Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κακή διατροφή: Συνδέεται με 14 εκατ. περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2

Κακή διατροφή: Συνδέεται με 14 εκατ. περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2

Κακή διατροφή: Η κακή ποιότητα των υδατανθράκων είναι η κύρια κινητήρια δύναμη του διαβήτη τύπου 2 που αποδίδεται στη διατροφή παγκοσμίως.

Ένα ερευνητικό μοντέλο διατροφικής πρόσληψης σε 184 χώρες, που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts, εκτιμά ότι η κακή διατροφή συνέβαλε σε περισσότερες από 14,1 εκατομμύρια περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 το 2018, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 70% των νέων διαγνώσεων. σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανάλυση, η οποία εξέτασε δεδομένα από το 1990 και το 2018, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τους διατροφικούς παράγοντες που οδηγούν στην επιβάρυνση του διαβήτη τύπου 2 ανά περιοχή του κόσμου.


Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου στο περιοδικό Nature Medicine. Από τους 11 διατροφικούς παράγοντες που εξετάστηκαν, τρεις είχαν μεγάλη συμβολή στην αυξανόμενη παγκόσμια συχνότητα του διαβήτη τύπου 2: η ανεπαρκής πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, η υπερβολική ποσότητα επεξεργασμένου ρυζιού και σιταριού και η υπερκατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Παράγοντες όπως η υπερβολική κατανάλωση χυμού φρούτων και η μη κατανάλωση αρκετών μη αμυλούχων λαχανικών, ξηρών καρπών ή σπόρων, είχαν μικρότερο αντίκτυπο στα νέα κρούσματα της νόσου.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η κακή ποιότητα των υδατανθράκων είναι η κύρια κινητήρια δύναμη του διαβήτη τύπου 2 που αποδίδεται στη διατροφή παγκοσμίως και με σημαντικές διακυμάνσεις ανά χώρα και με την πάροδο του χρόνου», λέει ο ανώτερος συγγραφέας Dariush Mozaffarian, Jean Mayer καθηγητής Διατροφής και κοσμήτορας για την πολιτική στη Σχολή Friedman. «Αυτά τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν κρίσιμους τομείς για εθνική και παγκόσμια εστίαση για τη βελτίωση της διατροφής και τη μείωση των καταστροφικών επιβαρύνσεων του διαβήτη».

Η ερευνητική ομάδα στήριξε το μοντέλο της σε πληροφορίες από την Παγκόσμια Διατροφική Βάση Δεδομένων, μαζί με δημογραφικά στοιχεία πληθυσμού από πολλαπλές πηγές, εκτιμήσεις παγκόσμιας συχνότητας διαβήτη τύπου 2 και δεδομένα για το πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 από πολλές δημοσιευμένες εργασίες. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η κακή διατροφή προκαλεί μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής επίπτωσης του διαβήτη τύπου 2 στους άνδρες έναντι των γυναικών, στους νεότερους έναντι των ηλικιωμένων και στους κατοίκους των πόλεων έναντι της υπαίθρου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περιφερειακά, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και η Κεντρική Ασία —ιδιαίτερα στην Πολωνία και τη Ρωσία, όπου οι δίαιτες τείνουν να είναι πλούσιες σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας και πατάτες— είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 που συνδέονται με τη διατροφή. Η συχνότητα εμφάνισης ήταν επίσης υψηλή στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ειδικά στην Κολομβία και το Μεξικό, γεγονός που αποδόθηκε στην υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, επεξεργασμένου κρέατος και χαμηλή πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως.

«Αν αφεθεί ανεξέλεγκτος, ο διαβήτης τύπου 2 θα συνεχίσει να επηρεάζει την υγεία του πληθυσμού, την οικονομική παραγωγικότητα, την ικανότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και να οδηγεί σε ανισότητες υγείας παγκοσμίως», λέει η συγγραφέας Meghan O’Hearn. «Αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην ενημέρωση των διατροφικών προτεραιοτήτων για τους κλινικούς γιατρούς, τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους παράγοντες του ιδιωτικού τομέα, καθώς ενθαρρύνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές που αντιμετωπίζουν αυτήν την παγκόσμια επιδημία».

Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν υπολογίσει ότι το 40% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως αποδίδονται σε μη βέλτιστη διατροφή, χαμηλότερο από το 70% που αναφέρεται στο έγγραφο Nature Medicine. Η ερευνητική ομάδα αποδίδει αυτό στις νέες πληροφορίες στην ανάλυσή της, όπως η πρώτη συμπερίληψη επεξεργασμένων δημητριακών, που ήταν ένας από τους κορυφαίους παράγοντες που συνέβαλαν στην επιβάρυνση του διαβήτη. και ενημερωμένα δεδομένα για τις διατροφικές συνήθειες με βάση εθνικές διατροφικές έρευνες σε ατομικό επίπεδο και όχι γεωργικές εκτιμήσεις.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η βαριατρική επέμβαση αντιμετωπίζει τη νευρική βλάβη που προξενεί ο διαβήτης

Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της ινσουλίνης έχει μεγάλη σημασία για την παγκόσμια υγεία

Η τεχνολογία για τον διαβήτη δεν μπορεί να περιμένει

Τα μωβ λαχανικά και φρούτα έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι κάνει την ζάχαρη τόσο εθιστική;

Ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι μια από τις πιο εθιστικές ουσίες στη σύγχρονη διατροφή, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τον εγκέφαλό μας μπορεί να συγκριθεί με τον εθισμό που προκαλούν ουσίες όπως η νικοτίνη και η κοκαΐνη.

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Η παγκόσμια αντασφάλιση θεωρείται σταθερή

S&P: Ο συμβουλευτικός ρόλος ενός μεσίτη γίνεται ακόμη πιο κρίσιμος σε περιόδους αβεβαιότητας, βοηθώντας τους πελάτες να πλοηγηθούν σε ασφαλιστικές αποφάσεις σε ένα εξελισσόμενο τοπίο.

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε υπέρταση

Υπέρταση: Η υπέρταση, ή αλλιώς υψηλή αρτηριακή πίεση, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της υπέρτασης και στην πρόληψή της.

Ρυθμιστής ωορρηξίας και διαχείριση της υπογονιμότητας

Ρυθμιστής ωορρηξίας: Οι γυναικείοι αναπαραγωγικοί ιστοί, όπως η μήτρα και η ωοθήκη, είναι μοναδικοί: Κανένας άλλος ιστός στην ενήλικη ζωή δεν περνάει από έναν παρόμοιο κύκλο δραστικής κατασκευής και αποδόμησης - κάθε μήνα στις γυναίκες και κάθε τέσσερις ημέρες στα ποντίκια.

Καρκίνος εντέρου και πώς εξαπλώνεται ταχύτερα στον οργανισμό

Διαπιστώθηκε ότι η χαλάρωση των δεσμών μεταξύ των κυττάρων (εξαιτίας μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια) επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διαπερνούν τους ιστούς και να εισέρχονται στο αίμα ή τη λέμφο, διευκολύνοντας την αποδημία

Close Icon