ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιακή προσβολή: Τι σημαίνει ο πόνος μετά από καρδιακή προσβολή;

Καρδιακή προσβολή: Τι σημαίνει ο πόνος μετά από καρδιακή προσβολή;

Καρδιακή προσβολή: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αναγνώρισης του πόνου ως σημαντικού παράγοντα κινδύνου για μελλοντική θνησιμότητα μετά από καρδιακή προσβολή.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η εμπειρία πόνου, που δεν σχετίζεται απαραίτητα με την καρδιά, ένα χρόνο μετά από καρδιακή προσβολή θα μπορούσε να αποτελέσει προγνωστικό παράγοντα για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση ενός ατόμου. Η νέα αυτή μελέτη αναδεικνύει τη δυνητική σχέση μεταξύ του πόνου μετά από καρδιακή προσβολή και της αυξημένης πιθανότητας θανάτου εντός των επόμενων οκτώ ετών.

Καρδιακή προσβολή

Η Linda Vixner, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Dalarna της Σουηδίας, εξηγεί ότι ενώ ο πόνος έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και συνολικής θνησιμότητας, η επίδρασή του στον θάνατο μετά από καρδιακή προσβολή δεν έχει διερευνηθεί εκτενώς σε μεγαλύτερες μελέτες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, εξέτασε δεδομένα υγείας από περισσότερους από 18.300 ενήλικες που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, χρησιμοποιώντας το σουηδικό μητρώο SWEDEHEART. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι σχεδόν το 45% των συμμετεχόντων ανέφεραν μέτριο ή ακραίο πόνο ένα χρόνο μετά την καρδιακή προσβολή.

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν μέτριο πόνο είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης των 8,5 ετών σε σύγκριση με εκείνους που δεν ανέφεραν καθόλου πόνο. Επιπλέον, όσοι βίωναν ακραίο πόνο είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την ίδια περίοδο σε σύγκριση με τους επιζώντες από καρδιακή προσβολή που δεν ανέφεραν καθόλου πόνο. Επίμονος και μακροχρόνιος πόνος δηλώθηκε από περίπου 65% των συμμετεχόντων που ανέφεραν πόνο τόσο κατά τη δίμηνη όσο και κατά τη 12μηνη παρακολούθηση.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αναγνώρισης του πόνου ως σημαντικού παράγοντα κινδύνου για μελλοντική θνησιμότητα μετά από καρδιακή προσβολή. Ο έντονος πόνος μπορεί επίσης να εμποδίσει την αποκατάσταση και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που προστατεύουν την καρδιά, όπως η τακτική άσκηση. Ο Vixner προτείνει ότι για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν πόνο, η αντιμετώπιση άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμη.

Τα δεδομένα για τη μελέτη συγκεντρώθηκαν από δίμηνη και μονοετή παρακολούθηση ασθενών που είχαν υποστεί καρδιακά επεισόδια μεταξύ 2005 και 2013 στη Σουηδία. Η εστίαση της μελέτης στον πόνο μετά την καρδιακή προσβολή και οι επιπτώσεις του στη μακροπρόθεσμη επιβίωση ρίχνει φως στην ανάγκη οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου να λαμβάνουν υπόψη τους τα επίπεδα του πόνου όταν συνιστούν θεραπείες και κάνουν προβλέψεις. Η μελέτη υπογραμμίζει περαιτέρω τη σημασία της διαχείρισης του πόνου και της αντιμετώπισης των πιθανών εμποδίων στην ανάρρωση και τη συνολική ευημερία του ασθενούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ βιταμίνης D και ασβεστίου;

Απαιτούνται περισσότεροι πόροι για τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου στους νέους, διαπιστώνει έρευνα

Πώς οι φυτικές στερόλες και στανόλες βελτιώνουν την υγεία;

Υπερτροφές για να αυξήσετε την καλή χοληστερόλη στο αίμα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς το μέλι μπορεί να καταπραΰνει τον βήχα;

Μέλι: Το ακατέργαστο, μη επεξεργασμένο μέλι διατηρεί περισσότερες από τις ευεργετικές του ενώσεις σε σύγκριση με τις εξαιρετικά επεξεργασμένες ποικιλίες που βρίσκονται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

Πώς θα βοηθήσετε στη φροντίδα των ατόμων με άνοια;

Άνοια: Να θυμάστε ότι η φροντίδα της άνοιας είναι ένα ταξίδι που απαιτεί συνεχή προσαρμογή και ευελιξία. Κάθε άτομο με άνοια είναι μοναδικό και οι ανάγκες και οι συμπεριφορές του μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε τη σχέση σας από απόσταση;

Σχέση εξ αποστάσεως: Δίνοντας προτεραιότητα στην επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και τις κοινές εμπειρίες, μπορείτε να διατηρήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον και την αγάπη στη σχέση σας, ανεξάρτητα από τη φυσική απόσταση.

Η ικανότητα των μητέρων να "θυμούνται" προηγούμενες εγκυμοσύνες υποδηλώνει νέες στρατηγικές για την πρόληψη επιπλοκών

Αυτή η επιρροή που συνδέεται με τα εμβρυϊκά κύτταρα βασίζεται στην έρευνα που δημοσίευσαν ο Way και οι συνεργάτες του στο Cell το 2015 και η οποία δείχνει ότι τα παιδιά διατηρούν ένα μικρό απόθεμα κυττάρων που μεταφέρονται από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ονομάζονται μητρικά μικροχιμαιρικά κύτταρα.