Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος και κρέας: Πώς συνδέεται ο καρκίνος με το κόκκινο κρέας

Καρκίνος και κρέας: Πώς συνδέεται ο καρκίνος με το κόκκινο κρέας

Καρκίνος και κρέας: Πώς συνδέεται ο καρκίνος με το κόκκινο κρέας. Με τα χρόνια, οι επιστήμονες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ κόκκινων και μεταποιημένων κρεάτων και καρκίνου. Ωστόσο, εξακολουθούν να επιλέγουν τους μηχανισμούς που οδηγούν αυτήν τη σχέση.


Η διατροφή και οι διατροφικές συνήθειες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, της παχυσαρκίας, του καρκίνου, της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα κόκκινα κρέατα και τα μεταποιημένα κρέατα έλαβαν το καθένα αρκετή προσοχή στο θέμα αυτό. Και τα δύο έχουν εμπλακεί στον κίνδυνο καρκίνου, αλλά το πώς ασκούν την επιρροή τους είναι προς συζήτηση. Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της τελευταίας μελέτης: “Παρόλο που έχουν προταθεί διάφορες μηχανιστικές εξηγήσεις,  δίαιτα υψηλής ενέργειας / λίπους, Ν-νιτροζο, νιτρικά, νιτρώδη άλατα, σίδηρος αίματος,  ενώσεις που παράγονται από μικρόβιο του εντέρου ή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, καμία δεν φαίνεται να είναι ειδική για το κόκκινο κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα.”

Επισημαίνεται ενδεικτικά ότι το Ν-γλυκολυλενοουραμινικό οξύ (Neu5Gc) μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Το Neu5Gc είναι υδατάνθρακας ή ζάχαρη, που περιέχεται σε τρόφιμα που προέρχονται από θηλαστικά και είναι άφθονο σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Εμφανίζεται σε χαμηλά επίπεδα σε ορισμένα ψάρια αλλά απουσιάζει από τα πουλερικά. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν το Neu5Gc, αλλά όταν το καταναλώνουμε, μικρές ποσότητες συσσωρεύονται στις κυτταρικές επιφάνειες. Όταν τα ανοσοκύτταρα συναντούν αυτό το μη ανθρώπινο υλικό, ενεργοποιεί την παραγωγή αντι-Neu5Gc αντισωμάτων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι έχουν ένα ευρύ φάσμα αυτών των αντισωμάτων. Οι επιστήμονες έχουν επίσης βρει στοιχεία ότι η μακροχρόνια έκθεση σε αυτά τα αντισώματα προάγει φλεγμονή και καρκίνο σε ζωικά μοντέλα. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη εντοπίσει οποιαδήποτε σαφή επίδραση της κατανάλωσης προϊόντων θηλαστικών στα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων.

Στη μελέτη, μια ομάδα επιστημόνων – οι περισσότεροι από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, ή το Κέντρο Επιδημιολογίας και Στατιστικής της Σορβόννης στο Παρίσι Cité, στο Bobigny της Γαλλίας – πήραν δεδομένα από την έρευνα NutriNet-Santé. Αυτή η εκτεταμένη έρευνα που διεξήχθη στη Γαλλία στοχεύει στη διερεύνηση των πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ της διατροφής και της υγείας. Στο μέλλον, οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο δείκττους θα γίνει ένα εργαλείο για την εκτίμηση της ποσότητας Neu5Gc στη διατροφή ενός ατόμου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο σχεδιασμό εξατομικευμένων συστάσεων για άτομα με κίνδυνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μύθοι και αλήθειες για την χορτοφαγία

Πώς να αποφύγετε πιθανή σιδηροπενική αναιμία

Η χορτοφαγία εν μέσω πανδημίας

Ποια τρόφιμα εξασθενούν τη μνήμη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρυθμιστής ωορρηξίας και διαχείριση της υπογονιμότητας

Ρυθμιστής ωορρηξίας: Οι γυναικείοι αναπαραγωγικοί ιστοί, όπως η μήτρα και η ωοθήκη, είναι μοναδικοί: Κανένας άλλος ιστός στην ενήλικη ζωή δεν περνάει από έναν παρόμοιο κύκλο δραστικής κατασκευής και αποδόμησης - κάθε μήνα στις γυναίκες και κάθε τέσσερις ημέρες στα ποντίκια.

Καρκίνος εντέρου και πώς εξαπλώνεται ταχύτερα στον οργανισμό

Διαπιστώθηκε ότι η χαλάρωση των δεσμών μεταξύ των κυττάρων (εξαιτίας μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια) επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διαπερνούν τους ιστούς και να εισέρχονται στο αίμα ή τη λέμφο, διευκολύνοντας την αποδημία

Αυτές είναι οι πιο σοβαρές επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών

Διατροφικές διαταραχές: Οι διαταραχές διατροφής, όπως η ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία, αποτελούν σοβαρές ψυχικές καταστάσεις που επηρεάζουν όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχική υγεία των ατόμων. Αν και οι επιπτώσεις αυτών των διαταραχών

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Μια φυσική ασπίδα κατά της κατάθλιψης

Κουκιά: Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Φροντίστε τη διατροφή σας και δώστε στον οργανισμό σας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται!

Close Icon