Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η μείωση του νατρίου μειώνει την αρτηριακή πίεση σε μόλις μία εβδομάδα

Η μείωση του νατρίου μειώνει την αρτηριακή πίεση σε μόλις μία εβδομάδα

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσω της διατροφικής μείωσης του νατρίου μπορεί να επιτευχθεί με ασφάλεια και γρήγορα μέσα σε μία εβδομάδα.

Η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου κατά περίπου 4.000 mg/ημέρα μείωσε σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση σε περισσότερο από το 70% των ενηλίκων, ηλικίας 50 έως 75 ετών, σε μόλις μία εβδομάδα σε σύγκριση με τη συνήθη δίαιτά τους, σύμφωνα με την όψιμη επιστήμη που παρουσιάστηκε σήμερα στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία 2023. Η συνάντηση είναι μια κορυφαία παγκόσμια ανταλλαγή των τελευταίων επιστημονικών προόδων, της έρευνας και των ενημερώσεων κλινικής πρακτικής που βασίζονται σε στοιχεία στην καρδιαγγειακή επιστήμη. Το πλήρες χειρόγραφο δημοσιεύεται επίσης ταυτόχρονα σήμερα στο The Journal of the American Medical Association.

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η πιο κοινή χρόνια πάθηση στον κόσμο και για την πλειοψηφία των ενηλίκων, η διαιτητική πρόσληψη νατρίου επηρεάζει την αρτηριακή πίεση», δήλωσε ο Deepak K. Gupta, M.D., M.S.C.I., FAHA, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και διευθυντής του Vanderbilt Translational and Clinical Cardiovascular Research Center στο τμήμα καρδιαγγειακής ιατρικής στο Vanderbilt University Medical Center, στο Nashville, Tennessee. «Ωστόσο, οι διατροφικές συστάσεις νατρίου συζητούνται εν μέρει λόγω της μεταβλητότητας στην απόκριση της αρτηριακής πίεσης στην κατανάλωση νατρίου από τα τρόφιμα».

Οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων κατά τη συνήθη δίαιτά τους και στη συνέχεια διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή σε αυτούς τους ίδιους συμμετέχοντες για να καταλάβουν πώς η διακύμανση του διατροφικού νατρίου μεταξύ της πρόσληψης υψηλότερης και χαμηλής πρόσληψης νατρίου μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στην αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 200 ενήλικες, ηλικίας 50-75 ετών, από τη μελέτη Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) καθώς και άλλα άτομα. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν είτε σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο με 2.200 mg νατρίου που προστίθεται στη συνήθη ημερήσια δίαιτά τους είτε σε δίαιτα χαμηλή σε νάτριο με συνολικά 500 mg νατρίου ημερησίως για μία εβδομάδα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες άλλαξαν την αντίθετη δίαιτα για μία εβδομάδα. Η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μετρήθηκε σε μια περίοδο 24 ωρών την τελευταία ημέρα κάθε δίαιτας.

Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι μια εβδομάδα δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο μείωσε σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση σε σχεδόν το 75% των ενηλίκων. Πρόσθετα αποτελέσματα:

  • Οι διάμεσες μετρήσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης ήταν 125-, 126- και 119-mm Hg για τη συνήθη δίαιτα, υψηλή και χαμηλή σε νάτριο, αντίστοιχα.
  • Η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε σημαντικά κατά 7-8 mm Hg για τους συμμετέχοντες ενώ ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στην ομάδα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και κατά 6 mm Hg σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τη συνήθη δίαιτά τους. Αυτές οι μειώσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης είναι συγκρίσιμες με τις μειώσεις που επιτυγχάνονται με ένα κοινό φάρμακο πρώτης γραμμής για την υπέρταση.
  • Η συνήθης δίαιτα για τα περισσότερα άτομα ήταν ήδη πολύ υψηλή σε νάτριο σε περίπου 4.500 mg/ημέρα. Η συστολική αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων δεν ήταν σημαντικά μεγαλύτερη με τη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο σε σύγκριση με τη συνήθη δίαιτα.
  • Αντίθετα, η επιστροφή σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο αύξησε την αρτηριακή πίεση όταν ξεκινούσε από το σημείο αναφοράς με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσω της διατροφικής μείωσης του νατρίου μπορεί να επιτευχθεί με ασφάλεια και γρήγορα μέσα σε μία εβδομάδα», είπε ο Gupta. «Η μελέτη μας υποστηρίζει επίσης τη θέση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας ότι η κατανάλωση περίσσειας νατρίου πέρα από τα συνιστώμενα επίπεδα σχετίζεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης». Επιπλέον, η επίδραση της μείωσης του διατροφικού νατρίου στην αρτηριακή πίεση ήταν συνεπής σε άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, υψηλή αρτηριακή πίεση που έλαβαν θεραπεία και υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς θεραπεία.

«Αυτό ενισχύει τη σημασία των μειώσεων στη διατροφική πρόσληψη νατρίου για να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ακόμη και μεταξύ ατόμων που λαμβάνουν ήδη φάρμακα για την υπέρταση», είπε ο Gupta. «Όπως κάθε σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία για τους περισσότερους ανθρώπους, οποιαδήποτε μείωση νατρίου από την τρέχουσα συνηθισμένη δίαιτα είναι πιθανώς καλύτερη από καμία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές για να διαχειριστείτε έξυπνα τον διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση

Ο συνδυασμός αλατιού και ζεστού νερού είναι καλός για την υγεία;

Tips για να ξεφύγετε από τις τοξίνες

Πώς επηρεάζεται ένα έμβρυο από τη διατροφή της μητέρας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση ψυχωσικών διαταραχών

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Ανθρώπινη Πρωτεΐνη - Ελπίδα για μελλοντικές μη εθιστικές θεραπείες πόνου

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστήρια των βιολογικών μας μηχανισμών, μελέτες όπως αυτή δείχνουν πώς η εξελικτική βιολογία και η σύγχρονη φαρμακολογία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των πιεστικών ιατρικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Συνταγή που περιλαμβάνει ψητό κοτόπουλο

Ψητό κοτόπουλο: Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο πιάτο που μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, με τον καθένα να αναδεικνύει μοναδικές γεύσεις και υφές.

Πώς η οδήγηση μππορεί και να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Οδήγηση ψυχική: Η οδήγηση, ενώ συχνά θεωρείται ως μια δραστηριότητα ρουτίνας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τη διάθεση, τα επίπεδα άγχους και τη συνολική ευεξία.

Δροσιστικό ρόφημα με καφέ, σοκολάτα και πάγο

Δροσιστικό ρόφημα: Η δημιουργία ενός δροσιστικού ποτού με σοκολάτα καφέ είναι ένας απολαυστικός τρόπος για να συνδυάσετε τις πλούσιες γεύσεις του καφέ και της σοκολάτας με τη δροσιά του πάγου

Μπορεί το μηνιγγίωμα να αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία;

Μινιγγίωμα ακτινοθεραπεία: Τα μηνιγγιώματα είναι γενικά βραδέως αναπτυσσόμενοι όγκοι που προέρχονται από τις μήνιγγες, τα προστατευτικά στρώματα που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Close Icon