ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιακές παθήσεις: Πώς διαφέρει η καρδιοπάθεια σε άνδρες και γυναίκες

Καρδιακές παθήσεις: Πώς διαφέρει η καρδιοπάθεια σε άνδρες και γυναίκες

Καρδιακές παθήσεις: Σε σύγκριση με τον δυτικό κόσμο όπου η συχνότητα της στεφανιαίας νόσου εμφανίζεται μεταξύ 60-65 ετών, ο μέσος όρος ηλικίας στην Ινδική υποήπειρο είναι 50-55 έτη.

Οι άνδρες και οι γυναίκες είναι διαφορετικοί μεταξύ τους από πολλές απόψεις. Όχι μόνο σωματικά, αλλά ακόμη και οι ορμόνες, η μυϊκή μάζα, η δομή των οστών και διάφοροι άλλοι βιολογικοί παράγοντες, διαφέρουν σε άνδρες και γυναίκες. Αυτές οι διαφορές στη φυσική και βιολογική σύνθεση κάνουν επίσης ένα φύλο επιρρεπές σε ορισμένες παθήσεις υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι εξίσου επιρρεπείς σε επιπλοκές που σχετίζονται με την καρδιά, αλλά η μεταγενέστερη επίδραση της πάθησης είναι πιο σοβαρή για τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Ακόμη και τα πρώιμα συμπτώματα της πάθησης είναι διαφορετικά και μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Εδώ θα σας πούμε πώς οι καρδιακές παθήσεις επηρεάζουν διαφορετικά τους άνδρες και τις γυναίκες.

Η διαφορά στη δομή της καρδιάς

Οι δομές της καρδιάς τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Οι καρδιές των γυναικών και οι εσωτερικοί θάλαμοι είναι μικρότεροι σε σύγκριση με τους άνδρες. Επιπλέον, τα τοιχώματα της καρδιάς είναι επίσης πιο λεπτά. Η διακύμανση στη δομή σημαίνει απλώς ότι η καρδιά μιας γυναίκας αντλεί 10 τοις εκατό λιγότερο αίμα από έναν άνδρα. Όταν οι γυναίκες αισθάνονται άγχος, ο καρδιακός τους ρυθμός αυξάνεται και η καρδιά τους αντλεί περισσότερο αίμα, ενώ στην περίπτωση των ανδρών οι αρτηρίες της καρδιάς τους συστέλλονται, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Αυτοί οι δύο βασικοί παράγοντες καθιστούν πιο δύσκολο για τις γυναίκες να αναρρώσουν μετά από καρδιακή προσβολή και απαιτούν επιπλέον φροντίδα. Σύμφωνα με τον Δρ Yugal Kishore Mishra, Επικεφαλής Καρδιολογικών Επιστημών και Επικεφαλής Καρδιοαγγειακού Χειρουργού, HCMCT Manipal Hospital, Dwarka “λόγω της μικρής καρδιάς κάποια θεραπεία όπως η αγγειοπλαστική ή η χειρουργική παράκαμψη γίνεται δύσκολη και προκλητική σε γυναίκες ασθενείς σε σύγκριση με άνδρες”. Όχι μόνο αυτό, οι γυναίκες ασθενείς διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο ρήξης κοιλιακού διαφράγματος, ανάπτυξης ανευρύσματος, ανάπτυξης ανεπάρκειας μιτροειδούς και καρδιακών προσβολών.

Ασθένειες που επηρεάζουν τις γυναίκες

Όταν πρόκειται για ασθένειες, ορισμένες παθήσεις επηρεάζουν μόνο τις γυναίκες λόγω της μοναδικής ορμονικής και βιολογικής σύνθεσης. Ενώ οι άνδρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από καρδιακή προσβολή, οι γυναίκες είναι επιρρεπείς να αναπτύξουν άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις. Καταστάσεις υγείας όπως η ενδομητρίωση, η πολυκυστική νόσος των ωοθηκών, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές τους για καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, εάν υποφέρουν από άλλες μεταβολικές παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή έχουν προβλήματα στον τρόπο ζωής τους, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά αυξάνονται περαιτέρω.

Οι γυναίκες γίνονται επιρρεπείς σε καρδιακές επιπλοκές μετά από μια ορισμένη ηλικία

Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες υποφέρουν από καρδιακή προσβολή αρκετά αργότερα στη ζωή τους. Οι περισσότερες γυναίκες παθαίνουν το πρώτο έμφραγμα μετά την εμμηνόπαυση επειδή η ορμόνη του αναπαραγωγικού οργάνου τα οιστρογόνα τις προστατεύει από οποιαδήποτε πάθηση που σχετίζεται με την καρδιά. Ο παράγοντας ηλικίας μπορεί επίσης να διαφέρει από τη φυλή και τη γεωγραφική περιοχή. “Σε σύγκριση με τον δυτικό κόσμο όπου η συχνότητα της στεφανιαίας νόσου εμφανίζεται μεταξύ 60-65 ετών, ο μέσος όρος ηλικίας στην Ινδική υποήπειρο είναι 50-55 έτη. Άρα, είναι 10 χρόνια νωρίτερα στη χώρα μας σε άνδρες και γυναίκες. σε σύγκριση με το αντίστοιχο”, εξήγησε ο Δρ Mishra. Επεξεργάστηκε περαιτέρω ότι οι νεότερες γυναίκες αναπτύσσουν καρδιαγγειακές παθήσεις αργότερα σε σύγκριση με τους άνδρες σε μικρότερη ηλικία λόγω των ορμονών τους. “Μετά την εμμηνόπαυση, η συχνότητα της στεφανιαίας νόσου μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ίση”, πρόσθεσε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, αναπτύσσουν επίσης άλλες καταστάσεις όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η διαφορά στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

Οι περισσότεροι από εμάς αναγνωρίζουμε τον πόνο στο στήθος ως κοινό σημάδι καρδιακών προβλημάτων και καρδιακών προσβολών. Αλλά αυτό το σύμπτωμα δεν παρατηρείται στις γυναίκες. Η στηθάγχη, που είναι ένας τύπος πόνου στο στήθος, προκαλείται όταν μειώνεται η ροή του αίματος στην καρδιά. Αυτό το σημάδι καρδιακής προσβολής είναι πολύ συχνό στους άνδρες, αλλά ελάχιστα παρατηρείται στην περίπτωση των γυναικών. Εμφανίζουν συμπτώματα που συχνά συγχέονται με τα συμπτώματα άλλων καταστάσεων υγείας, οδηγώντας σε καθυστέρηση στη θεραπεία. Ο πόνος στο σαγόνι, τα στομαχικά προβλήματα και η ζάλη είναι πιο εμφανή συμπτώματα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Self care στις γυναίκες για υγιή καρδιά

Ό,τι ωφελεί την καρδιά, ωφελεί επίσης το μυαλό

Υπερδιπλασιάστηκαν οι νοσηλείες λόγω υπερτασικής κρίσης

Το 40% στις ΗΠΑ αντιμετώπισαν καρδιακά προβλήματα στην Covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Ελιές: Η κατανάλωση ελιών βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου βελτιώνοντας την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Νέα ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα για το μελάνωμα

Το Siteman Cancer Center, που εδρεύει στο Barnes-Jewish Hospital και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, είναι ένα από τα πρώτα κέντρα σε εθνικό επίπεδο που προσφέρει μια πρόσφατα εγκεκριμένη ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα που στοχεύει το μελάνωμα. Οι γιατροί θα χορηγήσουν θεραπεία με διηθητικά λεμφοκύτταρα (TIL) για τη θεραπεία […]

Λαχταριστά κεφτεδάκια με τόνο και πατάτες

Τα κεφτεδάκια με τόνο και πατάτες είναι μια τέλεια συνταγή που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους όταν δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε, γιατί ετοιμάζονται με εύκολα με υλικά που έχουμε πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας.

Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στη ζαχαροπλαστική

Τα αυστηρά διαιτολόγια που αποκλείουν εντελώς την κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας γλυκού, μπορεί να οδηγήσουν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, λόγω της πιθανής υπερκατανάλωσης γλυκών που συχνά προκαλεί η στέρησή τους.