ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γνωστική έκπτωση: 10 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας

Γνωστική έκπτωση: 10 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας

Γνωστική έκπτωση: Εκτός από τη λήψη μέτρων ως άτομα για τη μείωση του κινδύνου άνοιας, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα ως κοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν δίκαιη πρόσβαση σε ένα περιβάλλον και πόρους που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου.

Τα αίτια των διαφορετικών ειδών άνοιας ποικίλλουν, αλλά περίπου το 40% επηρεάζεται από παράγοντες κινδύνου που μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο μέσω των επιλογών του τρόπου ζωής. Δύο νευρολόγοι του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν προσφέρουν 10 συμβουλές για την τροποποίηση αυτών των κινδύνων.

 • Διατηρήστε την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο. Η δρ Judith Heidebrink, νευρολόγος που είναι συν-επικεφαλής του Κλινικού Πυρήνα του Κέντρου Ερευνών για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ του Μίτσιγκαν, συνιστά να στοχεύσετε σε συστολική αρτηριακή πίεση (ο ανώτερος αριθμός) 130 mm Hg ή χαμηλότερη από την ηλικία περίπου των 40 ετών. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου γνωστική εξασθένηση, άνοια, έμφραγμα και εγκεφαλικό.
 • Φροντίστε την ακοή σας. Φοράτε προστατευτικά αυτιών γύρω από τον υπερβολικό θόρυβο για να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας ακοής, προέτρεψε ο διευθυντής του κέντρου Δρ. Χένρι Πόλσον. Χρησιμοποιήστε ακουστικά βαρηκοΐας, εάν χρειάζεται. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που έλαβαν ακουστικό βαρηκοΐας για τη νεοδιαγνωσθείσα απώλεια ακοής τους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας τα επόμενα τρία χρόνια, επεσήμανε.
 • Υποστηρίξτε τις προσπάθειες για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. «Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση – όπως τα αέρια και τα μικρά σωματίδια που εκπέμπονται από αυτοκίνητα και εργοστάσια – με τη γνωστική εξασθένηση και την άνοια», είπε ο Heidebrink. «Ενθαρρυντικά, οι συνεχείς βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας».
 • Αποτρέψτε τους τραυματισμούς στο κεφάλι. Φοράτε κατάλληλο εξοπλισμό όταν παίζετε αθλήματα επαφής, συμπεριλαμβανομένου του κράνους ενώ κάνετε ποδήλατο. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε ζώνη ασφαλείας στα αυτοκίνητα. Ο τραυματισμός στο κεφάλι μπορεί να διαταράξει την κανονική λειτουργία του εγκεφάλου. Επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό εάν νομίζετε ότι έχετε διάσειση ή τραυματικό εγκεφαλικό τραύμα.
 • Μην καπνίζετε ή πίνετε υπερβολικά. Εάν καπνίζετε, κόψτε το, ακόμα κι αν είναι αργότερα στη ζωή σας. Και περιορίστε τη χρήση αλκοόλ. «Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η κατάχρηση αλκοόλ σχετίζεται με βλάβη στον εγκέφαλο και αυξημένο κίνδυνο άνοιας», είπε ο Heidebrink. «Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα φαίνεται πιο ασφαλής».
 • Μείνετε ψυχικά δεσμευμένοι. Βρείτε κάτι που σας αρέσει, είτε παρακολουθείτε ένα μάθημα τοπικά είτε διαδικτυακά, προκαλώντας το μυαλό σας με παζλ και παιχνίδια ή ξεκινώντας ένα νέο χόμπι.
 • Κοινωνικοποιηθείτε. Η επικοινωνία με τους φίλους και την οικογένεια είναι επίσης χρήσιμη, είπε ο Paulson. Γίνετε κοινωνικοί ή επιλέξτε μια κοινωνική δραστηριότητα που έχει νόημα για εσάς, όπως ο εθελοντισμός ή η συμμετοχή σε ομάδες της κοινότητας.
 • Τρώτε σωστά και ασκηθείτε. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά και άσκηση σε όλη τη ζωή, προτείνουν οι γιατροί. Αυτό περιλαμβάνει μια δίαιτα γεμάτη με φρούτα, λαχανικά και υγιή λίπη. Η μεσογειακή διατροφή είναι μια καλή επιλογή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το ανθυγιεινό βάρος, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη και τον διαβήτη, τα οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην άνοια. Πάρτε 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας όλη την εβδομάδα. Ένα γρήγορο περπάτημα ή η οδήγηση ενός σταθερού ποδηλάτου τρεις φορές την εβδομάδα βοηθάει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα.

 • Κοιμηθείτε καλά. Ο ποιοτικός ύπνος δίνει στον εγκέφαλο την ευκαιρία να κλειδώσει τις αναμνήσεις και να αποκτήσει την ικανότητα να μάθει νέες δεξιότητες.
 • Φροντίστε την ψυχική σας υγεία. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει το άγχος. Οι κοινωνικές δραστηριότητες και τα χόμπι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της κατάθλιψης. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν ανησυχείτε για την ψυχική σας υγεία.
  Πολλοί παράγοντες κινδύνου άνοιας επηρεάζουν δυσανάλογα τις εθνοτικές μειονότητες, σημείωσε ο Heidebrink σε δελτίο ειδήσεων του Michigan Medicine.

«Εκτός από τη λήψη μέτρων ως άτομα για τη μείωση του κινδύνου άνοιας, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα ως κοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν δίκαιη πρόσβαση σε ένα περιβάλλον και πόρους που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα πρώτα αποτελέσματα δοκιμής γονιδιακής θεραπείας για την "παιδική άνοια" υπόσχονται πολλά

Η άνοια είναι πλέον η κύρια αιτία επιβάρυνσης για τους ηλικιωμένους Αυστραλούς

Σύνδεση της παχυσαρκίας με τα γονίδια που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο και προκαλεί άνοια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα