Γιατροί

Αποφύγετε τις ιώσεις

Αποφύγετε τις ιώσεις
  Τις ιώσεις της εποχής μπορείτε να τις αποφύγετε με  τις σωστές τροφές . Ποιες είναι αυτές;  Απαντήσεις μας δίνει ο  Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.   Ο  πρωταρχικός και πιο σημαντικός παράγοντας για την θωράκιση του οργανισμού και την προστασία από τις […]

 

Τις ιώσεις της εποχής μπορείτε να τις αποφύγετε με  τις σωστές τροφές . Ποιες είναι αυτές;  Απαντήσεις μας δίνει ο  Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.  

Ο  πρωταρχικός και πιο σημαντικός παράγοντας για την θωράκιση του οργανισμού και την προστασία από τις ιώσεις είναι η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος που επηρεάζεται από την ενεργειακή πρόσληψη.  

  • Οι άνθρωποι που υποσιτίζονται, όπως αυτοί που ακολουθούν διαιτολόγια πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας (<1000 θερμίδες)  παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ιώσεων και γρίπης.
  • Τα παχύσαρκα άτομα φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης γρίπης και ιώσεων.
  • Οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες πολλών παχύσαρκων ατόμων επιβαρύνουν τη  λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος, με τελικό αποτέλεσμα να τους κάνει ευάλωτους σε ιογενείς μολύνσεις – λοιμώξεις.
  • Βοηθάει η  μείωση του προσλαμβανόμενου κορεσμένου (ζωικού) λίπους.  
  • Το β-καροτένιο συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών φονικών κυττάρων (NΚ κυττάρων), ο ρόλος των οποίων έγκειται στην καταστροφή των μολυσμένων από ιούς κυττάρων.   Θα το βρείτε σε τροφές όπως: φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα (βερίκοκο, πεπόνι, ντομάτα, καρότα), καθώς και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο και ποικίλα χόρτα).
  • Η βιταμίνη C  έχει χαρακτηρισθεί ως ο καλύτερος σύμμαχος έναντι των ιογενών λοιμώξεων. Συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και ιντερφερονών, (πρωτεΐνες οι οποίες αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών).
  • Κυριότερες πηγές αποτελούν τα εσπεριδοειδή, η φράουλα, το ροδάκινο, το ακτινίδιο, το λάχανο, η ντομάτα, η πιπεριά, ο μαϊντανός, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
  • Η βιταμίνη Ε συντελεί στην παραγωγή β-κυττάρων, μιας ειδικής κατηγορίας λεμφοκυττάρων, με ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Πολύ καλές πηγές βιταμίνης Ε αποτελούν το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά (π.χ. γαρίδες), οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά.
  • Το σκόρδο προστατεύει τον οργανισμό από τα κρυολογήματα γιατί περιέχει την ουσία αλυσίνη η οποία έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση διεγείροντας την παραγωγή λευκοκυττάρων.
  • Τα βότανα έχουν κατά καιρούς συσχετιστεί με την πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών όπως το κοινό κρυολόγημα. Το πιο διαδεδομένο βότανο είναι το χαμομήλι, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ουσίες με έντονη αντιφλεγμονώδη δράση.

 Tι πρέπει να αποφεύγουμε…

Το αλκοόλ όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, που είναι απαραίτητα για την ενίσχυσή του.