Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κακή διατροφή: Συνδέεται με 14 εκατ. περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2

Κακή διατροφή: Συνδέεται με 14 εκατ. περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2

Κακή διατροφή: Η κακή ποιότητα των υδατανθράκων είναι η κύρια κινητήρια δύναμη του διαβήτη τύπου 2 που αποδίδεται στη διατροφή παγκοσμίως.


Ένα ερευνητικό μοντέλο διατροφικής πρόσληψης σε 184 χώρες, που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts, εκτιμά ότι η κακή διατροφή συνέβαλε σε περισσότερες από 14,1 εκατομμύρια περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 το 2018, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 70% των νέων διαγνώσεων. σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανάλυση, η οποία εξέτασε δεδομένα από το 1990 και το 2018, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τους διατροφικούς παράγοντες που οδηγούν στην επιβάρυνση του διαβήτη τύπου 2 ανά περιοχή του κόσμου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου στο περιοδικό Nature Medicine. Από τους 11 διατροφικούς παράγοντες που εξετάστηκαν, τρεις είχαν μεγάλη συμβολή στην αυξανόμενη παγκόσμια συχνότητα του διαβήτη τύπου 2: η ανεπαρκής πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, η υπερβολική ποσότητα επεξεργασμένου ρυζιού και σιταριού και η υπερκατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Παράγοντες όπως η υπερβολική κατανάλωση χυμού φρούτων και η μη κατανάλωση αρκετών μη αμυλούχων λαχανικών, ξηρών καρπών ή σπόρων, είχαν μικρότερο αντίκτυπο στα νέα κρούσματα της νόσου.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η κακή ποιότητα των υδατανθράκων είναι η κύρια κινητήρια δύναμη του διαβήτη τύπου 2 που αποδίδεται στη διατροφή παγκοσμίως και με σημαντικές διακυμάνσεις ανά χώρα και με την πάροδο του χρόνου», λέει ο ανώτερος συγγραφέας Dariush Mozaffarian, Jean Mayer καθηγητής Διατροφής και κοσμήτορας για την πολιτική στη Σχολή Friedman. «Αυτά τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν κρίσιμους τομείς για εθνική και παγκόσμια εστίαση για τη βελτίωση της διατροφής και τη μείωση των καταστροφικών επιβαρύνσεων του διαβήτη».

Η ερευνητική ομάδα στήριξε το μοντέλο της σε πληροφορίες από την Παγκόσμια Διατροφική Βάση Δεδομένων, μαζί με δημογραφικά στοιχεία πληθυσμού από πολλαπλές πηγές, εκτιμήσεις παγκόσμιας συχνότητας διαβήτη τύπου 2 και δεδομένα για το πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 από πολλές δημοσιευμένες εργασίες. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η κακή διατροφή προκαλεί μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής επίπτωσης του διαβήτη τύπου 2 στους άνδρες έναντι των γυναικών, στους νεότερους έναντι των ηλικιωμένων και στους κατοίκους των πόλεων έναντι της υπαίθρου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περιφερειακά, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και η Κεντρική Ασία —ιδιαίτερα στην Πολωνία και τη Ρωσία, όπου οι δίαιτες τείνουν να είναι πλούσιες σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας και πατάτες— είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 που συνδέονται με τη διατροφή. Η συχνότητα εμφάνισης ήταν επίσης υψηλή στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ειδικά στην Κολομβία και το Μεξικό, γεγονός που αποδόθηκε στην υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, επεξεργασμένου κρέατος και χαμηλή πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως.

«Αν αφεθεί ανεξέλεγκτος, ο διαβήτης τύπου 2 θα συνεχίσει να επηρεάζει την υγεία του πληθυσμού, την οικονομική παραγωγικότητα, την ικανότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και να οδηγεί σε ανισότητες υγείας παγκοσμίως», λέει η συγγραφέας Meghan O’Hearn. «Αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην ενημέρωση των διατροφικών προτεραιοτήτων για τους κλινικούς γιατρούς, τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους παράγοντες του ιδιωτικού τομέα, καθώς ενθαρρύνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές που αντιμετωπίζουν αυτήν την παγκόσμια επιδημία».

Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν υπολογίσει ότι το 40% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως αποδίδονται σε μη βέλτιστη διατροφή, χαμηλότερο από το 70% που αναφέρεται στο έγγραφο Nature Medicine. Η ερευνητική ομάδα αποδίδει αυτό στις νέες πληροφορίες στην ανάλυσή της, όπως η πρώτη συμπερίληψη επεξεργασμένων δημητριακών, που ήταν ένας από τους κορυφαίους παράγοντες που συνέβαλαν στην επιβάρυνση του διαβήτη. και ενημερωμένα δεδομένα για τις διατροφικές συνήθειες με βάση εθνικές διατροφικές έρευνες σε ατομικό επίπεδο και όχι γεωργικές εκτιμήσεις.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η βαριατρική επέμβαση αντιμετωπίζει τη νευρική βλάβη που προξενεί ο διαβήτης

Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της ινσουλίνης έχει μεγάλη σημασία για την παγκόσμια υγεία

Η τεχνολογία για τον διαβήτη δεν μπορεί να περιμένει

Τα μωβ λαχανικά και φρούτα έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βήχας: Γιατί επιδεινώνεται την νύχτα;

Βήχας: Ο βήχας είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύει ένα απλό κρυολόγημα, αλλεργίες ή πιο σοβαρές παθήσεις του αναπνευστικού. Πολλοί παρατηρούν ότι ο βήχας γίνεται εντονότερος τις βραδινές ώρες

Αυτοεκτίμηση: Έτσι επηρεάζει τις σκέψεις μας

Αυτοεκτίμηση: Η αυτοεκτίμηση είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε και εκτιμούμε τον εαυτό μας, και έχει σημαντική επίδραση στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Μια θετική ή αρνητική αυτοεκτίμηση

Περιοραΐκή δερματίτιδα: Τι είναι και τι πρέπει να προσέξετε

Περιοραΐκή δερματίτιδα: Η περιοραΐκή δερματίτιδα είναι μια κοινή, αλλά συχνά παραγνωρισμένη δερματική πάθηση που εμφανίζεται κυρίως γύρω από το στόμα, ενώ μπορεί να επεκταθεί και γύρω από τη μύτη ή τα μάτια.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Ανασφαλής προσκόλληση: 3 Σημάδια ανασφαλούς προσκόλλησης

Ανασφαλής Προσκόλληση: Η ανασφαλής συναισθηματική προσκόλληση (insecure attachment) αναπτύσσεται συνήθως από τα πρώτα χρόνια της ζωής και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους άλλους στην ενήλικη ζωή.

Βρεφική ανάπτυξη: 6 Πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζατε

Βρεφική ανάπτυξη: Η ανάπτυξη ενός βρέφους είναι ένα μαγικό και γεμάτο εκπλήξεις ταξίδι. Κάθε μήνας φέρνει νέες δεξιότητες, αλλαγές και προκλήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα γεγονότα γύρω από τη βρεφική ανάπτυξη

Ταμπόν μέταλλα: Βαρέα μέταλλα σε ταμπόν και πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Ταμπόν μέταλλα: Το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται τόσο συχνά και εφαρμόζονται σε ένα από τα πιο απορροφητικά σημεία του σώματος καθιστά την έκθεση σε τοξικές ουσίες ιδιαίτερα ανησυχητική.

Close Icon