ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος στομάχου: H υγεία του εντέρου και ο καρκίνος του στομάχου

Καρκίνος στομάχου: H υγεία του εντέρου και ο καρκίνος του στομάχου

Καρκίνος στομάχου: Ο καρκίνος του στομάχου, παραμένει μια σημαντική παγκόσμια ανησυχία για την υγεία, που ευθύνεται για έναν σημαντικό αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Ο καρκίνος του στομάχου, παραμένει μια σημαντική παγκόσμια ανησυχία για την υγεία, που ευθύνεται για έναν σημαντικό αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο. Ταυτόχρονα, διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου. Ο ΔρΗ Sumanth, Consultant – Medical Oncology, Care Cancer Institute, CARE Hospitals, Banjara Hills, Hyderabad, δηλώνει ότι η αναδυόμενη έρευνα υποδηλώνει μια κρίσιμη σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου, των διατροφικών συνηθειών και της μικροχλωρίδας που κατοικεί στο πεπτικό μας σύστημα.

Κατανόηση του καρκίνου του στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου συνήθως ξεκινά στην επένδυση του στομάχου. Οι συνήθεις παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν μόλυνση με βακτήρια ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό, ορισμένους γενετικούς παράγοντες και διατροφικές συνήθειες. Η συχνότητα του καρκίνου του στομάχου ποικίλλει παγκοσμίως, με υψηλότερα ποσοστά σε ορισμένες περιοχές όπως η Ασία, η Νότια Αμερική και η Ανατολική Ευρώπη.

Ο ρόλος της δίαιτας στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου

  • Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας και στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Όσον αφορά τον καρκίνο του στομάχου, οι σίγουρες διατροφικές επιλογές μπορούν είτε να συμβάλουν είτε να μετριάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξής του.
  • Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν ενώσεις όπως η σουλφοραφάνη που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Ομοίως, η κατανάλωση φρούτων όπως τα μούρα , τα οποία είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, έχει μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Μια δίαιτα χαμηλή σε επεξεργασμένα κρέατα και αλμυρά τρόφιμα μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερο κίνδυνο.
  • Αντίθετα, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φαγητά διατηρημένα με αλάτι, λαχανικά τουρσί και επεξεργασμένα κρέατα περιέχει ενώσεις N-nitroso, γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου προάγοντας τη φλεγμονή και τη βλάβη στο βλεννογόνο του στομάχου.
  • Το ανθρώπινο έντερο φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που συλλογικά είναι γνωστοί ως μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό το πολύπλοκο οικοσύστημα βακτηρίων, ιών, μυκήτων και άλλων μικροβίων παίζει καθοριστικό ρόλο στην πέψη, στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ανισορροπίες του εντέρου στη μικροχλωρίδα έχουν συνδεθεί με διάφορα ζητήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών καταστάσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.
  • Πρόσφατη έρευνα έχει τονίσει τον ρόλο της μικροχλωρίδας του εντέρου στην ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα βακτήριο που μπορεί να αποικίσει την επένδυση του στομάχου, είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του στομάχου. Η χρόνια μόλυνση με αυτό το βακτήριο οδηγεί σε φλεγμονή, βλάβη στον βλεννογόνο του στομάχου και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, ο καρκίνος του στομάχου τονίζει τη σημασία άλλων παραγόντων , συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης της μικροχλωρίδας του εντέρου.
  • Ορισμένα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο μπορεί να προσφέρουν προστασία από τον καρκίνο του στομάχου. Ορισμένες μελέτες προτείνουν ότι συγκεκριμένα στελέχη Lactobacillus και Bifidobacterium μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, να υποστηρίξουν την ακεραιότητα της επένδυσης του στομάχου και να ρυθμίσουν την ανοσολογική απόκριση.

  • Τα προβιοτικά, τα ζωντανά βακτήρια και οι ζύμες που προσφέρουν οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται επαρκώς έχουν κερδίσει την προσοχή για τον πιθανό ρόλο τους στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των ειδικών μηχανισμών που εμπλέκονται, η ενσωμάτωση στη διατροφή τροφών πλούσιων σε προβιοτικά όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και τα ζυμωμένα λαχανικά μπορεί να συμβάλει σε μια πιο υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου.

Πρόληψη του καρκίνου του στομάχου

  • Η πρόληψη του καρκίνου του στομάχου περιλαμβάνει μια πολύπλευρη προσέγγιση, με τη διατροφή και την υγεία του εντέρου να παίζουν αναπόσπαστο ρόλο. Μια διατροφή πλούσια σε αντικαρκινικές ενώσεις, όπως αυτές που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Αντίθετα, τα τρόφιμα που διατηρούνται με αλάτι και τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει να περιορίζονται για να μειωθεί η έκθεση σε πιθανούς παράγοντες που προκαλούν καρκίνο.
  • Η διατήρηση μιας υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου είναι εξίσου σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου του στομάχου. Οι στρατηγικές που υποστηρίζουν μια ποικιλόμορφη και ισορροπημένη μικροχλωρίδα του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε προβιοτικά , μπορεί να συμβάλουν στη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
  • Αν και αυτές οι πληροφορίες παρέχουν πολύτιμες οδηγίες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ατομικές απαντήσεις στη διατροφή και στις μικροβιακές επιρροές μπορεί να ποικίλλουν. Η διαβούλευση με επαγγελματίες υγείας για εξατομικευμένες συμβουλές με βάση συγκεκριμένες συνθήκες υγείας και παράγοντες κινδύνου είναι απαραίτητη. Καθώς η έρευνα σε αυτόν τον τομέα συνεχίζει να εξελίσσεται, μια ολιστική προσέγγιση για την υγεία, που περιλαμβάνει τόσο τον τρόπο ζωής όσο και τις διατροφικές επιλογές, παραμένει κρίσιμη στη συνεχιζόμενη μάχη κατά του καρκίνου του στομάχου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η δύναμη της ντομάτας στην πρόληψη του καρκίνου

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με 29% χαμηλότερο κίνδυνο γαστρικού καρκίνου

Μελέτη αποκωδικοποιεί τους λόγους για τους οποίους ο καρκίνος είναι σε άνοδο

Ποιες εναλλακτικές θεραπείες για την προστασία του εντέρου;

Τι είναι ο γαστρεντερικός καρκίνος και πώς εντοπίζεται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντιμέτωποι με ψυχικές νόσους βρίσκονται όλο και περισσότερο οι νέοι Βρετανοί

Αυτές οι δυσκολίες, πέραν του αντίκτυπου στην προσωπική ζωή των νέων, έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην επαγγελματική διαδρομή τους, τα εισοδήματά τους και επιπτώσεις στους εργοδότες και τα οικονομικά του Κράτους, συνεχίζει η Resolution Foundation.

Φυτοφάρμακα συνδέονται με κρούσματα Πάρκινσον στις Δυτικές ΗΠΑ

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Οι ασθενείς γίνονται όλο και λιγότερο ικανοί να ελέγχουν το σώμα τους, υποφέροντας από τρόμο, δυσκαμψία στα πόδια και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας. 

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα;

Προσβασιμότητα: Ενώ έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην προσβασιμότητα, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ένταξη.