περισσότερο όπως αυτή των ενηλίκων. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες για τις κολπικές κράμπες

Εγκυμοσύνη κράμπες: Τα ταξίδια εγκυμοσύνης μπορεί να φαίνονται διαφορετικά για διαφορετικές γυναίκες, όσον αφορά το είδος των εμπειριών που έχουν. Για πολλές, η περίοδος κύησης είναι ομαλή.

Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.