ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ηπατική ίνωση ορμόνες: Οι ορμόνες έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν την ηπατική ίνωση;

Ηπατική ίνωση ορμόνες: Οι ορμόνες έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν την ηπατική ίνωση;

Ηπατική ίνωση ορμόνες: Η ηπατική ίνωση μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα ηπατικών ασθενειών και επί του παρόντος, δεν υπάρχει ιατρική θεραπεία για τη θεραπεία της.

Η ορμονοθεραπεία μπορεί να σχετίζεται με την εμμηνόπαυση και τη θεραπεία γονιμότητας, αλλά τώρα μια ερευνητική ομάδα υπό την ηγεσία του SDU αναφέρει ότι ορισμένες εντερικές ορμόνες φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση στις διαδικασίες πίσω από το σχηματισμό ουλώδους ιστού στο ήπαρ (ίνωση ήπατος). Η ηπατική ίνωση μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα ηπατικών ασθενειών όπως η σχετιζόμενη με μεταβολική δυσλειτουργία ηπατική νόσο (MASLD) και η σχετιζόμενη με μεταβολική δυσλειτουργία στεατοηπατίτιδα (MASH), και επί του παρόντος, δεν υπάρχει ιατρική θεραπεία για τη θεραπεία της ηπατικής ίνωσης.

Οι γιατροί συχνά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις υποκείμενες αιτίες των ασθενειών, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Αυτές οι θεραπείες όπως και η σωστή διατροφή μπορεί να οδηγήσουν σε βελτιωμένη ηπατική λειτουργία για αρκετά χρόνια, αλλά δεν εξαλείφουν την ίνωση.

Οι διεργασίες που ξεκινούν το σχηματισμό ουλώδους ιστού στο ήπαρ, δηλαδή η ίνωση, είναι κυτταρικές. Στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hepatology, μια Δανική/Αμερικανική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Kim Ravnskjaer από το Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας και το κέντρο αριστείας ATLAS, αναφέρει ότι έχουν βρει άγνωστες στο παρελθόν αλλαγές στο κύτταρο. τύποι που ευθύνονται για το σχηματισμό ίνωσης.

Αυτά είναι τα λεγόμενα αστρικά κύτταρα του ήπατος, που ονομάστηκαν λόγω της αστρικής εμφάνισής τους. “Βρήκαμε έναν τρόπο να αδρανοποιήσουμε αυτά τα κύτταρα και έτσι να σταματήσουμε την ινογόνο διαδικασία. Αυτό μπορεί να προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία για να σταματήσει ο σχηματισμός ουλώδους ιστού”, εξηγεί ο Kim Ravnskjaer. Ένας τρόπος για να απενεργοποιήσετε τα αστρικά κύτταρα είναι να τα εκθέσετε σε ορισμένες εντερικές ορμόνες, ανακάλυψε η ομάδα.

«Έχουμε επικεντρωθεί κυρίως στην εντερική ορμόνη που ονομάζεται vasoactive intestinal polypeptide (VIP), η οποία υπάρχει φυσικά στο έντερο και στους νευρώνες, από όπου απελευθερώνεται όταν τρώμε. Τα αστρικά κύτταρα του ήπατος, ειδικότερα, έχουν υψηλή έκφραση ειδικών υποδοχέων VIP στην επιφάνειά τους. Το VIP διεγείρει την παροχή αίματος στο ήπαρ, αλλά φαίνεται επίσης να κρατά τα αστερικά κύτταρα ανενεργά», λέει ο Kim Ravnskjaer.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εργασία τους θα μπορούσε να προσφέρει τη βάση για τη θεραπεία της ηπατικής ίνωσης. “Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους θεραπείας ασθενών. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κανείς να αναπτύξει συνθετικές ορμόνες σχεδιασμένες να στοχεύουν τους υποδοχείς σε συγκεκριμένα εξειδικευμένα κύτταρα“, προσθέτει ο Ravnskjaer.

Η έρευνα για την ηπατική ίνωση βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως, με πολλές προσπάθειες να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη αποτελεσματικών φαρμάκων. Δυστυχώς, αυτά συχνά συνοδεύονται από σοβαρές παρενέργειες και για το λόγο αυτό δεν εγκρίνονται. «Εάν στοχεύσουμε αυτά τα φάρμακα περισσότερο στις κυτταρικές αλλαγές που έχουμε ανακαλύψει, ίσως μπορέσουμε να αποφύγουμε πολλές από τις παρενέργειες», λέει ο Kim Ravnskjaer.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το διαβητικό λιπώδες ήπαρ;

Τα συμπτώματα της λιπώδους νόσου του ήπατος μπορούν να βλάψουν σοβαρά την καρδιά σας

Αύξηση του εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Α για την πρόληψη θανάτων

Καρκίνος του ήπατος - Παράγοντες κινδύνου και πρόληψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε για υγιή καρδιά;

Υψηλή χοληστερόλη: Με τη σωστή διατροφή και τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την υψηλή χοληστερόλη και να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.