ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος μαστού: Mελέτη προσδιορίζει ποιες ασθενείς μπορούν να αποφύγουν την ακτινοθεραπεία

Καρκίνος μαστού: Mελέτη προσδιορίζει ποιες ασθενείς μπορούν να αποφύγουν την ακτινοθεραπεία

Καρκίνος μαστού: Οι γυναίκες άνω των 55 ετών με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο μπορεί να μην χρειάζονται ακτινοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση, διαπίστωσε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου McMaster Timothy Whelan και η ομάδα του. 

Συγκεκριμένα, ο Whelan ανέφερε ότι οι γυναίκες 55 ετών και άνω με καρκίνο του μαστού υποτύπου Luminal A και σταδίου ένα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση και ενδοκρινική θεραπεία. [Σημειώνεται ότι όλα τα καρκινώματα του μαστού εξετάζονται για HER-2 και ορμονικούς υποδοχείς κατά τη διάγνωσή τους, και ανάλογα με τα αποτελέσματα ταξινομούνται σε luminal A, luminal B, HER-2 positive και τριπλά αρνητικός (αρνητικός για όλους τους ορμονικούς υποδοχείς και το HER-2)]. Ο Whelan  παρουσίασε έρευνα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο στις 7 Ιουνίου. Η ερευνητική του ομάδα, σε συνεργασία με την ομάδα κλινικής ογκολογίας του Οντάριο στο Hamilton Health Sciences, παρακολούθησε 501 ασθενείς με καρκίνο του μαστού καρκίνο του μαστού υποτύπου Luminal A σταδίου ένα πέντε χρόνια μετά την επέμβαση και διαπίστωσε ότι η υποτροπή του καρκίνου στο στήθος ήταν μόλις 2,3 τοις εκατό χωρίς ακτινοθεραπεία. Ο κίνδυνος που είχαν οι ίδιες ασθενείς να αναπτύξουν νέο καρκίνο του μαστού στον άλλον μαστό, που δεν έλαβε θεραπεία, ήταν 1,9 τοις εκατό.

Ο Whelan είπε ότι αυτή τη στιγμή οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου συνήθως υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία τριών έως πέντε εβδομάδων για να μειώσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης του. Τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι “συναρπαστικά επειδή έχουμε εντοπίσει μια συγκεκριμένη ομάδα ασθενών που μπορούν να αποφύγουν την ακτινοθεραπεία και τις σχετικές παρενέργειές της και ενδεχομένως να αλλάξουν προς το καλύτερο την ιατρική πρακτική γύρω από τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού”, σημείωσε ο ίδιος. Ο Timothy Whelan είναι καθηγητής στο Τμήμα Ογκολογίας στο McMaster και ογκολόγος ακτινοβολίας για το Hamilton Health Sciences. «Η ακτινοθεραπεία έχει σημαντικές πρώιμες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης και του ερεθισμού του δέρματος που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της και καθυστερημένες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως συρρίκνωση και παραμόρφωση του μαστού που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής και πολύ σπάνια πιο σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή ασθένεια και δεύτερους καρκίνους», πρόσθεσε.

“Αν μπορούμε να αποφύγουμε την ακτινοθεραπεία, τόσο το καλύτερο. Δεν απαιτούν όλοι οι καρκίνοι το ίδιο επίπεδο συχνά επεμβατικής θεραπείας. Υπάρχει μια ομάδα καρκίνων του μαστού Luminal A χαμηλού κινδύνου και δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικοί.” Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνολικός κίνδυνος υποτροπής του καρκίνου μετά από χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στον τακτικό μαστογραφικό έλεγχο, τις βελτιωμένες χειρουργικές τεχνικές και τις καλύτερες συστηματικές θεραπείες. Ο Whelan σημείωσε ότι η έρευνά του παρακολουθεί ασθενείς με καρκίνο του μαστού με παραλλαγή του αυλού Α για 10 χρόνια για να μάθει περισσότερα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας χωρίς τη χρήση ακτινοθεραπείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χωρίς προληπτικό έλεγχο καρκίνου εκατομμ. γυναίκες λόγω Covid

Καρκίνος μαστού: Μπορεί η χρήση σουτιέν στο κρεβάτι να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης;

Μελέτη-Η ενσυνειδητότητα ενισχύει τη σεξουαλική υγεία μετά τη θεραπεία καρκίνου

Ημερίδα: Νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία καρκίνου του μαστού & τους γυναικολογικούς καρκίνους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Τηγανητό κοτόπουλο με μέλι

Πρωτεΐνη: Αυτά τα μπούτια κοτόπουλου είναι τραγανά εξωτερικά, απίστευτα τρυφερά και ζουμερά στο εσωτερικό και αλεσμένα με γευστικό γλυκό και πικάντικο ζεστό μέλι!

Εκπληκτική σύνδεση του ανοσοποιητικού με την ανάπτυξη μαλλιών

Ανοσοποιητικό σύστημα: Σε οξείες περιπτώσεις αλωπεκίας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στον ιστό του δέρματος, προκαλώντας απώλεια μαλλιών. Η συνήθης θεραπεία είναι η χρήση γλυκοκορτικοειδών για την αναστολή της ανοσολογικής αντίδρασης στο δέρμα, ώστε να μην συνεχίσουν να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.