Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ιός Nipah: Ο ιός Nipah ανιχνεύτηκε σε 9 πολιτείες της Ινδίας και είναι πολύ ανησυχητικό

Ιός Nipah: Ο ιός Nipah ανιχνεύτηκε σε 9 πολιτείες της Ινδίας και είναι πολύ ανησυχητικό

Ιός Nipah: Ο ιός Nipah θεωρείται ένα από τους πιο θανατηφόρους ιούς με τη δυνατότητα να προκαλέσει πανδημία

Ο ιός Nipah θεωρείται ένα από τους πιο θανατηφόρους ιούς με τη δυνατότητα να προκαλέσει πανδημία. Αναγνωρίζοντας την απειλή, το Εθνικό Ινστιτούτο Ιολογίας του Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (ICMR-NIV) που εδρεύει στην Πούνε, διεξήγαγε μια έρευνα σε εθνικό επίπεδο για να ανιχνεύσει τον επιπολασμό του ιού Nipah σε διάφορα μέρη της χώρας. Μέχρι στιγμής, έχει ερευνήσει 14 πολιτείες και δύο εδάφη της Ένωσης, από τα οποία έχουν βρει την παρουσία αντισωμάτων του ιού Nipah σε νυχτερίδες φρούτων σε εννέα πολιτείες και μία επικράτεια της Ένωσης. Συχνά, τα είδη νυχτερίδων φρούτων Pteropus, γνωστά και ως ιπτάμενες αλεπούδες, είναι φορείς του ιού NipahΣύμφωνα με τον Δρ Pragya Yadav, επιστήμονα «F» και επικεφαλής της ομάδας, Maximum Containment Laboratory, ICMR-NIV, τα στοιχεία της κυκλοφορίας του ιού Nipah έχουν βρεθεί από τις πολιτείες Kerala, Tamil Nadu, Karnataka, Goa, Maharashtra, Bihar, West. Βεγγάλη, Ασάμ και Μεγκαλάγια και την επικράτεια της Ένωσης Pondicherry.

Γιατί είναι ανησυχητική η κυκλοφορία του ιού Nipah στις νυχτερίδες;

Σε μολυσμένα άτομα, ο ιός Nipah μπορεί να προκαλέσει οξεία αναπνευστική νόσο και θανατηφόρα εγκεφαλίτιδα (πρήξιμο του εγκεφάλου). Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη λοίμωξη από τον ιό Nipah περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγία (πόνος στους μύες), έμετο, αλλοιωμένη αισθητικότητα, οξεία αναπνευστική δυσχέρεια και σπασμούς.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε ανθρώπους από ζώα (άρρωστους χοίρους και μολυσμένες νυχτερίδες φρούτων), καθώς και μέσω μολυσμένων τροφίμων ή απευθείας από άτομο σε άτομο. Ο ΠΟΥ έχει επίσης επιβεβαιώσει τη μετάδοση του ιού μεταξύ της οικογένειας και των φροντιστών μολυσμένων ασθενών.

Επιδημίες του ιού Nipah στην Ινδία

Στην Ινδία, το πρώτο ξέσπασμα του ιού Nipah σε ανθρώπους εμφανίστηκε στο Siliguri της Δυτικής Βεγγάλης τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2001, το οποίο οδήγησε σε 66 περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων 45 θανάτων. Όμως το ξέσπασμα επιβεβαιώθηκε μόλις το 2006, λόγω έλλειψης διαγνωστικών εξετάσεων. Η Ινδία ανέφερε το δεύτερο ξέσπασμα του ιού Nipah τον Απρίλιο του 2007 στην περιοχή Nadia της Δυτικής Βεγγάλης.

Το τρίτο ξέσπασμα σημειώθηκε στην περιοχή Kozhikode της Κεράλα τον Μάιο του 2018, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 16 από τα 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2019, η Ινδία είδε το τέταρτο ξέσπασμα του ιού Nipah στην περιοχή Ernakulam της Κεράλα. Ωστόσο, υπήρχε μόνο ένα θετικό κρούσμα, με πυρετό και συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλίτιδα, και ο ασθενής επέζησε με υποστηρικτική φροντίδα. Τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2021, επιδημία του ιού Nipah αναφέρθηκε ξανά στο Kozhikode, με ένα κρούσμα θανάτου. Το ICMR-NIV ερεύνησε την πληγείσα περιοχή το 2018 και εντόπισε την παρουσία του ιού Nipah σε νυχτερίδες φρούτων. Ο Δρ Yadav δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας σε εθνικό επίπεδο θα βοηθήσουν στη λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών του ιού Nipah στη χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς οι νυχτερίδες μπορούν να προβλέψουν την επόμενη πανδημία;

Γιατί αυξάνονται οι ασθένειες από τα ζώα προς τον άνθρωπο;

8 ιοί που πρέπει να έχετε κατά νου σύμφωνα με τον ΠΟΥ

9 ασθένειες που κρατούν ξύπνιους τους επιδημιολόγους τη νύχτα

ΕΟΔΥ: Η ανίχνευση ενός νέου ιού σε εμπύρετα περιστατικά στην Κίνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναδυόμενοι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στο χώρο εργασίας 

Εργασία: Με την άνοδο της απομακρυσμένης εργασίας και της τεχνολογίας που επιτρέπει στους εργαζόμενους να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομα να απομακρυνθούν από την εργασία και να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.

Τι περιλαμβάνεται σε ένα ιταλικό πρωινό;

Ιταλικό πρωινό: Ένα ιταλικό πρωινό, γνωστό ως "colazione", είναι συνήθως μια ελαφριά και απλή υπόθεση σε σύγκριση με πιο περίτεχνα πρωινά που υπάρχουν σε άλλους πολιτισμούς.

Μελέτη σάρωσης εγκεφάλου ρίχνει φως στο μυστήριο της ψυχικής υγείας

Ψύχωση: Μια πρόσφατη μελέτη σάρωσης εγκεφάλου έδωσε πολύτιμες γνώσεις για το περίπλοκο φαινόμενο της ψύχωσης, ρίχνοντας φως σε ένα μακροχρόνιο μυστήριο στην έρευνα για την ψυχική υγεία.

Close Icon