Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ηπατική ίνωση ορμόνες: Οι ορμόνες έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν την ηπατική ίνωση;

Ηπατική ίνωση ορμόνες: Οι ορμόνες έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν την ηπατική ίνωση;

Ηπατική ίνωση ορμόνες: Η ηπατική ίνωση μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα ηπατικών ασθενειών και επί του παρόντος, δεν υπάρχει ιατρική θεραπεία για τη θεραπεία της.

Η ορμονοθεραπεία μπορεί να σχετίζεται με την εμμηνόπαυση και τη θεραπεία γονιμότητας, αλλά τώρα μια ερευνητική ομάδα υπό την ηγεσία του SDU αναφέρει ότι ορισμένες εντερικές ορμόνες φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση στις διαδικασίες πίσω από το σχηματισμό ουλώδους ιστού στο ήπαρ (ίνωση ήπατος). Η ηπατική ίνωση μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα ηπατικών ασθενειών όπως η σχετιζόμενη με μεταβολική δυσλειτουργία ηπατική νόσο (MASLD) και η σχετιζόμενη με μεταβολική δυσλειτουργία στεατοηπατίτιδα (MASH), και επί του παρόντος, δεν υπάρχει ιατρική θεραπεία για τη θεραπεία της ηπατικής ίνωσης.

Οι γιατροί συχνά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις υποκείμενες αιτίες των ασθενειών, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Αυτές οι θεραπείες όπως και η σωστή διατροφή μπορεί να οδηγήσουν σε βελτιωμένη ηπατική λειτουργία για αρκετά χρόνια, αλλά δεν εξαλείφουν την ίνωση.

Οι διεργασίες που ξεκινούν το σχηματισμό ουλώδους ιστού στο ήπαρ, δηλαδή η ίνωση, είναι κυτταρικές. Στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hepatology, μια Δανική/Αμερικανική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Kim Ravnskjaer από το Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας και το κέντρο αριστείας ATLAS, αναφέρει ότι έχουν βρει άγνωστες στο παρελθόν αλλαγές στο κύτταρο. τύποι που ευθύνονται για το σχηματισμό ίνωσης.

Αυτά είναι τα λεγόμενα αστρικά κύτταρα του ήπατος, που ονομάστηκαν λόγω της αστρικής εμφάνισής τους. “Βρήκαμε έναν τρόπο να αδρανοποιήσουμε αυτά τα κύτταρα και έτσι να σταματήσουμε την ινογόνο διαδικασία. Αυτό μπορεί να προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία για να σταματήσει ο σχηματισμός ουλώδους ιστού”, εξηγεί ο Kim Ravnskjaer. Ένας τρόπος για να απενεργοποιήσετε τα αστρικά κύτταρα είναι να τα εκθέσετε σε ορισμένες εντερικές ορμόνες, ανακάλυψε η ομάδα.

«Έχουμε επικεντρωθεί κυρίως στην εντερική ορμόνη που ονομάζεται vasoactive intestinal polypeptide (VIP), η οποία υπάρχει φυσικά στο έντερο και στους νευρώνες, από όπου απελευθερώνεται όταν τρώμε. Τα αστρικά κύτταρα του ήπατος, ειδικότερα, έχουν υψηλή έκφραση ειδικών υποδοχέων VIP στην επιφάνειά τους. Το VIP διεγείρει την παροχή αίματος στο ήπαρ, αλλά φαίνεται επίσης να κρατά τα αστερικά κύτταρα ανενεργά», λέει ο Kim Ravnskjaer.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εργασία τους θα μπορούσε να προσφέρει τη βάση για τη θεραπεία της ηπατικής ίνωσης. “Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους θεραπείας ασθενών. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κανείς να αναπτύξει συνθετικές ορμόνες σχεδιασμένες να στοχεύουν τους υποδοχείς σε συγκεκριμένα εξειδικευμένα κύτταρα“, προσθέτει ο Ravnskjaer.

Η έρευνα για την ηπατική ίνωση βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως, με πολλές προσπάθειες να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη αποτελεσματικών φαρμάκων. Δυστυχώς, αυτά συχνά συνοδεύονται από σοβαρές παρενέργειες και για το λόγο αυτό δεν εγκρίνονται. «Εάν στοχεύσουμε αυτά τα φάρμακα περισσότερο στις κυτταρικές αλλαγές που έχουμε ανακαλύψει, ίσως μπορέσουμε να αποφύγουμε πολλές από τις παρενέργειες», λέει ο Kim Ravnskjaer.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το διαβητικό λιπώδες ήπαρ;

Τα συμπτώματα της λιπώδους νόσου του ήπατος μπορούν να βλάψουν σοβαρά την καρδιά σας

Αύξηση του εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Α για την πρόληψη θανάτων

Καρκίνος του ήπατος - Παράγοντες κινδύνου και πρόληψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα λειτουργικά τρόφιμα να σας κρατήσουν υγιή ή είναι απλώς διαφημιστικά;

Λειτουργικά τρόφιμα: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα σκούρα πράσινα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Αυτοδεκτικότητα, η λεπτή 6η αίσθηση 

Αυτοδεκτικότητα: Όταν είμαστε συντονισμένοι με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις μας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα υποκείμενα κίνητρα και τα πρότυπα συμπεριφοράς μας. Αυτή η αυτογνωσία μας επιτρέπει να απελευθερωθούμε από παλιά πρότυπα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον και να κάνουμε συνειδητές επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τους στόχους μας.

Γλυκοπατάτες: Ο καλύτερος φίλος του παγκρέατός σας

Γλυκοπατάτες: Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία του παγκρέατος. Χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οι γλυκοπατάτες μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας.

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Quiche Lorraine με σπανάκι 

Κις λορέν: Αυτό το Quiche Lorraine με σπανάκι είναι ένα ευέλικτο πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε για οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας.

Close Icon