ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πανδημία Covid 19: Ο ιός Nipah μαστίζει την Ασία

Πανδημία Covid 19: Ο ιός Nipah μαστίζει την Ασία

Πανδημία Covid 19: Το ποσοστό θανάτου για τον ιό Nipah είναι έως 75% και δεν έχει εμβόλιο. Ενώ ο κόσμος επικεντρώνεται στο Covid-19, οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν, ότι δεν θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία.

Ο ιός Nipah είναι μία από τις 10 κορυφαίες ασθένειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία. Δεν υπάρχει εμβολιασμός, είναι πολύ θανατηφόρος και υπήρξαν ήδη πολλά κρούσματα στην Ασία. Οι επιστήμονες που μελετούν την ασθένεια πιστεύουν ότι η υπερανάπτυξη και η καταπάτηση στο βιότοπο των νυχτερίδων καθιστά πιθανή μια καινούρια πανδημία.

Η Ασία έχει μεγάλο αριθμό αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών. Οι τροπικές περιοχές έχουν μια πλούσια σειρά βιοποικιλότητας, που σημαίνει ότι φιλοξενούν επίσης μια μεγάλη ομάδα παθογόνων οργανισμών, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ενός νέου ιού. Η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και η αύξηση της επαφής μεταξύ ανθρώπων και άγριων ζώων σε αυτές τις περιοχές αυξάνει επίσης τον παράγοντα κινδύνου.

Σε αυτές περιλαμβάνεται ο ιός Nipah. Οι νυχτερίδες φρούτων είναι ο φυσικός του ξενιστής. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία γιατί δεν υπάρχει θεραπεία… και ένα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας προκαλείται από αυτόν τον ιό», λέει η Supaporn Wacharapluesadee, διευθύντρια του Κέντρου Επιστημών Υγείας και Αναδυόμενων Ασθενειών του Ερυθρού Σταυρού στην Μπανγκόκ. Το ποσοστό θανάτου για το Nipah κυμαίνεται από 40% έως 75%, ανάλογα με το πού συμβαίνει η εστία.

Δεν είναι η μόνη που ανησυχεί. Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξετάζει τον μεγάλο κατάλογο των ασθενειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία, ώστε να αποφασίσουν πώς θα δώσουν προτεραιότητα στα ταμεία έρευνας και ανάπτυξης. Επικεντρώνονται σε εκείνους που έχουν επιδημικό δυναμικό και σε εκείνους για τους οποίους δεν υπάρχουν εμβόλια.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ο ιός Nipah είναι τόσο επικίνδυνος. Η μακρά περίοδος επώασης της νόσου (σύμφωνα με πληροφορίες για 45 ημέρες, σε μία περίπτωση) σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ευκαιρία για έναν μολυσμένο ξενιστή, αγνοώντας ότι είναι ακόμη άρρωστος να τον διαδώσει. Μπορεί να μολύνει ένα ευρύ φάσμα ζώων, καθιστώντας πιθανότερη την εξάπλωσή του. Και μπορεί κανείς να τον κολλήσει είτε μέσω άμεσης επαφής είτε με κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Κάποιος με ιό Nipah μπορεί να εμφανίσει αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο, πόνους και κόπωση και εγκεφαλίτιδα, ένα πρήξιμο του εγκεφάλου που μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και θάνατο. Ασφαλώς, είναι μια ασθένεια που ο ΠΟΥ θα ήθελε να αποτρέψει από τη διάδοση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί COVID για τους ηλικιωμένους άνω των 85

Η Αυστρία εξαιρεί από ταξιδιωτική οδηγία την Ελλάδα

Έφτασε στην Κίνα η ομάδα του ΠΟΥ για να ερευνήσει την αρχή της πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η επίγνωση των συμπτωμάτων των θρόμβων αίματος μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν θεραπεία

Η ευαισθησία ή ο πόνος στο πόδι μπορεί να είναι σύμπτωμα θρόμβου αίματος. Ορισμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβου αίματος.

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθούν στο αδυνάτισμα

Γλυκαιμικός Δείκτης: Πολλοί άνθρωποι αναζητούν τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προκειμένου να περιορίσουν την πείνα τους, να αποφύγουν την υπερκατανάλωση φαγητού και κατ’ επέκταση να αδυνατίσουν. Πράγματι, ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ταμπού των γυναικών στο κρεβάτι

Σεξουαλική Συμπεριφορά: Σε μια εποχή κατά την οποία τα ταμπού για το σεξ είναι λίγα και για πολύ λίγους, και που η σεξουαλική απελευθέρωση αφορά αρκετές φορές ακόμα και εφήβους, φαντάζει «αστείο» να έχουν οι γυναίκες ταμπού που δεν αφορούν στην σεξουαλική τους συμπεριφορά, αλλά ιατρικές καταστάσεις.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Χρόνιο Στρες: Πίσω από τα περισσότερα ψυχο­σωμα­τικά συμπτώματα κρύβεται συνήθως παρατεταμένο χρόνιο στρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Αναστολές ΚΑΔ : Όλα όσα ισχύουν για τον μήνα Απρίλιο

Αναστολές ΚΑΔ : Δείτε, όλα όσα θα ισχύσουν για τις επιχειρήσεις για τις αναστολές Απριλίου και για το ποιες επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή αλλά και αυτές που ανοίγουν και γίνονται πληττόμενες.