ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Granola πρωινό: Τα λιπαρά της γκρανόλα ενδέχεται να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL

Granola πρωινό: Τα λιπαρά της γκρανόλα ενδέχεται να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL

Granola πρωινό: Καταναλώνοντας γκρανόλα για πρωινό, οι περισσότεροι θεωρούμε πως κάνουμε την πλέον υγιεινή επιλογή. Είναι όμως έτσι ή χρειάζεται να αναθεωρήσουμε;

Η Granola είναι μια δημοφιλής τροφή για πρωινό που διατίθεται σε μια πληθώρα παραλλαγών. Αν και έχει προωθηθεί ως η απόλυτη υγιεινή διατροφική επιλογή, λέγεται ότι είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. Όπως αποδεικνύεται, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Τα κορεσμένα λίπη είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδα της LDL ή τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Γι’ αυτό συνιστάται η αντικατάστασή τους για πρωινό με μια πιο υγιεινή εναλλακτική.

Πότε απειλούμαστε από την υψηλή χοληστερόλη;

Υψηλή χοληστερόλη συμβαίνει όταν η λιπαρή ουσία στο αίμα συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου και διαταράσσει την κανονική κυκλοφορία του αίματος στα μέρη του σώματος. Οι παράγοντες κινδύνου για την υψηλή χοληστερόλη περιλαμβάνουν:

  • πρόσληψη αλκοόλ
  • κάπνισμα
  • διατροφή με πολλά λιπαρά
  • έλλειψη άσκησης

Τα λίπη είναι δύο τύπων, κορεσμένα και ακόρεστα. Και τα δύο μπορεί να είναι επιβλαβή ή ωφέλιμα για την υγεία αντίστοιχα, με βάση την ποσότητα που καταναλώνεται. Και ενώ υπάρχουν μερικά τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά, μετά βίας αντιλαμβανόμαστε πότε θα μπορούσαν να αυξήσουν σιωπηλά τα επίπεδα χοληστερόλης. Όπως για παράδειγμα ένα φαγητό για πρωινό που βρίσκεται σε κάθε τραπέζι κάθε πρωί. Βάσει των συστατικών, αυτή η τροφή για πρωινό μπορεί να περιέχει συστατικά όπως επεξεργασμένα σάκχαρα, συντηρητικά και λάδι καρύδας. Το τελευταίο αν και είναι υγιεινό, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης λόγω της περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λίπη. Αυτά αναφέρει η American Heart Association.

Υπάρχει πιο υγιεινή ποικιλία granola;

Ενώ η granola μπορεί να είναι επιβλαβής για τα επίπεδα χοληστερόλης, με μια συνετή βάση επιλογής τα συστατικά που χρησιμοποιούνται μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά. Κατά την αγορά των δημητριακών πρωινού, προσέξτε τα συστατικά. Επιλέξτε μια ποικιλία granola που δεν περιέχει τρανς λιπαρά – το χειρότερο είδος που αυξάνει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης και μειώνει την κακή χοληστερόλη, λέει η Mayo Clinic. Επιπλέον, προτιμήστε μια ποικιλία που αντιπροσωπεύει το 20 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας φυτικών ινών.

Εάν θέλετε να δώσετε στο μπολ σας με granola μια νότα γλυκύτητας, χρησιμοποιήστε μέλι ή φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα για να αποφύγετε τα τεχνητά εξευγενισμένα γλυκαντικά. Το μέλι συνδέεται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης. Με αυτό τον τρόπο, αυξάνετε το πηλίκο υγείας του γεύματος και μετριάζετε επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι διαλυτές ίνες σε αυτά τα τρόφιμα μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Όταν επιλέγεται προσεκτικά, η γκρανόλα ως πρωινό συνδέεται με καλύτερη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και ένα πιο υγιές έντερο.

Η υψηλή χοληστερόλη, που είναι μια κατάσταση που συνοδεύεται από ελάχιστα εμφανή συμπτώματα, συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου και γίνεται θανατηφόρα. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη προστασία έναντι του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφικά οφέλη από τα μουλιασμένα αμύγδαλα

Protein pancakes: Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια γερή δόση υγιεινής πρωτεΐνης

Τιπς για γεύση και υφή στη διατροφή που σας έχει συστήσει ο καρδιολόγος σας

Όταν η ώρα ύπνου επηρεάζει την αποδοτικότητά σας σύμφωνα με Φινλανδική έρευνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τρεις τρόποι βελτίωσης της φροντίδας του διαβήτη μέσω της τηλεϋγείας

Για παράδειγμα, δεν συνιστώνται επισκέψεις ενώ οδηγείτε ή σε μια μεγάλη ομαδική εκδήλωση. «Ελπίζω ότι τα ευρήματα της μελέτης μας θα πυροδοτήσουν συζήτηση σχετικά με το πώς μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε την τηλεϋγεία και να εκμεταλλευτούμε τις μοναδικές δυνατότητές της για τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών, αντί να προσπαθούμε να επαναλάβουμε την προσωπική επίσκεψη», δήλωσε η Sarah Haynes, επίκουρη καθηγήτρια από το Τμήμα Παιδιατρικής του UC Davis και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Ντομάτες: Η ντομάτα αποτελεί ένα εξαιρετικό λαχανικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης και της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

ΣΚΠ: Σημάδια εμφανίζονται στο αίμα χρόνια πριν από τα συμπτώματα

ΣΚΠ: Σε περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, το σώμα αρχίζει να παράγει ένα διακριτικό σύνολο αντισωμάτων ενάντια στις δικές του πρωτεΐνες χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.