Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φυτικά Θρεπτικά Συστατικά: Πώς μπορούν να επηρεάσουν το έντερο και τον εγκέφαλο

Φυτικά Θρεπτικά Συστατικά: Πώς μπορούν να επηρεάσουν το έντερο και τον εγκέφαλο

Επί του παρόντος, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη παρακολούθησης, η οποία εξετάζει τις επιδράσεις της μακροχρόνιας υψηλής δόσης χορήγησης πρεβιοτικών επί έξι μήνες στη διατροφική συμπεριφορά, τη λειτουργία του εγκεφάλου και το σωματικό βάρος σε άτομα που ζουν με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία.


Φυτικά Θρεπτικά Συστατικά: Μπορούν τα φυτικής προέλευσης θρεπτικά συστατικά να μεταβάλουν τα βακτήρια του εντέρου ώστε να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου; Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας, το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τις ανθρώπινες γνωστικές και εγκεφαλικές επιστήμες και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Helmholtz διερεύνησαν αυτό το ερώτημα σε μια μελέτη σε υπέρβαρους ενήλικες. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Gut, υποδηλώνουν ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να ασκήσουν επίδραση τόσο στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου όσο και στα σήματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο και στη σχετική λήψη αποφάσεων για το φαγητό.

Τα πρεβιοτικά χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του αποικισμού των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Αυτές οι δύσπεπτες διαιτητικές ίνες βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα κρεμμύδια, τα πράσα, οι αγκινάρες, το σιτάρι, οι μπανάνες και σε υψηλές συγκεντρώσεις στη ρίζα κιχωρίου. Υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου προωθώντας την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Οι ερευνητές έχουν τώρα διερευνήσει αν ορισμένα πρεβιοτικά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου βελτιώνοντας την επικοινωνία μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του εγκεφάλου. Η παρεμβατική μελέτη με επικεφαλής το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας δείχνει ότι η κατανάλωση υψηλής δόσης διαιτητικών πρεβιοτικών οδηγεί σε μείωση της ενεργοποίησης του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταμοιβή σε απόκριση σε ερεθίσματα τροφής υψηλής θερμιδικής αξίας. “Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της λειτουργίας του εγκεφάλου, στην προκειμένη περίπτωση της λήψης αποφάσεων σχετικά με τα τρόφιμα”, αναφέρει η PD Dr. Veronica Witte, συν-συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας. Για τη μελέτη επιλέχθηκαν νεαροί έως μεσήλικες ενήλικες, υπέρβαροι, οι οποίοι ακολουθούσαν μια παμφάγα, δυτική διατροφή. Οι 59 εθελοντές κατανάλωναν 30 γραμμάρια ινουλίνης, ένα πρεβιοτικό από τη ρίζα κιχωρίου, καθημερινά για 14 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της λειτουργικής απεικόνισης με μαγνητική τομογραφία, οι συμμετέχοντες έβλεπαν εικόνες τροφίμων και ρωτήθηκαν πόσο επιθυμούσαν να φάνε τα απεικονιζόμενα γεύματα. Μετά το πείραμα της μαγνητικής τομογραφίας, τους δόθηκε το πιάτο με την υψηλότερη βαθμολογία και τους ζητήθηκε να το καταναλώσουν. Η εξέταση μαγνητικής τομογραφίας επαναλήφθηκε σε τέσσερις χρονικές στιγμές, πριν και μετά τη χορήγηση πρεβιοτικών και πριν και μετά από μια φάση εικονικού φαρμάκου, κατά την οποία στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα παρασκεύασμα με πανομοιότυπη ενεργειακή πυκνότητα αλλά χωρίς πρεβιοτικά. Όταν οι συμμετέχοντες αξιολογούσαν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, παρατηρήθηκε συγκριτικά μικρότερη ενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή, αφού είχαν καταναλώσει τις πρεβιοτικές ίνες. Το αποτέλεσμα αυτό συνοδεύτηκε από μια μεταβολή στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου. Τα ευρήματα, τα οποία προέρχονται από προηγμένη νευροαπεικόνιση, αλληλουχία βακτηρίων του εντέρου νέας γενιάς και συνδυασμένες αναλύσεις πιθανών μεταβολικών οδών, υποδηλώνουν ότι οι λειτουργικές μικροβιακές αλλαγές μπορεί να βρίσκονται πίσω από την τροποποιημένη εγκεφαλική απόκριση απέναντι σε ενδείξεις τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας. Δείγματα αίματος νηστείας από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ανάλυση για γαστρεντερικές ορμόνες, γλυκόζη, λιπίδια και δείκτες φλεγμονής. Επιπλέον, ο εντερικός μικροβιόκοσμος και οι μεταβολίτες τους, δηλαδή τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, μετρήθηκαν σε δείγματα κοπράνων. Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του Συνεργατικού Ερευνητικού Κέντρου 1052, μηχανισμών παχυσαρκίας.

“Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί κατά πόσον οι θεραπείες που μεταβάλλουν το μικροβίωμα θα μπορούσαν να ανοίξουν νέους δρόμους για λιγότερο επεμβατικές προσεγγίσεις στην πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Η καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών μεταξύ του μικροβιώματος, του εντέρου και του εγκεφάλου θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών που θα προωθούν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο”, λέει ο Δρ Witte. Επί του παρόντος, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη παρακολούθησης, η οποία εξετάζει τις επιδράσεις της μακροχρόνιας υψηλής δόσης χορήγησης πρεβιοτικών επί έξι μήνες στη διατροφική συμπεριφορά, τη λειτουργία του εγκεφάλου και το σωματικό βάρος σε άτομα που ζουν με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 vegan συνταγές πρωινού με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Ένα απλό πλάνο για να «ρυθμίσετε» τη διατροφή σας

Δημιουργήστε μία θεραπεία ομορφιάς με βότανα

5 τροφές που πρέπει να περιορίσετε εάν έχετε διαβήτη ή προδιαβήτη

Ποιο λιπαρό οξύ βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο έντερο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αλκοόλ Ακμή: Συνδέονται περισσότερο από όσο φαντάζεστε

Αλκοόλ Ακμή: Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και ακμής είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Αν και δεν υπάρχει άμεση απόδειξη ότι το αλκοόλ προκαλεί ακμή, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που υποδεικνύουν ότι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση

Μετωποκροταφική Άνοια: Ποια χαρακτηριστικά έχει αυτή η μορφή της άνοιας;

Μετωποκροταφική Άνοια: Η μετωποκροταφική άνοια (Frontotemporal dementia - FTD) είναι μια μορφή άνοιας που επηρεάζει κυρίως τους μετωπιαίους και κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου, περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη συμπεριφορά

Βήχας: Γιατί επιδεινώνεται την νύχτα;

Βήχας: Ο βήχας είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύει ένα απλό κρυολόγημα, αλλεργίες ή πιο σοβαρές παθήσεις του αναπνευστικού. Πολλοί παρατηρούν ότι ο βήχας γίνεται εντονότερος τις βραδινές ώρες

Αυτοεκτίμηση: Έτσι επηρεάζει τις σκέψεις μας

Αυτοεκτίμηση: Η αυτοεκτίμηση είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε και εκτιμούμε τον εαυτό μας, και έχει σημαντική επίδραση στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Μια θετική ή αρνητική αυτοεκτίμηση

Περιοραΐκή δερματίτιδα: Τι είναι και τι πρέπει να προσέξετε

Περιοραΐκή δερματίτιδα: Η περιοραΐκή δερματίτιδα είναι μια κοινή, αλλά συχνά παραγνωρισμένη δερματική πάθηση που εμφανίζεται κυρίως γύρω από το στόμα, ενώ μπορεί να επεκταθεί και γύρω από τη μύτη ή τα μάτια.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Ανασφαλής προσκόλληση: 3 Σημάδια ανασφαλούς προσκόλλησης

Ανασφαλής Προσκόλληση: Η ανασφαλής συναισθηματική προσκόλληση (insecure attachment) αναπτύσσεται συνήθως από τα πρώτα χρόνια της ζωής και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους άλλους στην ενήλικη ζωή.

Close Icon