Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ιός Nipah: Δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα στην Ινδία λέει ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας

Ιός Nipah: Δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα στην Ινδία λέει ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας

Ο ΠΟΥ καταγράφει τον ιό Nipah ως μία από τις ασθένειες προτεραιότητάς του που αποτελούν "τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία λόγω του επιδημικού τους δυναμικού" και για τις οποίες δεν υπάρχουν "καθόλου ή ανεπαρκή αντίμετρα".

Ιός Nipah: Κανένα νέο κρούσμα του ιού Nipah δεν έχει ανιχνευθεί στην Ινδία από τις 15 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά από ένα ξέσπασμα νωρίτερα μέσα στον μήνα που προκάλεσε δύο θανάτους. Ο ιός Nipah δεν έχει εμβόλιο και το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 40 έως 75 τοις εκατό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανέφερε έξι εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Nipah, συμπεριλαμβανομένων δύο θανάτων, στην περιοχή Kozhikode στο νότιο κρατίδιο Κεράλα. Εκτός από το πρώτο κρούσμα, του οποίου η πηγή μόλυνσης είναι άγνωστη, τα άλλα κρούσματα ήταν οικογενειακές και νοσοκομειακές επαφές του πρώτου, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ενημέρωση για την επιδημία. Μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου είχαν εντοπιστεί 1.288 επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένων επαφών υψηλού κινδύνου και εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα και παρακολούθηση για 21 ημέρες, ανέφερε ο ΠΟΥ. Από τις 12 Σεπτεμβρίου έχουν εξεταστεί 387 δείγματα, εκ των οποίων έξι περιπτώσεις ήταν θετικές για μόλυνση από τον ιό Nipah, ενώ όλα τα υπόλοιπα δείγματα ήταν αρνητικά, ανέφερε ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ. “Από τις 15 Σεπτεμβρίου δεν έχουν εντοπιστεί νέα κρούσματα”, ανέφερε.

Οι νυχτερίδες φρούτων είναι οι φυσικοί ξενιστές του ιού. Μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της επαφής με μολυσμένα ζώα όπως οι νυχτερίδες και οι χοίροι. Ο ιός Nipah μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί από μολυσμένο άτομο, αν και αυτή η οδός είναι λιγότερο συχνή, λέει ο ΠΟΥ. Η περίοδος επώασης -ο χρόνος από τη μόλυνση έως την εμφάνιση των συμπτωμάτων- κυμαίνεται από περίπου τέσσερις έως 14 ημέρες, αλλά έχει αναφερθεί ότι μπορεί να φθάσει και τις 45 ημέρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πυρετό, εμετό και λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις και εγκεφαλίτιδα, μια φλεγμονή του εγκεφάλου, και να οδηγήσουν σε κώμα. Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1998 μετά την εξάπλωσή του μεταξύ χοιροτρόφων στη Μαλαισία. “Αυτό είναι το έκτο κρούσμα του ιού Nipah στην Ινδία από το 2001”, δήλωσε ο ΠΟΥ. Το 2018, τουλάχιστον 17 άνθρωποι πέθαναν μετά από μόλυνση από τον ιό στην Κεράλα. Ο ΠΟΥ καταγράφει τον ιό Nipah ως μία από τις ασθένειες προτεραιότητάς του που αποτελούν “τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία λόγω του επιδημικού τους δυναμικού” και για τις οποίες δεν υπάρχουν “καθόλου ή ανεπαρκή αντίμετρα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ινδία επιβάλλει περιορισμούς μετά τον θάνατο δύο ατόμων από τον ιό Nipah

Δύο αφύσικοι θάνατοι στην Κεράλα από τον ιό Nipah. Τα πάντα για τα συμπτώματα και τη θεραπεία του ιού.

Ο ιός Nipah ανιχνεύτηκε σε 9 πολιτείες της Ινδίας και είναι πολύ ανησυχητικό

Νέος ιός προκαλεί ανησυχία στην Κίνα – 35 άτομα θετικά με πιθανή μετάδοση από ζώο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες είναι οι ιδανικές στασεις σεξ που δεν είναι επίπονες για τους μυς;

Σεξ στάσεις: Η διατήρηση μιας ενεργούς σεξουαλικής ζωής είναι μια σημαντική πτυχή της συνολικής ευεξίας, αλλά είναι σημαντικό να αποφύγετε μυϊκές καταπονήσεις και τραβήγματα που μπορεί να προκύψουν από άβολες ή επίπονες στάσεις.

Τι είναι το Hangxiety και 6 συμβουλές για να το ξεφορτωθείτε 

Hangxiety: Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που βιώνουν πολλά άτομα που επιδίδονται στο αλκοόλ, καθώς το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τις φυσικές συνήθειες ύπνου του σώματος και να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να συμβάλει σε συναισθήματα άγχους και δυσφορίας.

Εγκεφαλικοί μηχανισμοί πίσω από την αισθητηριακή υπερευαισθησία του αυτισμού 

Οι ερευνητές εστίασαν στην αμυγδαλή, μια βασική περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του φόβου και του άγχους, τα οποία συνδέονται συνήθως με την αισθητηριακή υπερευαισθησία στη ΔΑΦ.

Είναι καλό για την υγεία να καταναλώνουμε σπόρους από καρπούζι;

Σπόροι καρπουζιού: Οι σπόροι καρπουζιού είναι γεμάτοι οφέλη για την υγεία καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, μονοακόρεστων λιπαρών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C.

Είναι πραγματικά υγιεινή η βίγκαν διατροφή για το κατοικίδιό σας;

Vegan σκύλοι: Το πιο σημαντικό πράγμα για την υγεία του σκύλου είναι η δίαιτα να διαμορφώνεται σωστά, ώστε να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με τεκμηριωμένες οδηγίες.

1 στους 5 ερωτηθέντες παραδέχεται ότι λέει ψέματα στις ασφαλιστικές αιτήσεις

 Η οικονομική πίεση είναι ο κύριος λόγος που πάνω από το 21% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αισθάνονται την ανάγκη να λένε ψέματα στις αιτήσεις τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Close Icon