ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φυματίωση: Η εξάπλωση της νόσου εξαρτάται από την υγρασία του περιβάλλοντος

Φυματίωση: Η εξάπλωση της νόσου εξαρτάται από την υγρασία του περιβάλλοντος

Φυματίωση: Οι άνθρωποι επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή άμεσα ή έμμεσα και οι ασθενείς με φυματίωση είναι γνωστό ότι είναι πιο ευάλωτοι το χειμώνα και τις υγρές εποχές

Κλιματολογικοί παράγοντες όπως η θερμοκρασία του σημείου δρόσου, η σχετική υγρασία και η ατμοσφαιρική θερμοκρασία που επηρεάζουν το σχηματισμό σταγονιδίων του νερού είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την εξάπλωση της φυματίωσης (ΤΒ), μιας αερομεταφερόμενης μολυσματικής νόσου, λένε οι ερευνητές. Προκαλούμενη από το Mycobacterium tuberculosis, η φυματίωση είναι μια προλαμβανόμενη και ιάσιμη ασθένεια που προκαλεί σχεδόν 4.000 ζωές ετησίως και μολύνει σχεδόν 28.000 ανθρώπους κάθε μέρα, λέει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στο Scientific Reports.

“Οι περιβαλλοντικοί κλιματικοί παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, η θερμοκρασία του σημείου δρόσου και η σχετική υγρασία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και εξάπλωση του M tuberculosis και τον προσδιορισμό των χρονικών, εποχιακών αλλαγών στην εμφάνιση της νόσου”, λέει ο Rajendran Krishnan, συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος επιστήμονας στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας στη Φυματίωση, Chennai, Ινδία. Σημείο δρόσου είναι η θερμοκρασία στην οποία σχηματίζονται μικροσκοπικά σταγονίδια νερού στις επιφάνειες, ειδικά το πρωί ή το βράδυ. Καθώς οι εκτεθειμένες επιφάνειες ψύχονται, η υγρασία στον αέρα συμπυκνώνεται πιο γρήγορα από ότι εξατμίζεται και σχηματίζει σταγονίδια νερού στα οποία μπορεί να επιβιώσει το βακτήριο της φυματίωσης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η εξέλιξη της φυματίωσης από λανθάνουσα λοίμωξη στο ενεργό στάδιο φαινόταν να εξαρτάται από την υψηλότερη θερμοκρασία σημείου δρόσου και τη μέτρια θερμοκρασία περιβάλλοντος την περίοδο του καλοκαιριού και των μουσώνων, ενώ η σχετική υγρασία μπορεί να ευνοείται τη χειμερινή και την περίοδο μετά τους μουσώνες. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στους κλιματικούς παράγοντες επηρεάζουν το πρότυπο και το βάρος της φυματίωσης, ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας με μεγαλύτερο επιπολασμό σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. «Η αύξηση των ακραίων κλιματικών φαινομένων προκαλεί μετατόπιση πληθυσμού με αποτέλεσμα μεγαλύτερο αριθμό ευάλωτων και επικίνδυνων πληθυσμών για φυματίωση», ανέφερε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Biometeorology.

Ο Padmapriyadarsini Chandrasekaran, συν-συγγραφέας της μελέτης Scientific Reports, λέει ότι οι ειδικοί για την εποχή παράγοντες κινδύνου επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη της φυματίωσης. “Η ανάλυση χρονολογικών σειρών της μηνιαίας επίπτωσης της πνευμονικής φυματίωσης θετικής επίχρισης στην Κίνα από το 2004 έως το 2015 έδειξε ότι τα κρούσματα κορυφώθηκαν την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Άλλες μελέτες έχουν δείξει εποχιακή διακύμανση στην εμφάνιση της φυματίωσης με κορυφές την άνοιξη και το καλοκαίρι και χαμηλό επιπολασμό το χειμώνα, υπογραμμίζοντας τις συνδέσεις με τη χαμηλή ανοσία που μπορεί να προκαλέσει τον κίνδυνο επανενεργοποίησης της φυματίωσης σε αυτές τις εποχές—πιθανώς συνδέεται με ανεπάρκεια βιταμίνης D το χειμώνα”.

Μια κινεζική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Atmosphere τον Μάρτιο, ανέφερε επίσης ότι υπήρχε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής φαινομενικής θερμοκρασίας (AT) και της πνευμονικής φυματίωσης (PTB). “Επισημάνθηκε ότι το περιβάλλον με χαμηλή θερμοκρασία αέρα, κατάλληλη σχετική υγρασία και ταχύτητα ανέμου ευνοεί περισσότερο τη μετάδοση της πνευμονικής φυματίωσης και η χαμηλή ΑΤ σχετίζεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο PTB. Συνήθως, τα ψυχρά πρωινά επηρεάζουν άτομα που έχουν πνευμονικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης. Επομένως, είναι πιθανό η θερμοκρασία του σημείου δρόσου να επηρεάζει τη φυματίωση σε περιορισμένο βαθμό”, δήλωσε ο Jeesha C Haran, πρώην επικεφαλής του τμήματος κοινοτικής ιατρικής στο Medical College στην Ινδία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θα μπορούσαν οι θεραπείες καρκίνου να θεραπεύσουν τη φυματίωση;

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: "Επενδύστε για να τερματίσετε τη φυματίωση. Σώστε ζωές." 

Μικρότερη διάρκεια θεραπείας για τα παιδιά με φυματίωση

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στοχεύουν τις συννοσηρότητες στη Ν. Αφρική

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορείτε να πίνετε κρασί κάθε μέρα;

Κρασί: Η απόφαση να πίνουμε κρασί κάθε μέρα θα πρέπει να λαμβάνεται με βάση προσωπικές εκτιμήσεις υγείας, τον τρόπο ζωής και τις ατομικές προτιμήσεις.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε σεξ σε δημόσιο χώρο;

Δημόσιος χώρος συνουσία: Η ενασχόληση με σεξουαλικές δραστηριότητες εκτός σπιτιού, συνοδεύεται από το δικό της σύνολο εκτιμήσεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ιδιωτικής ζωής και της συναινετικής συμμετοχής.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

ΔΑΦ: Στην πλοήγηση στον αυτισμό κατά την εφηβεία, μια συλλογική και διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον έφηβο είναι ζωτικής σημασίας

Πώς μπορείτε να πείτε όχι στις υπερβολικές θερμίδες;

Διατροφή: Ενσωματώνοντας αυτές τις στρατηγικές στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να αναπτύξετε μια θετική σχέση με το φαγητό, να κάνετε συνειδητές επιλογές και να πείτε όχι στις περιττές θερμίδες.

Τι μπορείτε να φάτε μετά από μία επέμβαση;

Επέμβαση: Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την επισκευή και την ανάκτηση των ιστών. Συμπεριλάβετε άπαχες πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή σας, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, αυγά, τόφου και όσπρια.

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη

Στοματική υγεία: Η κακή στοματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και νόσο των ούλων. Ωστόσο, αναδυόμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μη φροντίδα της στοματικής σας υγιεινής συνδέεται με συστηματικά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου διαβήτη.