ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος προστάτη: Οι μαύροι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν θεραπεία υψηλής τεχνολογίας

Καρκίνος προστάτη: Οι μαύροι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν θεραπεία υψηλής τεχνολογίας

Καρκίνος προστάτη: Η χρήση μιας θεραπείας καρκίνου με ακτινοβολία υψηλής τεχνολογίας που ονομάζεται θεραπεία δέσμης πρωτονίων (PBT) έχει αυξηθεί συνολικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι μαύροι ασθενείς τη λαμβάνουν λιγότερο συχνά από τους λευκούς, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Η παραδοσιακή θεραπεία με ακτινοβολία βασίζεται σε φωτόνια, αλλά το PBT χρησιμοποιεί πρωτόνια για να μεταφέρει δέσμες υψηλής ενέργειας με μεγαλύτερη ακρίβεια στους όγκους και να μειώσει τη βλάβη στον περιβάλλοντα υγιή ιστό. Η ΑΒΤ μπορεί να είναι καλύτερη από την παραδοσιακή ακτινοθεραπεία για όγκους με περίπλοκη ανατομία, όγκους που περιβάλλονται από ευαίσθητους ιστούς και παιδικούς καρκίνους.

Για να αξιολογήσουν τη χρήση του PBT στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 6 εκατομμύρια ασθενείς στην Εθνική Βάση Δεδομένων για τον Καρκίνο. Διαπίστωσαν ότι η συνολική χρήση PBT για νεοδιαγνωσθέντες καρκίνους αυξήθηκε από 0,4% το 2004 σε 1,2% το 2018. Η ιδιωτική κάλυψη ήταν ο πιο κοινός τύπος ασφάλισης μεταξύ των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με PBT για συνιστώμενους καρκίνους, ενώ η Medicare ήταν η πιο κοινή ασφάλιση μεταξύ ασθενών που έλαβαν θεραπεία με PBT για καρκίνους για τους οποίους η αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι μαύροι ασθενείς ήταν λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε θεραπεία με PBT από τους λευκούς ασθενείς (0,3% έναντι 0,5%), ειδικά για καρκίνους για τους οποίους συνιστάται η PBT έναντι της παραδοσιακής ακτινοθεραπείας. Στην πραγματικότητα, αυτή η φυλετική ανισότητα διευρύνθηκε καθώς ο αριθμός των εγκαταστάσεων που προσφέρουν PBT αυξήθηκε και η διαφορά δεν εξαφανίστηκε αφού οι ερευνητές υπολόγισαν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή τον τύπο ασφάλισης υγείας.

Οι μελέτες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open.

«Διαπιστώσαμε ότι η χρήση PBT αυξήθηκε σε εθνικό επίπεδο μεταξύ 2004 και 2018 για όλους τους επιλέξιμους καρκίνους, ειδικά για τους καρκίνους για τους οποίους το PBT είναι η συνιστώμενη θεραπεία ακτινοβολίας», δήλωσε η Leticia Nogueira, επικεφαλής συγγραφέας και των δύο μελετών, που είναι ερευνήτρια υπηρεσιών υγείας στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

«Ιδιαίτερα ανησυχητικό, ωστόσο, ήταν ότι τα ευρήματά μας έδειξαν επίσης ότι οι φυλετικές ανισότητες αυξήθηκαν καθώς η διαθεσιμότητα PBT αυξήθηκε στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Nogueira. «Τα ευρήματά μας, δυστυχώς, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι μαύροι ασθενείς συνεχίζουν να επωφελούνται λιγότερο από την πρόοδο στην ιατρική όπως η PBT, ακόμη και με αυξημένη διαθεσιμότητα συνιστώμενων τρόπων θεραπείας», είπε η Nogueira. «Θα χρειαστούν άλλες προσπάθειες εκτός από την αύξηση του αριθμού των εγκαταστάσεων που παρέχουν ΑΒΤ για την εξάλειψη αυτών των ανισοτήτων», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί να προληφθεί 100% ο καρκίνος;

Βακτήρια στα ούρα θα μπορούσαν να διαγνώσουν τον καρκίνο του προστάτη

Η καρκινική γενετική στην υπηρεσία της στοχευμένης θεραπείας

Αναλύοντας τη Γενετική του Καρκίνου με στόχο την ανάπτυξη πιο στοχευμένης θεραπείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος ιός προκαλεί ανησυχία στην Κίνα – 35 άτομα θετικά με πιθανή μετάδοση από ζώο

Στη συγκεκριμένη μελέτη αναφέρεται πως «δεν υπήρχε στενή επαφή ή κοινό ιστορικό έκθεσης μεταξύ των ασθενών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μόλυνση στον ανθρώπινο πληθυσμό μπορεί να είναι σποραδική.

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Αποτροπή/πρόληψη ρήξεις πρόσθιου χιαστού

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα.

Η ξηρασία αναγκάζει την επανεξέταση της χρήσης του νερού στην Ισπανία

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ υιοθέτησε ένα στρατηγικό σχέδιο τον περασμένο μήνα για την προσαρμογή του συστήματος διαχείρισης του νερού της Ισπανίας στις «επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.