Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Portoflio diet: Η δίαιτα του Χάρβαρντ συνδέεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς

Portoflio diet: Η δίαιτα του Χάρβαρντ συνδέεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς

Όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα Portfolio είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν μια τυπική δίαιτα.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας και διατροφής λένε ότι πρέπει να τονίσουν μια λιγότερο γνωστή δίαιτα που έχει δείξει σε μια μακροχρόνια μελέτη ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Αναπτύχθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η «δίαιτα Portfolio» συνδυάζει μια σειρά από πρότυπα υγιεινής διατροφής και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τροφών που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη. Αν και δεν είναι τόσο γνωστή όσο η μεσογειακή διατροφή, για παράδειγμα, υπάρχει κάποια επικάλυψη με ορισμένα από τα πιο καθιερωμένα διατροφικά πρότυπα.

Όσοι ακολουθούν τη δίαιτα Portfolio συνιστάται να αντικαταστήσουν το κόκκινο κρέας με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Επίσης ενθαρρύνονται να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως πλιγούρι βρώμης και ξηρούς καρπούς που περιέχουν υγιή λίπη. Η δίαιτα Portfolio επικεντρώνεται περισσότερο σε φυτικά τρόφιμα σε σύγκριση με άλλα διατροφικά προγράμματα.

Ο δημιουργός Dr David J.A. Ο Jenkins είπε: «Θέλουμε οι άνθρωποι να εξετάσουν τους συνδυασμούς τροφών – σε πραγματικές δίαιτες για πραγματικούς ανθρώπους στον πραγματικό κόσμο – που θα αποφέρουν, όπως και στον οικονομικό κόσμο, μια σειρά από οφέλη που σταθμίζουν τη μείωση μιας σειράς κινδύνων». Ο κύριος στόχος της δίαιτας χαρτοφυλακίου είναι η βελτίωση της υγείας της καρδιάς και όχι η απώλεια βάρους. Η ομάδα πίσω από την ανάπτυξή της μελέτησε δεδομένα από ανθρώπους που ακολούθησαν τη δίαιτα για 30 χρόνια, στην πρώτη μακροχρόνια μελέτη του είδους της.

Διαπίστωσαν ότι όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα Portfolio είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν μια τυπική δίαιτα. Η έρευνά τους περιελάμβανε περισσότερους από 210.000 επαγγελματίες υγείας που συμμετείχαν σε τρεις ξεχωριστές εθνικές μελέτες που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980 για την αξιολόγηση παραγόντων κινδύνου για σοβαρές ασθένειες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ολοκληρωμένα ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες κάθε τέσσερα χρόνια για 30 χρόνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα πλάσματος αίματος και ανακάλυψαν ότι η δίαιτα χαρτοφυλακίου συσχετίστηκε με λιγότερη φλεγμονή στο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στένωση των αρτηριών λόγω της συσσώρευσης επιβλαβών πλακών που περιέχουν την «κακή» χοληστερόλη, LDL. Η περιορισμένη ροή αίματος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ Andrea Glenn, ειδικός σε θέματα διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Μέσω αυτής της έρευνας, διαπιστώσαμε ότι η βαθμολογία της δίαιτας χαρτοφυλακίου συσχετίστηκε σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο τόσο για καρδιακές παθήσεις όσο και για εγκεφαλικό, υπογραμμίζοντας μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μέσω της κατανάλωσης περισσότερων από αυτές τις τροφές που συνιστώνται στη διατροφή».

Η διατροφολόγος Dr Kristina Petersen, από το Penn State University, συνέγραψε τη δήλωση της περασμένης άνοιξης από την American Heart Association, η οποία σημείωσε 10 δημοφιλείς δίαιτες σύμφωνα με τα οφέλη τους για την υγεία της καρδιάς. Η Δρ Petersen είπε ότι η δίαιτα χαρτοφυλακίου δεν μπήκε στη λίστα απλώς και μόνο επειδή «δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη», αλλά συνέχισε λέγοντας: «Πάντα ψάχνουμε τρόπους να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ένας αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ιδιαίτερα της LDL χοληστερόλης.

Δεν είναι μια προσέγγιση όλα ή τίποτα. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη δική σας διατροφή και να κάνετε μερικές μικρές αλλαγές και να δείτε καρδιαγγειακά οφέλη. Επίσης, δεν χρειάζεται να την ακολουθήσετε ως αυστηρή vegan ή χορτοφαγική δίαιτα για να δείτε οφέλη, αλλά όσο περισσότερα τρόφιμα [από τη δίαιτα χαρτοφυλακίου] που τρώτε, τόσο μεγαλύτερη προστασία από τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, όπως είδαμε στο τρέχον μελέτη. Πρέπει να βγάλουμε τη λέξη». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι φύτρες μπρόκολου στην πρώιμη ζωή ασπίδα του εντέρου

Σπόροι Chia ιδανικοί για απώλεια βάρους

Η παχυσαρκία συνδέεται με νευροεκφυλισμό μέσω της αντίστασης στην ινσουλίνη

Πώς η δίαιτα της Μπλε Ζώνης βοηθά στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι περιλαμβάνεται σε ένα ιταλικό πρωινό;

Ιταλικό πρωινό: Ένα ιταλικό πρωινό, γνωστό ως "colazione", είναι συνήθως μια ελαφριά και απλή υπόθεση σε σύγκριση με πιο περίτεχνα πρωινά που υπάρχουν σε άλλους πολιτισμούς.

Τι περιλαμβάνει ένα Κορεάτικο πρωινό;

Κορεάτικο πρωινό: Ένα παραδοσιακό κορεάτικο πρωινό προσφέρει μια απολαυστική ποικιλία από πιάτα που αντικατοπτρίζουν τόσο τη γαστρονομική κληρονομιά της χώρας όσο και την εστίασή της στην ισορροπημένη διατροφή.

Ποια είδη φαγητού βοηθούν στα συμπτώματα των αλλεργιών;

Φαγητό αλλεργία: Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργίας ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τη φλεγμονή και παρέχοντας βασικά θρεπτικά συστατικά.

Όλα τα plant based φαγητά είναι υγιεινά;

Φυτική διατροφή: Τα διατροφικά μοτίβα φυτικής προέλευσης είναι ετερογενή και μπορεί να διαφέρουν ευρέως ως προς τη διατροφική τους σύνθεση, τον τύπο και την ποιότητά τους.

Close Icon