ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γενική αναισθησία: Τα άτομα με άσθμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιπλοκές

Γενική αναισθησία: Τα άτομα με άσθμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιπλοκές

Ωστόσο, ακόμη και αν το άσθμα μας είναι διαχειρίσιμο, είναι καλή ιδέα να μιλήσουμε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να βεβαιωθούμε ότι ανήκουμε στους καλούς υποψηφίους για λήψη αναισθησίας. Θα πρέπει επίσης να ενημερώσουμε το γιατρό και τον χειρουργό εάν έχουμε έξαρση των συμπτωμάτων του άσθματος τις εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Γενική αναισθησία: Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται την αναισθησία, το μυαλό τους πηγαίνει στη γενική αναισθησία. Η γενική αναισθησία είναι όταν κοιμόμαστε για να αποφύγουμε τον πόνο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Τα άτομα με άσθμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας, σε σύγκριση με άτομα χωρίς άσθμα. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος σε άτομα με ανεξέλεγκτο ή σοβαρό άσθμα. Από την άλλη, τα άτομα με καλά ελεγχόμενο και ήπιο άσθμα μπορούν συνήθως να υποβληθούν σε γενική αναισθησία με ασφάλεια, αλλά εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα να συζητήσουμε τους κινδύνους με τον γιατρό μας εκ των προτέρων

Μπορούμε να κάνουμε αναισθησία εάν έχουμε άσθμα;

Είναι σημαντικό να ενημερώσουμε την ιατρική ομάδα πριν από τη χειρουργική επέμβαση εάν έχουμε άσθμα. Για άτομα με ελεγχόμενο και ήπιο άσθμα, η αναισθησία μπορεί συνήθως να χορηγηθεί με ασφάλεια.

Για άτομα με μη διαχειριζόμενο άσθμα, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να προτείνουν να αναβληθεί η χειρουργική επέμβαση έως ότου το άσθμα μας είναι διαχειρίσιμο, ειδικά εάν έχουμε άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο, όπως:

  • παχυσαρκία
  • προχωρημένη ηλικία
  • κάπνισμα
  • άπνοια στον ύπνο

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της αναισθησίας εάν έχουμε άσθμα;

Τα άτομα με άσθμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης βρογχόσπασμου όταν λαμβάνουν γενική αναισθησία. Ο βρογχόσπασμος μειώνει την ποσότητα αέρα που μπορεί να εισέλθει και να βγει από τους πνεύμονές μας, οδηγώντας σε υποξαιμία. Ο ιατρικός όρος υποξαιμία, χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα μας.

Η υποξαιμία μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε μια άλλη κατάσταση, την υποξία, όπου οι ιστοί του σώματός μας δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο.

Η έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο, την καρδιά ή άλλα σημαντικά όργανα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη οργάνων μέσα σε λίγα λεπτά. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η υποξία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Οι περισσότερες επιπλοκές από τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα εμφανίζονται αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση στο δωμάτιο αποκατάστασης.

Πώς να προετοιμαστούμε εάν έχουμε άσθμα και πρόκειται να μας χορηγηθεί αναισθησία;

Τις εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, μπορούμε να προετοιμαστούμε και να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους επιπλοκών:

  • αποφυγή τυχόν γνωστών ενεργοποιητών άσθματος
  • μείωση του σωματικού και ψυχικού στρες
  • συνεχίζουμε να παίρνουμε τακτικά συνταγογραφούμενα φάρμακα
  • μείωση ή αποφυγή καπνίσματος εάν είμαστε καπνιστές

Ο πάροχος αναισθησίας ή ο κύριος γιατρός μας μπορεί να συστήσει τη λήψη κορτικοστεροειδών τις ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να μειώσουμε τη φλεγμονή των πνευμόνων και να μειώσουμε τις πιθανότητες επιπλοκών. Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι είναι πιο ωφέλιμα όταν χορηγούνται τουλάχιστον 2 έως 3 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Τα άτομα με διαχειρίσιμο άσθμα μπορούν γενικά να λάβουν αναισθησία χωρίς να αναπτύξουν επιπλοκές. Ωστόσο, ακόμη και αν το άσθμα μας είναι διαχειρίσιμο, είναι καλή ιδέα να μιλήσουμε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να βεβαιωθούμε ότι ανήκουμε στους καλούς υποψηφίους για λήψη αναισθησίας. Θα πρέπει επίσης να ενημερώσουμε το γιατρό και τον χειρουργό εάν έχουμε έξαρση των συμπτωμάτων του άσθματος τις εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Εάν το άσθμα μας είναι επί του παρόντος σοβαρό ή δεν ελέγχεται καλά, συνιστάται γενικά να αναβάλλουμε τις χειρουργικές επεμβάσεις, μέχρι το άσθμα μας να είναι σε κατάσταση ύφεσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επικίνδυνη η χρησιμοποίηση υπεροξειδίου του υδρογόνου για τη θεραπεία της COVID-19 σύμφωνα με το Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργίας της Αμερικής

Όσοι έχουν επαγγελματικό άσθμα έχουν βελτιωθεί ενώ εργάζονται από το σπίτι σύμφωνα με βρετανική έρευνα

Τα άτομα με μέτριο έως σοβαρό άσθμα έχουν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας εάν εμφανίσουν COVID-19.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιάσιμο νεύρου;

Πιάσιμο νεύρου: Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα τσιμπημένου νεύρου, μια κατάσταση κατά την οποία ένα νεύρο συμπιέζεται λόγω της πίεσης που ασκείται από οστά, μύες, τένοντες ή χόνδρο. Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να είναι μια επώδυνη και απογοητευτική κατάσταση. 

Πώς να κάνετε σεξ κατά το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Για πολλούς, το σεξ και η εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που τρομάζουν τα ζευγάρια για την έκβασή του. 

Λάθη που προκαλούν αύξηση βάρους μετά το δείπνο

Αύξηση βάρους: Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή ρουτίνα για να διατηρήσουμε το βάρος μας και να έχουμε μια υγιή σωματική διάπλαση, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής, της άσκησης και της κατανάλωσης θρεπτικών τροφών.