ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος προστάτη: Αυξάνει τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής

Καρκίνος προστάτη: Αυξάνει τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής

Καρκίνος προστάτη: Αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών και δυνητικά θανατηφόρων θρόμβων στους άνδρες κατά περίπου 50%, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Όλοι οι καρκινοπαθείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ), έναν επικίνδυνο αλλά θεραπεύσιμο θρόμβο στις φλέβες που είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν φλεβική θρομβοεμβολή, σημείωσαν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου στο διαδικτυακό περιοδικό BMJ Open.

Υπό το πρίσμα των σημαντικών βελτιώσεων στη φροντίδα του καρκίνου του προστάτη την τελευταία δεκαετία, οι ερευνητές ήθελαν να επανεκτιμήσουν τον κίνδυνο ΦΘΕ σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφανίζεται τους πρώτους έξι μήνες μετά τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, ανακάλυψαν. «Οι γιατροί που θεραπεύουν άνδρες με καρκίνο του προστάτη θα πρέπει να γνωρίζουν την αξιοσημείωτη αύξηση του κινδύνου ΦΘΕ στους άνδρες, ιδιαίτερα τους πρώτους έξι μήνες μετά τη διάγνωση, για να διασφαλίσουν την έγκαιρη διάγνωση της θρομβοεμβολής», σημειωσε η Yanina Lenz, από την Bayer AG στο Βερολίνο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για τα έτη 2007-2017 από τη Σουηδία για να αξιολογήσουν τα ποσοστά ΦΘΕ μεταξύ περισσότερων από 92.000 ανδρών με καρκίνο του προστάτη και σε μια ομάδα σύγκρισης περισσότερων από 466.000 ανδρών χωρίς τη νόσο. Διαπίστωσαν ότι το 3,2% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη ανέπτυξαν ΦΘΕ μέσα σε περίπου πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου, σε σύγκριση με το 2,1% των ανδρών στην ομάδα σύγκρισης. Αυτό σημαίνει ότι περίπου επτά στους 1.000 άνδρες με καρκίνο του προστάτη θα εμφάνιζαν ΦΘΕ κάθε χρόνο, σε σύγκριση με περίπου τέσσερις στους 1.000 άνδρες χωρίς καρκίνο προστάτη.

Αφού συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θρομβοεμβολής– όπως οι καρδιακές παθήσεις — οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο ΦΘΕ τα πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου σε σχέση με εκείνους της ίδιας ηλικίας χωρίς καρκίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος προστάτη: Οι μαύροι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν θεραπεία υψηλής τεχνολογίας

Μπορεί να προληφθεί 100% ο καρκίνος;

Βακτήρια στα ούρα θα μπορούσαν να διαγνώσουν τον καρκίνο του προστάτη

Η καρκινική γενετική στην υπηρεσία της στοχευμένης θεραπείας

Αναλύοντας τη Γενετική του Καρκίνου με στόχο την ανάπτυξη πιο στοχευμένης θεραπείας

5 βακτήρια που συνδέονται με τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος ιός προκαλεί ανησυχία στην Κίνα – 35 άτομα θετικά με πιθανή μετάδοση από ζώο

Στη συγκεκριμένη μελέτη αναφέρεται πως «δεν υπήρχε στενή επαφή ή κοινό ιστορικό έκθεσης μεταξύ των ασθενών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μόλυνση στον ανθρώπινο πληθυσμό μπορεί να είναι σποραδική.

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Αποτροπή/πρόληψη ρήξεις πρόσθιου χιαστού

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα.

Η ξηρασία αναγκάζει την επανεξέταση της χρήσης του νερού στην Ισπανία

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ υιοθέτησε ένα στρατηγικό σχέδιο τον περασμένο μήνα για την προσαρμογή του συστήματος διαχείρισης του νερού της Ισπανίας στις «επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.