Επιστημονικά Νέα

Τα αντισώματα στο αγελαδινό γάλα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου

Τα αντισώματα στο αγελαδινό γάλα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου

Η ευαισθησία σε κοινά τροφικά αλλεργιογόνα, όπως το αγελαδινό γάλα και τα φιστίκια, θα μπορούσε να είναι μια σημαντική και προηγουμένως μη εκτιμηθείσα αιτία καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα – και ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακό θάνατο περιλαμβάνει άτομα χωρίς εμφανείς τροφικές αλλεργίες.

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology που περιγράφει αναλύσεις με επικεφαλής την Corinne Keet, MD, Ph.D., καθηγητή παιδιατρικής αλλεργίας και ανοσολογίας στο Τμήμα Παιδιατρικής του UNC δύο διαχρονικών μελετών, οι συγγραφείς δείχνουν ότι τα άτομα που παρήγαγαν Τα αντισώματα IgE στο αγελαδινό γάλα και άλλες τροφές διέτρεχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

Αυτό ίσχυε ακόμη και όταν λαμβάνονταν υπόψη οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Ο ισχυρότερος δεσμός ήταν για το αγελαδινό γάλα, αλλά η IgE με άλλα αλλεργιογόνα όπως τα φιστίκια και οι γαρίδες ήταν επίσης σημαντική μεταξύ εκείνων που τρώνε τα τρόφιμα.

Αυτό το ανησυχητικό εύρημα αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά που τα αντισώματα IgE σε κοινά τρόφιμα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας, αναφέρουν οι ερευνητές. Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν οριστικά ότι τα αντισώματα των τροφίμων προκαλούν αυξημένο κίνδυνο, αλλά η εργασία βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες που συνδέουν την αλλεργική φλεγμονή και τις καρδιακές παθήσεις.

«Οι άνθρωποι που είχαν ένα αντίσωμα που ονομάζεται IgE σε τροφές που τρώνε τακτικά φαινόταν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή νόσο», δήλωσε ο Keet, ο οποίος είναι ο αντίστοιχος συγγραφέας της εργασίας. «Μας εξέπληξαν αυτά τα ευρήματα γιατί είναι πολύ συνηθισμένο να έχουμε IgE στα τρόφιμα (περίπου το 15% των Αμερικανών ενηλίκων έχουν IgE σε κοινά τροφικά αλλεργιογόνα) και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα όταν τρώνε το φαγητό. Ως αλλεργιολόγοι, Η σκέψη μας ήταν ότι δεν είναι σημαντικό αν οι άνθρωποι έχουν IgE στα τρόφιμα, εφόσον δεν έχουν συμπτώματα όταν τρώνε το φαγητό», είπε.

Αυτή η έρευνα χρησιμοποίησε δύο μεθόδους για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ της ευαισθητοποίησης της IgE στα τρόφιμα και της καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 4.414 ενήλικες που συμμετείχαν στην National Health and Examination Survey (NHANES) και 960 συμμετέχοντες στην τοποθεσία Wake Forest της κοόρτης Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA).

Οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν στο MESA από το 2000–2002 και παρακολουθήθηκαν για έως και 19 χρόνια. Οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν στο NHANES από το 2005 έως το 2006 και παρακολουθήθηκαν δεδομένα για τη θνησιμότητα έως και 14 ετών. Η συνολική και ειδική IgE μετρήθηκε στο αγελαδινό γάλα, το αυγό, το φιστίκι, τις γαρίδες και μια ομάδα αεροαλλεργιογόνων για την ομάδα NHANES. Στην ομάδα MESA μετρήθηκαν IgE στο αγελαδινό γάλα, το φιστίκι και τα ακάρεα σκόνης.

Στις NHANES καταγράφηκαν 229 θάνατοι από καρδιαγγειακά και αναφέρθηκαν επίσης 960 θάνατοι από MESA. Η ευαισθητοποίηση του γάλακτος συσχετίστηκε ιδιαίτερα τόσο στο NHANES όσο και στο MESA. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η ευαισθητοποίηση των τροφίμων στις γαρίδες και τα φιστίκια ήταν και οι δύο πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συσχετισμοί στα ευρήματα σχετίζονται με την ευαισθητοποίηση των τροφίμων και όχι με την κλινική αλλεργία. Αν και οι ερευνητές δεν είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την κλινική τροφική αλλεργία σε καμία από τις δύο ομάδες, αναμένουν ότι τα άτομα που αναφέρουν ότι έτρωγαν τακτικά ένα τροφικό αλλεργιογόνο στα ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής δεν εμφάνιζαν συμπτώματα τροφικής αλλεργίας.

Έτσι, τα ευρήματα που έδειξαν πώς οι συσχετισμοί ενισχύθηκαν όταν οι ερευνητές απέκλεισαν όσους απέφευγαν το φαγητό υποδηλώνουν ότι αυτά τα ευρήματα ήταν πιο σχετικά με εκείνους που δεν είχαν διαγνωστεί με τροφική αλλεργία. Ο Keet λέει ότι τα αποτελέσματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν αυτά τα φαινομενικά μη αλλεργικά άτομα μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες από την κατανάλωση τροφίμων στα οποία είναι ευαισθητοποιημένα.

Η μελέτη αναφέρει ότι εκτός από δύο πρόσφατες αναφορές που συνδέουν την IgE με το ασυνήθιστο αλλεργιογόνο υδατάνθρακα alpha-gal με τη στεφανιαία νόσο, η καρδιαγγειακή νόσος δεν είχε προηγουμένως αναγνωριστεί ως μακροπρόθεσμη επιπλοκή της ευαισθητοποίησης των τροφίμων. Ωστόσο, υπάρχουν τώρα ουσιαστικές ενδείξεις για τη σημασία των ανοσολογικών οδών αλλεργικού τύπου στη φυσιολογική καρδιακή φυσιολογία και στις καρδιακές παθήσεις.

Επειδή η ανακάλυψη της σχέσης μεταξύ της ευαισθητοποίησης του γάλακτος με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα είναι νέα, ο Keet λέει ότι υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να διερευνηθούν όσον αφορά τη σημασία της ευαισθητοποίησης των τροφίμων και της διατροφής στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα σχετικά με το πώς η ευαισθητοποίηση σε κοινά αλλεργιογόνα τροφίμων σχετίζεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις», είπε. «Ενώ αυτή η μελέτη παρέχει καλές ενδείξεις για μια συσχέτιση μεταξύ της ευαισθητοποίησης σε αυτά τα αλλεργιογόνα και του θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να καταλάβουμε εάν αυτή είναι μια αιτιολογική σχέση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αποκαλύπτοντας τα μυστήρια της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα στα παιδιά

Το αγελαδινό ή το κατσικίσιο γάλα είναι καλύτερο;

Portoflio diet: Η δίαιτα του Χάρβαρντ συνδέεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς

Πώς το άγχος οδηγεί σε προβλήματα καρδιάς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.